Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rizikové faktory lupusu

6. 12. 2007

Rizikové faktory vzniku lupusu SLE

 

I když doktoři nevědí, co způsobuje onemocnění lupus SLE v mnoha případech, přesto se dají identifikovat faktory, které zvyšují riziko onemocnění....

To jsou :

 

  • Pohlaví:  lupus se obvyklejší u žen než u mužů

 

  • Věk: ačkoli lupus mají všechny věkové kategorie pacientů,i děti a mladší dospělí, je nejčastější výskyt lupusu mezi věkem 15 a 45 let.

 

  •  Rasa: lupus je obvyklejší u černochů a aziatů
  • Někde jsem náhodou objevila, že SLE má i Michael jackson...je to teda nepotvrzeno,já jem s ním nemluvila , ale přečtěte si TADY:

 http://revue.idnes.cz/oblepeny-jackson-strasil-v-knihkupectvi-ff6-/lidicky.asp?c=A071218_101455_lidicky_bih

 

  • Sluneční osvětlení: sluneční svit způsobuje na kůži lese-poškození nebo spouští vnitřní imunitní odpověd u vnímavých lidí.Proč právě ultrafialové záření má tento efekt nebylo nikdy dobře objasněno.Vědci podezírají sluneční svit , že právě on může způsobit poškození proteinů na povrchu kožních buněk.Protilátky ,které jsou normálně přítomné na povrchu buněk jako závora, při porušení buněk slunečním zářením spustí imunitní odpověd a aktivují onemocnění.

 

  • Některé předepsané léky: užívání způsobí takzvaný léky-indukovaný (vyvolaný) lupus .Některé léky při dlouhém užívání mohou vyvolat příznaky lupusu.Většinou se tyto léky berou několik měsíců nebo i let než se objeví příznaky lupusu a to jen u velmí malého procenta pacientů.Ačkoli mnoho léků může být spouštěčem lupusu, jistěji to víme u těchto léků:

 

antipsychotikum chlorpromazin

lék na vysoký tlak hydralazin

lék na tuberkulosu isoniazid

lék na srdeční obtíže prokainmid

ale i jiné.

 

  • Infekce virem Ebstein-Baarové:  Téměř každý člověk se nakazil v minulosti virem zvaným virus Ebstein Baarové.Tento virus způsobuje nespecifické příznaky jako horečka a bolavé hrdlo.Jakmile je jednou už virus v těle, zůstává potom jako spící v buňkách těla a čeká až nějaká situace reaktivuje (vzbudí) jeho aktivitu.Z důvodů, které nejsou jasné, dochází k aktivaci virusu Ebstein Baarové.Opakující se infekce virem EB jsou důvodem k vzniku nebo aktivaci lupusu SLE.Neví se ale proč.

 

  • Vystavení vlivu chemikálíí: je  těžké označit, které chemikálie způsobují nebo zvyšují riziko lupusu. Ale existují některé studie, které ukazují, že lidé v jejichž práce jsou vystaveni vlivu rtuti a křemíku , ti potom mohou mít vyšší riziko vzniku lupusu.

 

  • Lupus se aktivuje-spouští:

 

  1. v pubertě 
  2. během menopausy 
  3. po narození - neonatální forma lupusu ale není "pravý lupus"...
  4. po virové infekci 
  5. během a po oslunění 
  6. jako důsledek traumatu (hlavně psychického...)
  7. po dlouhém užívání některých léků 

Jeden nebo více spouštěčů může způsobit nemoc u lidí, kteří mají zvýšenou vnímavost k lupusu.

Lupus je často spouštěn u lidí, kteří mají v rodině lupusové onemocnění SLE nebo jinou nemoc imunity - jako revmatoidní arthritidu RA, roztroušenou sklerosu RS nebo revmatismus jiného druhu.Ale nejedná se o pravou dědičnost, spíše o zděnění způsobu  reakce jejich imunitního systému.

 

Odlišné faktory životního prostředí mohou také přispívat k vzniku onemocnění u něktrých pacientů.

                                                       Obrazek

Lupus není infekční ani se nepřenáší kontaktem s člověkem, který lupus má!!! 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli