Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antifosfolipidový syndrom.Co je to a co hrozí?

5. 10. 2007

Antifosfolipidový syndrom - APLS někdy taky kardiolipinový syndrom....je to to stejný...

 

 

....slyšim Vás, jak si v duchu říkáte  a proč?

 

 

Je to prostě důležitý vědět .

Obrazek

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom (APLS) je označení stavu, při němž dochází díky působení autoprotilátek (antifosfolipidové alias kardiolipinové protilátky) ke zvýšení srážlivosti krve a rozvoji krevních sraženin uvnitř cév, nejčastěji žil (trombóza).

 

 

APLS může být jedním z klinických projevů SLE

(sekundární APLS - jako že se vyskytuje jako důsledek choroby, nejen lupusu ale i jiných...)

nebo může existovat samostatně (primární APLS)-kdy se nezjistí žádná jiná choroba.

 

Antifosfolipidové protilátky mohou komplikovat těhotenství .

JAK?

 

APLS -vlastně právě tenhle APC syndrom , může působit :

 

  1. opakované spontánní potraty -poměrně často...

    Viz info ZDE:

     /clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/lupus-a-castejsi-potraty_

  2. předčasný porod
  3. onemocnění novorozence, označované jako neonatální lupus - to je ale situace velmi vzácná narozdíl od potratů.

    Viz info ZDE:

    /clanky/tehotenstvi-a-lupus/bude-moje-dite-zdrave_

     

 

 

Rizikovým faktorem problémů v těhotenství je tedy přítomnost antifosfolipidových protilátek,které mohou změnit systém srážení krve a podpořit tvorbu trombů ( zánětlivých krevních zátek-sraženin v cévách...) 

 

Přečtěte si i tyhle informace,budete moudřejší:

 

/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/trombofilie

 

Co s  tím?

 

 

V léčbě APLS se používají léky ředící krev (antikoagulancia ), jako je heparin a warfarin, v prevenci se může uplatnit nízkodávkovaná kyselina acetylosalicylová (aspirin,Anopyrin).

 

 

 

Antifosfolipidový syndrom může způsobovat opakované potrácení, nevysvětlené !!!!

Takže je dobré léčit se už před otěhotnením a po zjištění těhotenství utíkat za lékařem,který nasadí adekvátní léčbu,která neublíží minimku naopak mu pomůže bydlet v domečku -dělohy-až do konce..:O)))


Nejdůležitějsí je vědět ,pokud máte pozitivní kardiolipinové protilátky:

 

  1. když nejste těhotné, měly byste užívat bud Anopyrin nebo Warfarin (to rozhodne ošetřující lékař většinou v těsné spolupráci s hematologem)

A pozor na hormonální antikoncepci -HAK. (viz samostatná kapitola..)

VIZ tento odkaz:

/clanky/hormony-u-lupusu/antikoncepce

 

  1. pokud otěhotníte, je nutné si začít  aplikovat nízkomolekulární heparin (který Vám naordinuje také ošetřující lékař) a to co nejříve...(souvisí to s dobou,kdy se začíná tvořit dětátku placenta...) Jsou to injekce do podkoží, velmi tenká jehlička!!!(FAKT,skoro to nebolí ), injekce se dávají pravidelně, jinak to nejde...ale zato spolehlivě ochrání vaše dětátko před krevními sraženinami a pomohou mu spokojeně žít až do té doby,pokud se nenarodí....


Velmi odborný ale instruktivní článek:

http://209.85.129.104/search?q=cache:032_3oWWnyUJ:www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/05/08.pdf+lupus&hl=cs&ct=clnk&cd=316&lr=lang_cs

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pro statečný holky:-)

(aeska, 28. 12. 2011 20:54)

ahojte kočky,jsem moc ráda, že se tady píšou v poslední době vlastně jen pozitivní věci, není to paráda ? mám fakt velkou radost!!!
Marti,co se týče plodovky, tak bych za daných okolností nešla taky.říká se, že triple je velmi často falešně pozitivní a když ti vyšel dobře, myslím, že bude vše ok.jak píše luci,pokud byl dobrý 12tt, tak bych to brala skoro jako 100%, že bude vše ok.
jéé a gratulujeme ke klučíkovi, jsou perfektní!!já si myslela na holčičku, ale teď když mám zbojníka, tak jsem za něj nesmírně šťastná.je s ním taková sranda, začal trochu mluvit...máš se nač těšit.
jinak naše spaní je stále zábavné, ale už mnohem lepší....začalo to být lepší kolem půl roku, ale to jen kvůli tomu, že jsem jáchyma odstěhovala z naší ložnice.pak sekal latinu a já si připadala jak v ráji, vstával třeba jen 1x za noc...no,ale od 8 měsíce začly zuby.... a zas v tom jedeme...ale je fakt, že maximálně vstáváme tak 2-3x za noc.což je krása proti začátku.ale každopádně mé doporučení zní, odstěhovat do vlastního pokoje.jo a taky jsem si dělala velké naděje, když se J přestal kojit, ale to nějak výrazně nepomohlo - je to teda asi tři týdny zpět, takže v roce.ale už jsem rezignovala a prostě si říkám, snad až půjde do školy, tak se vyspíme :-)
Marti, napiš nám vaše míry a váhu a atd a jak se jinak citíš a tak vůbec:-)Moc se těšíme a přejem všem jen to nej do roku 2012.
Luci a co dvojky ? už spí líp ?

Martina a Aeska

(Lucie, 15. 12. 2011 16:05)

Ahoj Marti,
mam radost, ze pokracujete v poradku, myslim na vas!
Ja byla na screeningu v prvnim trimestru a pak i na triplech. Oboje mi dopadly dobre a vekove jsem na plodovku nemusela. Ale pokud ti dopadly triply ok nesla bych. Je to jen muj nazor, kazdy ma na to jiny pohled, ale bala bych se jako ty, ze riziko porodu je vyssi nez VV.
Na tom prvotrimestralnim screeningu jsi nebyla? Dela se kolem 12tt a je to odber krve a velky Utz.
Takze chlapak :-), u kluka je to vic videt tak se asi nepletou.
Co ty jde to? Zadne velke problemy?
Drzte se oba dva.

Aesko-jsem rada, ze nemam nespavce jen ja ;-), treba to je opravdu lekama, mozne je vsechno.
Snad je to brzy prejde, nastesti na kruhy pod ocima netrpim jinak bych je mela kazdy den :-)). Kdy to u vas zacalo byt lepsi?

pro Lucinku a aesku

(Martina, 13. 12. 2011 8:28)

Ahojky holky.Moc vám děkuji za podporu. včera jsem byla na kontrole a vše je v pořádku. Už mi dělali i tesy na genetiku a ty byly taky v pořádku. jen bych měla jít na plodovou voudu a po zvážení rizk jsem se rohodla že tam nepůjdu.ten risk že potratím u mě převažuje víc něž že bych měla mít postižené dítě. Dost mě uklidnili ty tripl testy že jsou v pořádku,tak jen kvůli věku se mi tam nechce,říkám si že by to musela být opravdu náhoda.Chtěla bych slyšet co si o tom myslíte vy. Jo a jinak to bude asi kluk,pokud se pani doktorka nespaletla. Všechny moc zdravím.

pro marti a luci

(aeska, 24. 11. 2011 20:33)

Ahojte holky, moc vás zdravím a jsem ráda, že tady jsou skoro jen dobré zprávy..tedy až na to, že jedno mimi to neustálo, ale jak píše luci, dvojčátka musí být pro tělo velkej zápřah i tak a ještě ten náš syndrom...musíš to brát tak, že to jedno mimi budu mít síly a všeho, co potřebuje. Zen strach je hroznej, ale zvládneš to. Já jsem se modlila každý den, ráno i večer...a to nechodím do kostela atd, ale znáš to, když člověk potřebuje podporu, jde za čímkoli...pak mi ten náš kluk dělal věci typu, že se třeba dva dny nehýbal a to jsem teda šílela úplně, ale on si jen spal:-) No, škoda, že si to nezapamatoval...jak píše luci, my taky šíleně bojovali se spaním a vlastně ještě teď to není úplná sláva, ale proti začátku ráj :-)luci, obdivuju tě s dvojkama....já byla mrtvá i s jedním:-)Takže Marti, má rada zní..pořád jen spi:-)!!!Mně dokonce i napadlo, zda ti nespavci nemají něco společného s těmi léky....no, nevím...vlastně o vlivu na mimi, jsem se nikde nic nedočetla, ale tak snad zůstaneme všichni jen u kruhů pod očima:-)
Jinak já jsem si píchala skoro celou dobu břicho, furt dokola a nikdy mi nikdo neřekl, že by to jakkoli vadilo, takže v pohodě:-)tak se drž, marti, už jsi patnáctý týden, to je obrovský úspěch!!!!A piš nám, jak se máte...za chvíli vás čeká druhý 3D UZ, ten je moc pěknej, tak mysli na to, jak si budeš mimi prohlížet v akci, my máme krásný fotky i video.Opatrujte se a papa Aeska

Pro Martinku

(Lucie, 23. 11. 2011 6:40)

Marti nevim zda jsem to napsala srozumitelne, ale tim prejit do boku myslim do boku bricha, jen, aby nedoslo k omylu. Proste jsem celou dobu pichala do bricha.
Pa

Pro MartInku

(Lucie, 23. 11. 2011 6:34)

Ahoj Marti,
Pro mne byla zprvu predstava pichnuti jako bych se mela dobrovolne napr riznout, bala jsem se a delala jsem chybu, ze jsem injekci pichala pomalu-trochu masochisticke, vim, ale nenaucila jsem se to rychle bodnout. Nakonec tedy kazde rano pichal manzel. Zprvu mi nejmene bolelo okoli kolem pupiku, ne blizko tak treba cca cm od. Kdyz zacalo bricho rust presla jsem na boky, moc spicku jsem nemela tak se spatne kuze chytala ale vzdy se dalo, navic jsem postupem mela taky divny pocit ze to picham do bricha tak jsem nepichal kolmo ale pod mirnym uhlem (vim, ze se zde pise, ze jehly jsou male a ostre, ale me prisly tupe, takze jsem jeste jehlu natacela serizlou casti nahoru, aby lepe zajela. To jen kdyz jsem musela aplikovat sama, manzel to bodl rychle a to bylo nejlepsi,ale taky pod uhlem). Stehna i ruce jsem si neumela predstavit, bala jsem se, ze by to bolelo hodne, jsem desny posera:-). Nemyslim si, ze je duvod se bat do bricha kvuli mimcu, jehla je opravdu kratounka. Ja se na hematologii ptala, zda neprejit na stehna a pry pokud nemam modriny na brise,ze neni kam pichat neni duvod. Ale znas to, co doktor to nazor. Psala jsem si jeste s jednou holcinou na Clexanu a taky mela celou dobu bricho. Bala jsem se jake to bude s velkym brichem ( u dvojek nebylo velke, ale primo monstrozni :-)) a cim rostlo tim mene jsem injekce citila. Mela jsem stesti,modriny jsem skoro nemela, sestra rikala, ze by se tim mohl manzel zivit :-). A pri velkem brichu se mi krasne ukazaly zilky, tak jsme se jim dobre vyhybali. Aplikovali jsme cele sestinedeli (se snizenou davkou,zacinala jsem 0,2 a koncila na 0,6 skoro to chteli i zvysit ale bali se). V sestinedeli jsem pak mela 0,4.

Deticky jsou samozrejme zlaticka, jen nevim kde jsme vyhrali tak nespave deti. Moc toho nenaspi, tudiz ja temer nic :-(. Snad se to zacne menit brzy. Ted jim jsou 2 mesice a uz se krasne smeji kdyz s nimi blbnu, zacinaji si "povidat" az se obcas leknu kdyz ticho a najednou vyjeknou jak mluvi na hracku :-).

Drz se, klidne se ptej a myslime na vas.

pro Lucinku

(Martina, 21. 11. 2011 17:07)

Milá Lucinko,já jsem moc ráda ž si s někým můžu takhle popovídat. Jsem šťastná i za to jedno miminko. Nějak jsem si ani nedovedla představit že bych dvě donosila v pořádku. No doufám že už mám zatím to nejhorší za sebou.Začínám patnáctý týden a zatím je vše v pořádku.teď mě čeká ještě genetika,tak uvidím Víš co bych se ráda zeptala? Kam všude jsi si všude píchala injekce. Doktorka mi říkala že mám přejít z břicha na ruku nebo stehno.Prý kvůli mimču.A jak se mají tvoje dvojčátka?

