Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lennon, diamant a nemoc lupus..

14. 9. 2012

Britský deník The Times píše o podivuhodném přátelství dvou lidí, kteří stáli u vzniku jednoho z nejslavnějších hitů skupiny Beatles. Více než 40 let poté, co John Lennon napsal píseň Lucy in the Sky with Diamonds, Lucka na obloze s diamanty, začal jeho syn Julian pomáhat skutečné Lucy, trpící nevyléčitelnou nemocí. Lucy O'Donnellová byla s Julianem ve školce, a on ji jednou namaloval s drahokamy místo očí, jak létá v povětří. Obrázek ukázal otci, který tehdy experimentoval s psychedelickou hudbou a drogami, a ten na motivy kresby napsal stejnojmennou píseň. Objevila se v roce 1967 na albu Seržant Pepř. 

Šestačtyřicetiletá Lucy dnes trpí vážnou autoimunitní chorobou zvanou lupus, při níž tělo napadá své vlastní buňky. Julian, který žije ve Francii, se o jejím strádání dozvěděl před dvěma měsíci, a rozjel kampaň, která by měla nedobrovolné múze jeho otce pomoci. Zároveň se obloukem začal vracet k otci, od něhož se jako úspěšný hudebník snažil distancovat. Když mu totiž bylo pět let, rozvedl se Lennon s jeho matkou Cynthií a vzal si Yoko Ono. Julian tvrdí, že otci nakonec bezohledné chování dokázal odpustit. "Dnes k němu cítím pouze lásku. Kdyby mohl vejít do místnosti, objal bych ho a rozplakal se," říká Lennon mladší. Minulostí je prý také jeho nepřátelství vůči Yoko a nevlastnímu bratru Seanovi. 

Julian nyní připravuje výstavu lennonovských memorabilií, přičemž z výtěžku aukce chce napomoci Lucy Voddenové, jak se žena nyní jmenuje. Lennon mladší se s Lucy viděl kromě let ve školce pouze jednou, před 23 lety na svém koncertu. Dlouhá léta se spekulovalo, že název písně je akronymem drogy LSD. "To je nesmysl," říká dnes Lucy. Verše "Někdo tě zavolá, ty odpovíš docela pomalu, Dívka s krasohledovýma očima" jsou však mnohými považovány za přesný popis drogových halucinací. 

Julian sám léta zápasil s alkoholem a drogami, nakonec se mu ale díky terapii podařilo pochopit, proč se k němu otec zachoval tak krutě. "Asi je to i tím, že jsem starší. Hlavním důvodem však byl otcův narušený vztah k jeho vlastní matce. Zakázal si všechny city, a to se pak projevilo v agresivitě a hněvu k vlastní rodině," tvrdí Julian. Johna Lennona matka opustila také, když mu bylo pět let, a přenechala jeho výchovu tetě Mimi. Setkala se s ním až během dospívání, zahynula však při autonehodě, když mu bylo pouhých 17 let. Cynthia, která žije ve Španělsku, se příští týden zúčastní s Julianem aukční výstavy The Beatles Story. Mezi exponáty bude i Johnův dopis Cynthii, v níž přiznává, že se k ní zachoval odporně. Julian byl vyšktrtnut z otcovy závěti po Lennonově zavraždění, nakonec ale s Yoko Ono dosáhl mimosoudního vyrovnání a obdržel vysokou, ovšem neupřesněnou částku, uzavírají Timesy . 

Lucy bohužel už zemřela :o(

 

lucy-o-donnell-vodden-in-the-sky-with-diamonds.jpg

Písnička zde:


 

http://www.youtube.com/watch?v=A7F2X3rSSCU


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci