Jdi na obsah Jdi na menu
 


RADY k otěhotnění

31. 10. 2007

 

Nejdříve dobré rady Co můžete sama:

http://www.zenska-neplodnost.cz/co-muzete-sama

 


Hodně dobré je spolupracoat s dobrým gynekologem,co by měl vyšetřit a hlídat najdete TADY:

www.victorie.cz/magazin/gynekologie/jsem-plodna--zjistovani-diagnozy-u-zenskeho-lekare.aspx


...nejdůležitější z toho je asi...STRAVA:


 

 

DOPORUČENÁ STRAVA PŘI PLÁNOVANÉM POČETÍ

 

(MUDr. Lyer, Doc. MUDr. Černý, MUDr. Stejskal)

cituji ze stranek GENNETU

 Strava odpovídá zásadám zdravé výživy pro každého.

 Obsahuje všechny složky výživy: bílkoviny, tuky, cukry stopové prvky a vitamíny.Zdůrazňujeme potraviny obsahující látky, jejichž nedostatek může být spojen s poruchami plodnosti.

MASO: Alespoň 3x týdně vařené, dušené nebo grilované. Přednost mají mořské i sladkovodní ryby (1x týdně) a maso králičí, drůbeží, jehněčí a telecí.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY: Každý den 1/2 litru plnotučného mléka, kakaa nebo nápoje z kysaného mléka. Měkké sýry, živý bílý jogurt,šlehaný tvaroh.

OVOCE: Každý den čerstvé nebo sušené ovoce jako samostatné dopolední jídlo (např. 2-3 jablka, pomeranče, banány). 1x týdně meruňkový nebo švestkový (možno-li domácí) kompot.

ZELENINA: Každý den zeleninový salát s olejovou, jogurtovou nebo sýrovou zálivkou jako samostatné odpolední jídlo. Stejný podíl kořenové a listové zeleniny (čerstvé nebo mražené). Součástí salátu by měla být vždy kukuřice, syrová červená řepa a kadeřavá petržel.

Nezapomeňte na cibuli a česnek. 1x týdně syrovou mrkev.

TEKUTINY: Celkem 2 litry denně, minerálky (např. Magnesia), stolní vody (např. Dobrá voda modrá), vinný střik, ovocný čaj. Šťávy z čerstvého ovoce.

VEJCE: 3-5 týdně. Vaječné bílky bez omezení.

CHLÉB a PEČIVO, OBILOVINY: Celozrnný chléb a pečivo. Obilninové kaše a vločky s mlékem, medem nebo kompotem. Používejte kukuřičnou mouku.

PŘÍLOHY: Luštěniny (čočka, hrách, fazole), brambory a rýže. Bezvaječné těstoviny. Lze připravit i jako hlavní jídlo nebo použít při přípravě salátů.

TUKY: Rostlinné máslo.Slunečnicový a olivový olej lisované za studena.

OŘECHY, SEMENA, KVASNICE: Vlašské ořechy, dýňová, sezamová a slunečnicová semena, mák. Naklíčená semena (čočka, obilí, kukuřice).Sušené pivovarské kvasnice (Pangamin).

OMEZIT: rafinovaný řepný cukr (slaďte medem nebo surovým hnědým cukrem),máslo a vepřové sádlo, kuchyňskou sůl (solte mořskou solí), játra a vnitřnosti, kávu (když tak s mlékem), burské oříšky. Omezit nebo vynechat výrobky z bílé mouky


 

CO NEKONZUMOVAT:

Alkohol: Jelikož není stanovena bezpečná dávka alkoholu během těhotenství, měla byste se ho raději úplně vyvarovat. Alkohol může způsobit mentální retardaci dítěte či problémy chování.

"Prázdné" kalorie: Potraviny nebo nápoje, které nemají velkou výživovou hodnotu, by měly být konzumovány v minimálním množství. Do této skupiny patří především sušenky, popcorn, cukroví, chipsy, instantní polévky, limonády, bílé pečivo a další na jednoduchý cukr bohatá jídla. "Prázdné" kalorie, které neobsahují vitamíny, minerály a další výživné látky vedou k velkému přírůstku na váze a nepřispívají rozvoji plodu.

