Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výrobky z kozího mléka.

2. 10. 2007

Kozí mléko 

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti" a bylo velmi ceněné. Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást řady léčebných mastí.

Říká se, že v minulosti nebylo v dědině rodiny, která by nechovala kozu. Nazývali také kozy "kravami chudoby". Jsou případy, kdy kozí mléko zachránilo celou rodinu od hladu a díky kozímu mléku koza navrátila zdraví nemocnému člověku.

V posledním čase se znovu začíná stále více mluvit o kozím mléku a přisuzují se mu téměř zázračné účinky. Čím to je? Právě jeho jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organizmus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby.

 

Obrazek

Nutriční význam kozího mléka.

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší jako v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe jako mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových častíc, které se podobají mléku mateřskému.

Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic.
Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí.
Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko.
Při výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumín, ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinových frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.

Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou podloženy i vědeckými studiemi. S pozitivními výsledky se setkáváme u těchto onemocnění:

  • onemocnění trávicího traktu a „přidružených orgánů" (játra, slinivka) Zde se kladně projevuje zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka.
  •  
  • stres a migrény - Mnoho žen, které trpí migrénou, se vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší, když ze svého jídelníčku vyloučí kravské mléko a výrobky z něj a nahradí je výrobky z mléka kozího.
  •  
  • alergie - Při vzniku dětských alergií se největší role přičítá obsahu kaseinu, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce.
  • Uvádí se, že lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Vzhledem k tomu, že kozí mléko má odlišné složení a odlišný podíl bílkovinných frakcí, je snášeno bez problémů nejen u dětí, ale i u dospělých.
  •  
  • revmatické bolesti - Vykazuje protizánětlivé účinky, protože posiluje imunitní systém.
  •  
  • kožní alergie (ekzémy) - Zde především pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj.
  •  
  • prevence nádorových onemocnění - Existují názory, že kozí mléko zde hraje aktivní roli. Například bylo pozorováno, že organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neo-nemocní rakovinou. Zajímavé výsledky jsou též z pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko. Podobně bylo ve Francii úspěšně prokazováno snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů
  • na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity, stresu, mnohým ženám trpících migrénou pomůže vyloučení kravského mléka a výrobků z něho,
  •  
  • zlepšuje imunitní systém, celkovou kondici
  •  
  • významně reguluje vlhkost pleti
  •  
  • pozitivně působí při astmatických nemocech a onemocněních kůže -protože jsou alergického podkladu
  •  
  • Zkušenosti s využitím kozího mléka v dětské výživě byly získané v České republice, když ve spolupráci s veterinárními lékaři, Svazem chovatelů koz a dětskými lékaři byla vypracovaná podrobná metodika podávaní kozího mléka dětem alergických na kravské mléko. Rodiče alergických dětí nakupovali kozí mléko u doporučených chovatelů. U dětí do 6 měsíců se mléko ředilo vodou pro kojence (2/3 mléka a 1/3 minerální vody), starším dětem podávali kozí mléko neředěné. U dětí s opakovanými průjmem, zvracením, zácpou, nespavostí, dermatitidami, následným opakováním infekcí dýchacích cest se kozí mléko podávalo celý rok. Klinické příznaky se rychle upravovali, ustoupili trávící těžkosti a kožní vyrážky, a zvýšila se celková odolnost dětí. Kojenci přijímali kozí mléko dobře. Obrazek



     

    Kozí mléko je proto cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence - především protirakovinného působení.

    Koukněte se na sránky výrobců a prodejců u nás,třeba tam něco zajímavého pro sebe a svou rodinu objevíte:

    http://www.kozimleko.cz/

    http://www.stpierre.cz/

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář