Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozor na aspartam!!!

9. 10. 2007

Aspartam jako umělé sladidlo

Aspartam byl náhodou objeven v polovině šedesátých let, kdy chemická sloučenina udivovala svou sladkou chutí. Zmíněnou chemikálií byla kyselina asparagová, látka dvěstěkrát sladší než sacharóza. Aspartam je tedy sladší než cukr, ale neobsahuje téměř žádné kalorie. Což je výzva pro náš moderní potravinářský průmysl, který se snaží nabízet „zdravé” light výrobky. Rozpoznejte dietní omyly. Více v článku. A nesmí se také zapomínat na diabetiky.

Použití aspartamu v potravinářském průmyslu

Aspartam přijímá téměř každý z nás. Aspartam jako náhradní sladidlo se v současné době používá u většiny light nápojů, potravin, nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, pudinků, desertů, zmrzlin, sladkostí a čokolád, obilovin, žvýkaček bez cukru… A nechybí ani v zubních pastách a u farmaceutických výrobků.

Aspartam se může skrývat také za názvy: NutraSweet, Irbis, Canderel, Fansweet, E951.

V potravinářském průmyslu se používá více než deset let, ale po celou dobu jeho používání vyvstávají spory ohledně jeho zdravotní nezávadnosti.

Kontroverzní aspartam

Obrazek

Od vzniku aspartamu bylo prováděna řada vědeckých a odborných studií, které většinou nesvědčí ve prospěch tohoto umělého sladidla. V podstatě se jedná o dipeptid, tedy dvojici navzájem spojených aminokyselin (L-asparagové a L-fenylalaninu). Tyto látky se běžně vyskytují v přírodě, a proto by neměly způsobovat v lidském zažívání komplikace.

V trávicím traktu však při rozkládání aspartamu vzniká malé množství metanolu. A ten byl původně spojován s nádory či poškozováním zraku. Metanol se však nachází také ve větším množství v alkoholu a jiných potravinách. Aspartam obsahuje také fenylalanin, proto množství této látky musí kontrolovat nemocní fenylketonurií. Aspartam není možné také tepelně upravovat, protože při teplotách okolo 40 °C ztrácí nejen svou sladkou chuť, ale také se zvyšuje toxicita látek.

Umělé sladidlo aspartam hrozbou pro zdraví?

V USA jednu dobu panoval tvrdý boj proti zákazu použití aspartamu, protože se s tímto umělým sladidlem spojovaly určité zdravotní komplikace. Americký kontrolní úřad zdokumentoval několik desítek škodlivých příznaků při nadměrné konzumaci aspartamu. Ty sahají od bolesti hlavy, přes závratě, bolesti žaludku až po vznik mozkových nádorů či roztroušenou sklerózu. Žádný věrohodný důkaz o souvislosti těchto potíží s aspartamem však nebyl dosud nalezen. Pro denní příjem aspartamu byl zaveden limit, kdy 40 miligramů odpovídá kilogramu tělesné hmotnosti.

Lze nahradit náhradní (umělé) sladidlo jinou látkou?

  • Bílý cukr také nepatří mezi zdravé látky, protože tělu nic nepřináší a může tělu narušit hladinu cukru v krvi. Ovšem v malém množství může být cukr zdravější než aspartam.

Svému zdraví také neprospěje tím, že budete denně pít sladké limonády, ale zkuste je nahradit neslazeným čajem, vodou, minerálkami.

  • Z přírody můžeme také získávat ječmenný a rýžový slad, ovocný cukr a také med – a to je také vhodné (v omezené míře) i pro diabetiky.

Sladkou chuť nabízí také ovoce.

O aspartamu se možná časem dozvíme zase více…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Fakta o aspartamu

(anděl, 2. 3. 2016 13:43)

Čas nadešel a víme víc! http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam

Tmavý cukr

(Jarka Rad., 16. 10. 2007 17:19)

zajímavý článek!
Já domů vůbec nekupuju žádné Leight potraviny jako sýry a jogurty,limonády už vůbec ne!
A na radu kamarádky,abych zkusila tmavý třtinový cukr,kupuju už jen ten tmavý asi půl roku.Bílým cukrem si už neosladím,radši někde na návštěvě vypiju hořký nápoj,zvykla jsem si tak,že z normálního bílého cukru cítím "umělo".V Kauflandu se sežene jemnozrnný nebo hrubozrnný,sladí stejně jako obyčejný bílý krystal a chut má jakoby navinulou jablky...1/2kg balení stojí kolem 38,- a osladí vám čaj jako 1kg krystalu.
Přidávám ho na všechno i do vaření,do buchet,do všeho kam patří krytal. cukr normální bílý.
Tak zkuste i Vy!