Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karob - alternativa kakaa

4. 1. 2007

Karobový prášek nahrazuje kakao v čokoládě. Takovou čokoládu si můžete dopřát, i když držíte dietu. Jak je to možné? Přečtěte si něco víc o karobu.

Obrazek

 


Historie karobu 

Karob je stálezelený keř nebo strom, původem ze Středomoří. Tento strom se pěstuje především pro své jedlé plody. Plody karobu jsou známá též pod názvem svatojánský chléb nebo  rohovník.

Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan.

 

Historické záznamy se poprvé o karobu začínají zmiňovat v době starověkého Egypta a Řecka, kdy lidé hojně využívali plodů karobu jako zdroje jídla. Plody karobu jsou velmi konzistentní ve velikosti a váze. Dokonce se věří, že byly dříve používány jako míra karátů -míra ryzosti zlata.

Zajímavostí jistě je, že semena karobu přečkala dobu ledovou.


Pěstování karobu

Sama rostlina se dobře přizpůsobuje krutým podmínkám a nevyžaduje půdu bohatou na živiny. I přesto je k pěstování karobu nutné teplé a vlhčí podnebí. Semenům vyhovuje písčitá půda, středním a vzrostlejším rostlinám udělá dobře jílovitá půda, ale porostou i v kamenitém až skalnatém terénu. Kvalitní odvodnění půdy a poloslunečné podnebí jsou také zárukou dobré úrody plodů.


 

Karob v potravinách 

Plody karobu se dají jíst zelené - tedy čerstvé, ale i zpracované - hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo a také aby oddálil cukernou krystalizaci.

 

Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek.

 

Obrazek

Přitom karobový prášek má řadu výhod oproti kakaovému. 

1. Karobový prášek neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau.


2. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 procent tuku a až 48 procent cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 procent tuku a obsahuje pouhých 5 procent cukru. Proto se musí dochucovat cukrem.


Karobový prášek se tedy hojně využívá jako substitut kakaového prášku. Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také produkty. Například mouka, sirupy, alkohol a také substituty za kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.


3.Sušené karobové plody s výraznou vůní se používají jako lahůdka pro malé domácí hlodavce.


Karob Obrazekversus zdraví

Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu.

Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D.Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Karob má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou.


V poslední době karob nacházi dobré uplatnění i při výrobě bezlepkových potravin určených pro osoby trpící celiakií. Méně zajímavý je karob z čistě lékařského hlediska. Používá se při léčbě kašle a průjmu.


Další info pro zvídavce:

 

http://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm


recepty:

http://www.vareni.cz/trendy/karob-misto-kakaa/ - zdroj pro článek

http://www.ireceptar.cz/detail-clanku/co-je-svatojansky-chleb-a-jak-s-nim-nalozit.html


 

http://daryprirody.webgarden.cz/ruzne-informace/karob-ze-svatojanskeho-chleba-2.html


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář