Jdi na obsah Jdi na menu
 


Topinambury a batáty - druhy exotických brambor

1. 1. 2007

 

Topinambur brambora tak trochu jiná 

 

Topinambur hlíznatý, pravý název této rostliny, která poskytuje téměř léčivé hlízky.


Netradiční zelenina, v podstatě malý druh slunečniceObrazek.

Dříve známá též pod jmény „židovská brambora“ nebo „sladká brambora“. Je podobná slunečnici, má však protáhlejší listy a mnohem menší žluté květy. Stonek je dřevnatý a stejně jako listy mírně „chlupatý“.

Je nenáročná na pěstování !!!! a do 16. století na stolech našich předků nahrazovala brambory. Topinamburů je asi 70 druhů (liší se barvou a obsahem látek) a jsou rozšířeny po celém světě.
Hlízy se sklízí od listopadu průběžně celou zimu, lépe je však je sklidit před prvními mrazy  a uložit v chladu a temnu, nejlépe ve vlhkém písku. Lze je ale sklízet po celý rok, menší jarní hlízy mají výraznější chuť, která nahradí ředkvičky.

Protáhlé nafialovělé hlízy jsou pevně přirostlé ke kořenům a dalším rokem z těchto hlíz mohutně obráží. Hlízy jsou cennou potravinou.

Obsahují vitamíny A, B1, B2, C a D. Získává se z nich polysacharid inulin asi v 8%.

Dále obsahuje asi 2,5% bílkovin, 0,5% tuků, vlákninu, železo, esenciální aminokyseliny, kyselinu jablečnou, jantarovou, citronovou a minerální látky, zejména draslík, fosfor, hořčík, vápník. Obsahuje též stopové prvky typu křemík.

Je to spíše dietní potravina, ale též léčivá při revmatismu a vysoký obsah draslíku výborně účinkuje je-li potřeba organismus odvodnit, tedy při otocích různého druhu. Vysoký obsah inulinu působí kladně při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a blahodárně působí při trávicích obtížích. Má antistresové a detoxikační účinky a pomáhá činnosti ledvin a jater.

Hlízy se konzumují syrové nebo krátce povařené.

Hlízy: seznamte se: Obrazek

Chutí doopravdy připomínají brambory, i když jsou spíše nasládlé a oříškové chuti a dodnes jsou využívány jako doplňkové krmivo pro lesní i domácí zvířata.

V kuchyni je dobré je po oloupání vkládat do okyselené vody, zabrání se tím nepěknému šednutí dužiny. Můžeme je vařit, dusit, zapékat.  Syrové jsou vhodné jako přísada do salátů.

V některých oblastech se konzumují dokonce i květy velkokvětých odrůd topinamburů připravené na způsob artyčoků.


 

Obecně-mnoho informací: www.symbinatur.com/clanek.php

Info o pěstovaní a více podrobností:

http://utulne.atlas.cz/zahrada/144059-pestujeme-topinambur-predchudce-brambor.aspx


Máte topinambury?  Zkuste recepty:

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007080112

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007080125

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007092103

http://jaruna7.bloguje.cz/534880-nepravem-opomijena-zelenina-nejen-pro-diabetiky-topinambury-recepty.php

 


Batáty - plody povíjnice jedlé - jedlý svlačec...

V posledních letech se i na našich pultech objevují protáhlé velké hlízy, připomínající brambory. Jedná se o hlízy povíjice jedlé (Ipomoea batatas Lam.) Ve světě jsou známy pod anglickým názvem Sweet Potato, německy Susskartoffel. Je jen škoda, že z neznalosti se šidíme o tuto pochoutku a v obchodech míjíme bez zájmu.

            Jedlý svlačec je poléhavá vytrvalá hlíznatá rostlina; pochází pravděpodobně z tropické Ameriky. Do USA se dostaly batáty dokonce dříve o 100 let než brambory, zásluhou Kryštofa Kolumba.


Bližší a velmi vyčerpávající info o této rostlině:

http://sklenik.hocz.org/povijnice.html


            V přírodě dnes již batáty nejsou známy v původní divoké formě.

            Rostlina ve své vlasti dosahuje až 5 m, snadno zakořeňuje a je celá prostoupena mléčnicemi. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově s výrazným „okem"na dlouhých stopkách; jsou velmi podobné ozdobným svačcům.

            Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary. Pokožka batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Hmotnost hlíz se pohybuje od 0,5 kg až do 5 kg. Hlízy mají jemnou nasládlou chuť, některým našim konzumentům mohou připomínat namrzlé brambory.

            Batáty se přizpůsobily mnoha místům na zeměkouli. Vyžadují vždy slunečnou polohu, hluboké hlinitopísčité půdy, bohaté na organické zásobní látky; dobře snáší přísušky.

Hlízy: seznamte se: Obrazek

Při pěstování se doporučují závlahy asi 6x za vegetační období, čímž značně zvýšíme výnosy hlíz.

Batáty lze dobře pěstovat ze zakoupených hlíz s vegetačními očky. Předpěstováváme je v květináčích. Na místo je můžeme vysazovat až po pominutí období květnových mrazů. Vysazujeme vždy do dobře prohřáté půdy poměrně hluboko a hrůbkujeme jako u brambor.

Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září a začátkem října. Musíme vždy dbát, abychom hlízy nechanicky nepoškodili. Uskladněné hlívy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny. Místnost musí být dostatečně větrána. Malé hlízky k jarní výsadbě raději uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.

Je zajímavé, že hlízy obsahují o 50 % vyšší nutriční hodnoty než naše brambory.


Dají se běžně koupit v řetězcích Tesco,Kaufland a jinde...Jen se pozorně kouknout a věnovat pozornost i tomu,co neznám...


Před kuchyňskou úpravou hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme. Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, zapékat v troubě a nebo smažit na oleji jako chipsy. Nejchutnější je úprava pečením. Mírně posolené, nasládlé plátky velkých batátových hlíz, potřené máslem nebo kysanou smetanou, jsou skutečnou lahůdkou


Zdroj info:  tyto stránky, kde nadete i recepty na jídla z batátů:

http://jaruna7.bloguje.cz/533130-jedly-svlacec-bataty-sladke-brambory-recepty.php

http://jaruna7.bloguje.cz/534880-nepravem-opomijena-zelenina-nejen-pro-diabetiky-topinambury-recepty.php


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Topinambur a Batáty

(Aneta, 23. 4. 2009 22:56)

Dobrý večer. Pridávam komentár k rastlinkám. S diedetického hľadiska, ktorá z týchto hľúz, topinambur a batát, má najmenej obsiahnutých sacharidov? Držíme nízkosacharidovú diétu. Zdravšia hľúza je batát alebo topinambur? Obidva druhy sú chuťovo dobré, zemiaky som vyradila práve kvôli ich vysokej sacharidovosti.
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.
S pozdravom, Aneta