Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatý jménem LUPUS

6. 6. 2009

Svatý Lupus

ŽIVOTOPIS

Obrazek

 


Narodil se blízko Orleans u řeky Loira v Galii (Francie). Jako rodiče jsou uváděni Bettone a Austregilda. Byl synovcem dvou biskupů, Austremia z Orléansa a Aunaria z Auxerrea, kteří se přičinili o jeho vzdělání.

Vychován byl v lásce ke Kristu, vždy velkorysý k chudým a měl rád hudbu. Stal se knězem a nástupcem Artemia na biskupském stolci v Sens.

Obrazek

 

Svůj majetek rozdal chudým, vstoupil do opatství pod vedením sv. Honorata a kolem roku 426 byl jmenován biskupem troyeským.

V roce 429 doprovázel sv. Germaina z Auxerre do Británie, aby potlačili hnutí pelagiánců. Po návratu se dále věnoval svým biskupským povinnostem.

V roce 451, po porážce hunského vojevůdce Attily na Katalaunských polích, byl Lupus obviněn z účasti na Attilově útěku a musel opustit Troyes. Dva roky žil jako poustevník, teprve pak mu bylo dovoleno vrátit se do města. (Věrohodnost této události bývá zpochybňována).

Jeho velká laskavost vedla k pomluvě, pro kterou byl králem Chlotarem II. poslán do vyhnanství. Údajně ve Vimeu. Mezi Blangy- sur- Bresle a Camaches pokračoval v hlásání evangelia. Lid jeho diecéze se ale přičinil, že Chlotar II. ho povolal zpět a s omluvou mu nabídl dary pro chrám.

ObrazekLupus zemřel přirozenou smrtí a byl pohřben v basilice sv. Kolumba v Sens.


 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé