Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karob - alternativa kakaa

4. 1. 2007

Karobový prášek nahrazuje kakao v čokoládě. Takovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco víc o karobu.

Obrazek

 


Historie karobu 

Karob je stálezelený keř nebo strom, původem ze Středomoří. Tento strom se pěstuje především pro své jedlé plody. Plody karobu jsou známá též pod názvem svatojánský chléb nebo  rohovník.

Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan.

 

Historické záznamy se poprvé o karobu začínají zmiňovat v době starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé hojně využívali plodů karobu jako zdroje jídla. Plody karobu jsou velmi konzistentní ve velikosti a váze. Dokonce se věří, že byly dříve používány jako míra karátů -míra ryzosti zlata.

Zajímavostí jistě je, že semena karobu přečkala dobu ledovou.


Pěstování karobu

Sama rostlina se dobře přizpůsobuje krutým podmínkám a nevyžaduje půdu bohatou na živiny. I přesto je k pěstování karobu nutné teplé a vlhčí podnebí. Semenům vyhovuje písčitá půda, středním a vzrostlejším rostlinám udělá dobře jílovitá půda, ale porostou i v kamenitém až skalnatém terénu. Kvalitní odvodnění půdy a poloslunečné podnebí jsou také zárukou dobré úrody plodů.


 

Karob v potravinách 

Plody karobu se dají jíst zelené - tedy čerstvé, ale i zpracované - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.

 

Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek.

 

Obrazek

Přitom karobový prášek má řadu výhod oproti kakaovému. 

1. Karobový prášek neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau.


2. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 procent tuku a až 48 procent cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 procent tuku a obsahuje pouhých 5 procent cukru. Proto se musí dochucovat cukrem.


Karobový prášek se tedy hojně využívá jako substitut kakaového prášku. Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také produkty. Například mouka, sirupy, alkohol a také substituty za kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.


3.Sušené karobové plody s výraznou vůní se používají jako lahůdka pro malé domácí hlodavce.


Karob Obrazekversus zdraví

Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu.

Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D.Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Karob má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou.


V poslední době karob nacházi dobré uplatnění i při výrobě bezlepkových potravin určených pro osoby trpící celiakií. Méně zajímavý je karob z čistě lékařského hlediska. Používá se při léčbě kašle a průjmu.


Další info pro zvídavce:

 

http://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm


recepty:

http://www.vareni.cz/trendy/karob-misto-kakaa/ - zdroj pro článek

http://www.ireceptar.cz/detail-clanku/co-je-svatojansky-chleb-a-jak-s-nim-nalozit.html


 

http://daryprirody.webgarden.cz/ruzne-informace/karob-ze-svatojanskeho-chleba-2.html


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Продажа грузовых шин LANVIGATOR г. Балаково

(Taila, 12. 2. 2023 20:40)

Оптовая продажа китайских шин APLUS по дилерским ценам с доставкой в Ваш регион.
Выгодное сотрудничество https://chat.whatsapp.com/LkvatU9VSa54VYQfjidXqc
<img src="https://i.ibb.co/Fs4pjM9/S602-300.jpg"><img src="https://i.ibb.co/B3JX9qP/Aplus-D318.jpg"><img src="https://i.ibb.co/Wvc2f3X/Aplus-T705.jpg">

Таможенное оформление продукции

(Aginna, 28. 7. 2022 1:32)

Оказываемые услуги логистической компанией ООО «ВЭД ЛАЙН» https://ved-line.ru включают транспортировку товаров из Поднебесной в РФ, кроме того таможенное оформление товара.

Контейнерные грузоперевозки из Поднебесной и Кореи через Находку

(Abuct, 16. 3. 2022 16:18)

Логистическая компания «ВЭД ЛАЙН» выполняет услуги отгрузки сборных грузов и легковых автомобилей из Южной Кореи через Лесной Терминал город Находка https://ved-line.ru с преимуществом совершенья транзита в Монголию и Казахстан. Оказываем логистическое обслуживание сборных грузов и также легковых автомобилей из Южной Кореи, включая оформление и еще утверждение надлежащей документации, фрахт на борту судна, таможенного декларирования и стивидорного обслуживания на Лесном Терминале. Качественно доставим Ваш сборный груз или же легковой автомобиль из Южной Кореи. Сборные поставки грузов и еще автотранспорта осуществляются в трюме морского судна. Это самый быстрый вариант отгрузки в Монголию и к тому же Казахстан. Наша компания имеет кадры квалифицированных менеджеров с огромным навыком в интермодальных перевозках сборных грузов и легковых автомобилей из Южной Кореи. Мы заинтересованы в защите Вашего бизнеса и регистрации требований на отгрузку. Передайте нам поставку своих сборных грузов и легковых автомобилей прибывающих из Южной Кореи — «ВЭД ЛАЙН» подготовит моментальное, выстроит оперативную логистику, доставку Вашего сборного груза также и автотранспортных средств, несомненно и мгновенно благодаря малым стоимостям.

Доставка товаров из Китая от 100 кг

(Abuct, 10. 2. 2022 8:00)

При проведеньи таможенного оформления импорта, а также экспорта отгрузочная документация отображает изрядно коммерческую роль. Преимущественно в части импорта наличие правильных коммерческих документов, точность содержания, указанных в товарных документах, а также своевременность выпуск декларации на товары выказывают оперативность процедуры таможенного декларирования товаров. Каждая препятствие в регистрации ДТ или же отсутствие документов и дополнительной информации может приостановить процесс https://ved-line.ru и таким порядком, импортер может не только понести траты за простой относительно ввозимого товара, но и в свою очередь потерять способности в интересах бизнеса. Таможенная стоимость сформирована на стоимости, выраженной в счет-фактуре. Таможня вместе с тем проанализируют ставки ввозных пошлин, описание предоставленных сведений о товаре, подобранный код ТН ВЭД, данные с упаковочного листа, сертификат происхождения, счет за морской фрахт, внешнеторговый договор, дополнения к договору в ситуации если такие заключались.