Re: pro Lucinku

(agata, 21. 11. 2011 17:29)

Ahoj, mě se nejlíp osvědčilo břicho na boku - tkakový ty špíčky po stranách....stehna se mi zaněcovala a ruce strašně bolej. Odkaz tady, kde je to psáno na konci taky, je to nejlepší aplikační místo, břicho,aale na BOKU!!!
https://lupusinky.estranky.cz/clanky/tehotenstvi-a-lupus/pichani-nizkomolekularniho-heparinu-pod-kuzi.html
ahoj a držím moc pěstičky!!! -taky jsme to přečkali a vše v pohodě!!!!!

pro Lucinku

(Martina, 21. 11. 2011 17:08)

Milá Lucinko,já jsem moc ráda ž si s někým můžu takhle popovídat. Jsem šťastná i za to jedno miminko. Nějak jsem si ani nedovedla představit že bych dvě donosila v pořádku. No doufám že už mám zatím to nejhorší za sebou.Začínám patnáctý týden a zatím je vše v pořádku.teď mě čeká ještě genetika,tak uvidím Víš co bych se ráda zeptala? Kam všude jsi si všude píchala injekce. Doktorka mi říkala že mám přejít z břicha na ruku nebo stehno.Prý kvůli mimču.A jak se mají tvoje dvojčátka?

Pro Martinku

(Lucie, 21. 11. 2011 9:29)

Ahoj Marti,
Mrzi mne, ze zustalo jen jedno, ale pevne verim,ze to je tim, ze telo vi co dela a dve by zrejme nezvladlo (vim ze to je tezke, ale lepsi ted nez nejake vetsi potize pozdeji). Je mi jasne ze ses tesila,ja kdyz tenkrat zjistila dve byla jsem nadsena,pravda je ale takova,ze dve jsou super,natoz kdyz jsou tak vytouzene,ale mam obcas pocit,ze si je nestiham uzit, ze je toho hodne a nestiham si je prohlizet, pomazlit se tak moc, ptze uz mezitim place druhe.. Celkove si s jednim materskou asi mama vic uzije.
Dulezite je, abys byla v klidu a setrila se, moc drzim pesticky at jde s jednim prtatkem vse jak ma!!
Urcite se ozyvej jak jsi na tom, moc na tebe myslim, sama vim jak je to tezke a jak se bojis. A fyzicky je to narocne taky. Ja uz injekce nenavidela (a to vlastne nic nebylo). Drz se a hodne stesti a zdravi tobe i mrnouskovi!!! Kdyby neco potrebovala nebo si chtela jen popovidat jsem tu dej vedet.

pro Lucinku

(Martina, 6. 11. 2011 21:57)

Lucinko moc děkuji za podporu,potřebuji slyšet takové dobré zprávy. Moc mi to pomáhá,když vím že je nás víc s těmito problémy. moc gratuluji k miminkům.Taky už jsem si začínala zvykat že budou dvě a jedno malé se přestalo vyvíjet.Tak snad druhé donosím v pořádku.Moc vám přeji ať jste zdraví a to budou vánoce co? Zdravím a zatím ahojky M.

aesce

(Martina, 6. 11. 2011 21:51)

Tak jsem tu dnes po delší odmlce. No začínám už 13.týden a jedno mimčo je v pořádku a druhé se přestalo vyvíjet.Tak doufám že aspoň jedno donosím. Moc děkuji za podporu,už začínám i věřit že bude vše v pohodě.Jsem moc ráda Andrejko že takhle krásně rostete.Letos budete mít krásné vánoce.Moc vás zdravím M.

Můj přípěh - podpora pro Martinku

(Lucie, 2. 11. 2011 17:28)

Ahoj holky,
mám antifosfolipidový syndrom a kdyz mi to bylo sděleno, hledala jsem info všude možně a narazila i na tyto stránky. Občas se kouknu a chtěla jsem jen podpořit Martinku, zvládneš to!
Loni mi sdělili, že mám APS a vlasně ani pořádně nevím zda mám jen APS nebo i něco navíc, to vše budu řešit až nyní. Jsem totiž čerstvě po porodu. Jakmile mi zjistili co mi je, podařilo se mi otěhotnět a také s dvojčátky. Už je máme od září na světě, takže pevně věřím, že i tobě to dobře dopadne a moc držím pěstičky. Přiznávám, bylo to náročné těhotenství, ono asi samo o sobě s dvojčaty je náročné natož s těmito zdrav. problémy, ani jsem si vytoužené těhotenství nemohla moc užít, měla jsem stále strach, ale důležité je, že jsme to zvládli! A děti (máme kluka a holku) se narodili i krásně velké, vydrželi jsme dlouho do 37tt. Určitě to dobře dopadne i tobě. Moc držíme pěstičky ( a že jich teď dohromady máme :-))

pro Martinku

(aeska, 1. 11. 2011 15:43)

Ahoj martinko + 2, ježiši já mám takovou radost, fakt, jak malá holka :-) Byla jsem se tu tolikrát juknout, jestli tu nebudu zpráva od tebe a nic a teď taková skvělá novinka. Moc gratuluji!!! Takže v jakém týdnu jsi ? Jak se cítíš ? Zvládnete to, uvidíš!!!Náš Jáchym už je velkej kluk, má 9 kg a 75 cm a je mu víc než 10 měsíců. Je veselej a bezvadnej.
Napiš mi, jak se ti daří. Budeme na tebe moc myslet a strašně, strašně držet pěsti.Chceme vědět o každém vaše kroku.Moc pozdravů A + J

pro Aesku

(Martina, 27. 9. 2011 18:08)

Milá Andrejko.Tak jsem tu po delší době a jsem doma pár dní z nemocnice.Šla jsem k doktorce ze jsem asi těhotná a ona mě hned poslala do nemocnice že má podezření na mimoděložní těhotenství. Tím že jsem málo těhotná jsem z toho byla ve stresu samozřejmě. no a tak mi každé dva dny dělali ultrzvuk a brali krev.To čekání na ten ortel bylo stašné a až po týdnu mi teprve mimoděložní těhotenství vyloučili.To byla úleva a pak mi bylo sděleno že čekám dvojčata. Tak teď jsem zvědavá jak to s tou naší nemocí zvládnu,snad to dobře dopadne....už musí. A jak se vede tobě? doufám že skvěle...Posílám moc pozdravů Martina.

pro Martinku

(aeska, 22. 8. 2011 12:36)

Martinko, to mě moc mrzí..fakt moc...znám ten pocit. Po posledním potratu jsem se z toho vzpamatovávala fakt dlouho, ale muselo to jít, nedalo se jinak. Víš, vždycky jsem si říkala, že lidem , kteří přijdou o dítě, myslím třeba když je starší, musí být mnohem hůř než mně...Strašně moc ti držím palce, aby se to brzy povedlo a aby už bylo jen dobře. MUSí!!!!!!!!
Možná už jsi zase těhotná, to bys mi udělala hroznou radost. Tak se moc těšíme na zprávy od tebe, myslíme s Jáchymem na tebe.Už je mu 8 měsíců, šíleně to letí, je to malej šikula, ale není spáč, tak jsem se skoro třičtvtě roku nevyspala. Tak hodně spi, pak už to třeba nepůjde:-)
Opatruj se a napiš. Těšíme se.papa Andrea

aesce

(Martina, 25. 7. 2011 18:55)

Ahojky aesko,moc pozdravuji a gratuluji k malému . Já jsem bohuel před třemi měsíci potratila. No teď už se můžeme zase pokoušet o miminko,tak uvidím jak to dopadne,ale trochu se bojím že to dopadne stejně.No tak mi drž palce,ať už mám jednou trošku štěstíčka.A co vy jak rostete? Papa martina

jak žijete, holky ?

(aeska, 19. 6. 2011 21:21)

tak holky, ani rádka od vás ? jak se máte ? jak válčíte...myslím na vás..Jáchym má dnes půl roku...hrozně to letí, tak koukejte psát, ať víme, kolik už je na cestě kamarádů :-) Moc vám fandíme papa A + J

pozdrav

(aeska, 6. 3. 2011 19:17)

Ahojte holky,moc vás zdravíme. Horzně to letí, Jáchym bude mít už 3 měsíce a má 5.5kg a to byl drobek, když se narodil. Plně kojím a nic jiného nedáváme a takhle pěkně roste.Holky, držte se a už se moc těším na pozitivní zprávy od vás všech:-)Během jara mě čekají kontrolní testy na antifosfolipidové protiláky, prof. Ulčová - Gallová mi říkala, že prý je klidně možné, že po těhotenství už je mít nebudu. Dám vám vědět. Držte se a moooooc sil všem. Budute je potřebovat, až se nadobro rozloučíte s nočním spánkem :-)
Moc na vás myslíme...Aeska :-)

pro všehny

(Martina, 9. 1. 2011 14:52)

Ahojky holky,tak nejdřív bych vám všem chtěla popřát hezký nový rok a aesce moc a moc gratuluji k miminku,je to úžasné.Jinak koukám jak se to tu rozrůstá co? Simčo jsi šikula jak s vyznáš ve všem.No u mě ztím nijaká změna jen čekám a uvidíma jak to dopadne.Snad se to taky povede mít ještě mimčo.Martina