Ryby: Mořské ryby mohou obsahovat rtuť, sladkovodní bývají kontaminovány pesticidy a dalšími toxiny. Toxiny bývají především akumulovány v tuku, takže je vhodné omezit především příjem tučných ryb.

Syrová vejce: Kvůli nebezpečí salmonelové infekce je doporučováno vyhýbat se všem jídlům ze syrových vajec.

Málo vařené či syrové maso: Obsahuje množství bakterií včetně pro plod velmi nebezpečné toxoplasmy. Smaženke či slinivkou.

Vnitřnosti hospodářsky chovaných zvířat: Často obsahují zbytkové hormony a toxické látky z přijatého krmiva.

Bylinkové čaje: Řada čajů není pro těhotné vhodná, proto vždy pečlivě přečtěte příbalový leták.

Kofein: Je obsažen v kávě, čaji, cole a čokoládě. Narušuje vstřebávání potřebného železa, působí pálení žáhy. Může negativně působit na vyvíjející se plod, zrychlovat jeho srdeční činnost.

Potraviny s "ušlechtilou plísní": Především sýry Niva a Hermelín: Podporují rozvoj kvasinek a mykóz v organismu.

Potraviny napadené plísněmi: Vždy dbejte na kvalitu potravin. K plísním jsou náchylné především ořechy, ovoce, zelenina, chléb, obiloviny, sýry či koření. Potraviny chemicky konzervované a obsahující umělá sladidla. Tyto potraviny by měly být omezeny na minimum.




...a co ještě VYNECHAT uplně: vitamíny A,D a B2 v lékové formě (přebytek by mohl poškodit dítě, berete-li komplexní vitamíny, tak nemějte obavy..tam je jich akorát...), majonézu, uzeniny, plechové konzervy, kouření.



 

VITAMÍNOVÉ PŘÍPRAVKY:

Nedostatek některých vitamínů a stopových prvků (iontů) může nepříznivě ovlivnit plodnost.

Příklad:

Látka      Doporučená dávka/den     Možný následek nedostatku

Vitamín E          10 mg                       neplodnost, potrácení

Kys. listová     0,5 – 5 mg                vady mozku a míchy plodu

Hořčík             300 mg              potrácení,zvýšení krevního tlaku

Jód                    100 ug                  potrácení, opoždění vývoje

I když doporučená strava obsahuje většinu těchto látek v přirozeném stavu, je možno užívat jako doplněk výživy vitamínové tablety.


 

Příprava na těhotenství vitamínovými přípravky je nejúčinnější pokud je zahájena několik měsíců před početím.


 

Nadbytek vitamínů a stopových prvků však není zárukou úspěšného početí a těhotenství.

POZOR:

Složené vitamínové přípravky určené pro plánované početí obsahují až 20 součástí. Jejich výhodou je jednoduché podávání (obvykle 1 tableta denně), nevýhodou může být vzájemná reakce složek a následné snížené vstřebávání (přípravky obsahující železo).


 

 

Příklady registrovaných složených vitamínových přípravků pro těhotné:

Například kombinace (Calibrum babyplan + Bumet) nebo další speciální multivitaminy: např. Femibion, Gravital, Materna, GS Mamavit.

 

ALTERNATIVOU může být vitamínová a iontová příprava pomocí několika prvků užívaných samostatně v různou dobu.


 

Příklady individuálních přípravků:

 

Přípravek:      Součást:        Denní dávka:               Kdy:

Magnesium (Pharmavit) Hořčík, vit. C 1 tableta ráno nalačno

 

VitaminE forte (Zentiva) Vit. E, selen 1 tableta po obědě

 

Acidum Folicum (Zentiva) Kys. listová 1/2 tablety na noc

 

Jodid 100 (Merck) Jód 1 tableta na noc


 

 

A tady si naplanujte plodné dny a hup na to!

http://www.doktoronline.cz/zeny/kalendar.php

....................................................................................

