Jdi na obsah Jdi na menu
 


Balené vody,kupujete?

16. 10. 2007

Minerální vody pro a proti:

Minerální voda a její příznivé účinky

Minerální vody jsou vody, které se svými vlastnostmi či složením výrazně odlišují od ostatních vod. Do této kategorie se řadí vody, které mají v 1 litru vody více něž 1 gram rozpuštěných pevných látek či více než 1 gram rozpuštěného oxidu. Již ve středověku si lidé začali všímat, že některé vývěry minerálních vod jsou nejenom velmi chutné, ale také , že mají zároveň velmi příznivé účinky na lidský organismus.

Složení minerální vody

Minerální voda obsahuje draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, oxid uhličitý, železo, chlorid a hydrogenuhličitan. Pokud se podíváte na složení minerálních vod, zjistíte, že každá z nich má jiné složení minerálů.

Denní příjem minerální vody

Minerální vody jsou velice zdravé a mají příznivý vliv na lidský organismus. Lékaři ale také varují, že minerálek by člověk neměl vypít více než půl až jeden litr. Protože hrozí, že se budou minerální látky těle (cévách, játrech, ledvinách) hromadit.

Minerální voda a její příznivé účinky na lidský organismus

Složení minerální vody podporuje dobré trávení, které je bezpochyby základem dobrého psychického a fyzického zdraví každého člověka. V mechanismu působení na trávicí systém se příznivě uplatňuje především hydrogenuhličitanová složka, kdy dochází k podpoře štěpení tuků a bílkovin. Minerálka dále zlepšuje vnímavost, bdělost, odolnost a napomáhá vyšším pracovním výkonům. Díky svému složení je minerálka vyhledávána především aktivními lidmi a sportovci.

Nepříznivé účinky minerálních vod

Zvyšuje se riziko přetížení ledvin, vzniku ledvinových kamenů, aterosklerózy a ukládání nadbytku některých minerálů v těle. Jde především o železo v játrech a vápník v cévách, které se nadměrným pitím minerálních vod v těle ukládají.

Zamyšleníčko:

CENA -asi nejdůležitější argument pro vodu balenou. Možná si říkáte, že taková voda je levná, vždy těch pár korun za 1,5 litrovou láhev je dobrá cena. Možná, že je trošku lepší než voda z kohoutku, ale v čem? Že obsahuje více minerálních látek? To je možná pravda, je potřeba to střídat občas, jako vše.

A teď k té ceně.

Přepočítávali jste si někde, kolik Vás stojí 1 litr vody z kohoutku? Průměrná cena je 4 - 5 haléřů za 1 litr.

Trošku si to srovnáme.

Když balená voda stojí v průměru 10 Kč za 1,5 litru.

Při porovnávání cen nám vyjde 1 litr balené vody asi 150 krát dražší než voda z kohoutku.

A kvalitně je na tom stejně. Vodárny přece nepouští do potrubí jentak něco....

O nápojích jménem Coca Cola, Sprite atd tu nemluvím. To jsou jen cukry v kapalném stavu a kyseliny. S vodou nemají nic společného, je to akorát dobré pro ztloustnutí, které je u nás i ve světě velmi populární.

Samostatnou kapitolou jsou i plastové láhve, do kterých jsou balené vody plněny. Pokud za týden vypijeme 7 plastových láhví vody, za rok je to 365 láhví na jednu osobu!!!!!. To už je pořádná dávka pro přírodní prostředí. A to prostředí alias příroda nám právě dává tu vodu....PARADOX, že?

Dnes jsem zaslechla v rozhlase, že v Americe začíná tažení proti balené vodě.Také u nás jsou již první vlaštovky, strana zelených ze zásady nepodporuje koupi balených vod a svým návštěvám (třeba i v Paralamentu) suverenně nabídne vodu z vodovodu!

Balená voda je neekologicka nejenom proto, že se prodává v plastových lahvích, ale spousta nafty se spotřebuje prave na výrobu těch plastů, ale také na dopravu vod od výrobce do obchodů a potom zase Vašim autíčkem  k Vám....

Američané tak utratí za balenou vodu asi 11 miliard dolarů za rok.

U nás to raděj ani nevyčíslují, ale bude to taky moc, úměrně naší malé zemičce....:o))))

Ptám se, je to ale nutné? Mam pro vás zajímavé řešení....

....nejprv si počtěte o té balené a kouhoutkové vodě:

Zajímavé odkazy:

http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2005M158t01A

http://zdravi.centrum.cz/zivotni-styl/2007/7/23/clanky/pijte-vodu-z-vodovodu/

http://zdravi.idnes.cz/balena-voda-neni-vzdy-lepsi-nez-voda-z-kohoutku-flh-/zdravi.asp?c=A070215_122640_zdravi_ves

 

UŽASNÉ STRÁNKY ZPRACOVANÉ KOMPLEXNĚ POUZE NA TOTO TEMA:

http://vodafiltry.100plus.cz/hl_str/x/uvodni_strana_x.htm

Možné řešení:

chystám a tím vás trochu napínám.....

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

balené vody

(Jarka Rad., 17. 10. 2007 11:20)

vůbec nekupujem vodu,možná,kdybych bydlela někde v Praze,tak to je asi nutnost,protože ta voda se pít nedá....
Kupovala jsem jako všichni,když to prožívalo boom,ale ted už ne a ani limonády,nic....Občas koupím minerálku,jen na chut a třeba jen 1 láhev,jinak ne...natočím vodu z kohoutku+ štávu....

Re: balené vody

(jana, 5. 6. 2011 15:18)

zdravím Jarku,z vlastní zkušenosti můžu říct že vodu z kohoutku sni náhodou,mechci aby to vyznělo jako propagace,ale pokud se ve filtru/lisovaný uhlík+UV lampa/nasbírá400g něčeho navíc tak to je myslím argument jako hrom pro filtr,Jana

Web - Voda filtry

(Jirka, 9. 6. 2009 2:29)

Voda filtry mají novou adresu : http://vodafiltry.100plus.cz