 

...tak to je všechno, mam z toho hlavu jak škopek...jenom aby mi zbyl nějaký čas na život...:o))))


 

 

Něco o těhotenství a autoimunitních chorobách:

I ženy s roztroušenou sklerózou a autoimunitními onemocněními mohou mít dítě, a dokonce se tím může jejich zdravotní stav i zlepšit. Dříve lékaři odrazovali tyto pacientky od těhotenství a někteří to z neznalosti dělají dosud. Když se však upraví léčba před plánovaným otěhotněním i v době kojení, zdravotní stav ženy se nezhorší.

Psychika hraje u těchto nemocí velkou roli, často se stav ženy po porodu dokonce vylepší. Je to tím, že se nezabývají svými problémy, svými potížemi, ale starají se o dítě a  je na lékařích, jak vhodně spolupracují a upraví léčbu podle aktuálních potřeb obou -maminky i malého tvorečka.

Roztroušená skleróza  a ostatní autoimunitní onemocnění ( mezi něž patří SLE)je onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastnímu organismu. Začínají tato onemocnění v mladém věku, a tak ženy často řeší rizika těhotenství. Dříve jim lékař doporučil potrat.Pokud žena trvala na tom, že si dítě ponechá, všichni se na ni dívali skrz prsty, že zbytečně riskuje a že stejně dítě nebude moci vychovat. Dnes není vyhrožování ABSOLUTNE na místě, lékaři už většinou mají potřebné informace a pomohou ženě v tomto nelehkém, ale krásném údobí.

 

Důležitá je příprava na celé těhotenství

Zeny s roztroušenou sklerózou či jinou autoimunitní nemocí cítí v těhotenství relativně dobře, protože se utlumuje činnost jejich imunitního systému. Rizikem je poporodní období, kdy asi u třetiny žen hrozí záchvaty a aktivace nemoci, a lékaři i pacienti se na to musí připravit.

Půl roku před plánovaným otěhotněním musí žena vysadit léky na potlačení imunitní reakce organismu, většinou jsou to cytostatika, která ničí rychle se množící buňky, což by pro plod bylo rizikové. Zhruba měsíc před početím žena vysadí i speciální léky a nechávají se jen kortikoidy, které jsou do určitých dávek absolutně neškodné...Pokud žena otěhotní i při užívání těchto léků na potlačení imunity, nemusí kvůli tomu podstupovat potrat, léky se prostě jen vysadí, protože do určité doby není propojen krevní systém dítěte s krevním systémem matky a riziko je nevelké.

Během těhotenství je žena bez léčby nebo dostává nízkou dávku kortikoidů, které jí ani miminku neuškodí. Těhotenství totiž většinou poskytuje přirozenou ochranu: tělo si samo tvoří látky, které tlumí imunitní systém, takže není potřeba je zvenku dodávat. Dítě má polovinu genů od otce, proto musí tělo tlumit imunitní reakce, což pomáhá zároveń i proti autoimunitním onemocněním..

 

Kojení lékaři těmto ženám spíše nedoporučují

Lékaři ženám s roztroušenou sklerózou a autoimunitou většinou kojení nedoporučují, nebo by podle nich měly co nejvíce zkrátit dobu kojení. Hormon, který udržuje kojení, totiž podněcuje zároveň imunitní systém.

Pokud žena přesto chce kojit, existuje léčba intravenózními imunoglobuliny, což jsou infuze, které dostává třetí den po porodu a pak jednou měsíčně. Léčba může trvat až šest měsíců, po tu dobu žena může kojit. Léky se nedostanou do mateřského mléka, takže neškodí miminku, na druhou stranu tlumí imunitní systém ženy.


 

Spočítejte si svoje plodné dny:

KUK:

http://www.doktoronline.cz/zeny/kalendar.php


 

Jiné praktické věcičky pro otěhotnění , včetně poradny a anatomických atlasů a zobrazení problémů najdete ZDE:

 

 http://www.zenska-neplodnost.cz/


 

Příprava na těhotenství TROCHU JINAK:

hledejte zde: 

www.regresnaterapia.sk

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli