Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anti Ro(SSA) a anti La(SSB) protilátky - u těhotenství

16. 10. 2009

 

Obrazek

 

Specifické autoprotilátky anti-SSA/Ro a nebo anti-SSB/La jsou v krvi přítomny bud jen tak samotné nebo v kombinaci s jinými autoprotilátkami (které potom určí druh autoimunitní nemoci). Název antigenu (Ro a La) je odvozen od prvních dvou písmen jména pacienta, u kterého byla tato autoprotilátka poprvé na světě popsána.


Současná přítomnost (ale i samostatná jen jedné z nich) vysokých hladin anti-Ro a anti-La v těhotenství znamená zvýšené riziko kongenitálního (vrozeného)srdečního bloku a jiných poškození srdeční akce.


 

 

 

Obecně platí, že protilátky anti-La často doprovázejí výskyt anti-Ro. Samostatně se objevují jen výjimečně.


 

Nejčastěji jsou tyto dvě (jedna nebo obě) autoprotilátky přítomny u těchto nemocí:

  • u SLE – (najdou se až u 30% pacientek)
  • nebo Sjogrenova syndromu – primárního i sekundárního (najdou se až u 70% pacintek)
  • RA – revmatoidní arthritida (najdou se až u 10% pacientek)
  • v menší míře (kolem 10 % případů) se mohou anti-Ro vyskytnout i u dalších systémových revmatických chorob (smíšené choroby pojiva, překryvné syndromy atp.)
  • u primární biliární cirhózy event. chronické aktivní hepatitidy
  • někteří autoři také udávají až 15 % výskyt u zdravých osob  - většinou s HLA-DR3 (druh povrchové buněčné imunitní výbavy)

 


 

Ve stavu bez těhotenství až zas tak nic špatného tyto dvě protilátky nedělají, ale když pacientka otěhotní, hrozí několik různých rizik. Tyto protilátky totiž umí přejít přes placentu (která normálně brání přechodu špatných látek k dítěti) a jsou spojeny s možným vývojem několika možných postižení (dohromady se těmto příznakům říká lupus neonatorum nebo novorozenecký lupus) :

  1. vrozený srdeční Obrazekblok plodu (srdeční blok je převodní porucha, nefunguje srdíčko tak, jak by mělo – bud tepe velmi pomalu - říká se tomu bradykardie a nestačí to pro vývoj dětátka nebo nefunguje srdce pořádně vůbec a má tzv. kompletní srdeční blok, na který dítě můžev děloze i umřít...)
  2. kožní změny (novorozenci mají většinou kulaté nebo jakékoli červené fleky po celém těle), tyto jsou přechodné, zhoršují se ještě víc po ozáření UV světlem a mizí obvykle včetně pozitivity protilátek v krvi do 6–9 měsíců věku dítět bez následků
  3. různé jaterní změny
  4. krevní abnormaly (postižením krvinek různého druhu) u novorozenců - nejčastěji hemolytická anémie (málo červených krvinek zaviněné jejich nadměrným rozpadem), trombocytopenie (málo krevních destiček), hepatosplenomegalie – zvětšení sleziny a jater.


 

dohromady se těmto příznakům u novorozence, který je takto nemocný, říká lupus neonatorum nebo novorozenecký lupus. Může se vyskytnouj jen jedno z výše uvedených postižení a nebo všechny....nedá se to předvídat.

 

 


Proto je rozumné léčit i tyto protilátky v krvi ještě před těhotenstvím. Zareagují na kombinaci imunosupresivum s kortikoidem nebo jen na kortikoid (musí se ale užívat dostatečně dlouho), potom se udělá kontrolní odběr a pokud jsou tyto autoprotilátky v pořádku (norma je nula nebo jen velmi nízné číslo) - je možné zkoušet otěhotnět.

Tyto těhotné by ale měly být ale během těhotenství sledovány na oddělení rizikového těhotenství (právě proto, že v minulosti tyto protilátky měly, kdykoli se totiž zase můžou začít tvořit....) a hlavně podrobně svým revmatologem /imunologem nebo kožním lékařem - nejlépe všemi/, aby se hlídal event.výskyt těchto autoprotilátek kdykoli během těhotenství (protože jsou to mršky a zase se mohou objevit a škodit)!


 

Obrazek

 

Pokud se stane, že se tyto protilátky vyskytnou během těhotenství (sledování nutné!!!!!), ještě před narozením dítěte se chodí na dětskou kardiologii na sonografii – synonymum je echokardiografie, UZV srdce – ale nezkoumá se srdce maminky, nýbrž dětské srdce ještě v děloze.

Tyto protilátky si totiž vybírají buňky srdce dětátka (kardiomyocyty), které poškozují a tyto srdeční poškozené buňky potom nemohu přenášet srdeční vzruchy  a srdce jako celek nemůže kvalitně pumpovat krev do celého těla.

Sleduje se tedy na dětské kardiologii anatomie srdíčka dítěte a hlavně jeho srdeční akce (pravidelnost, rychlost stahování a rytmus – ev. nepravidelnosti). Když se najde nějaká porucha, kardiolog zváží, jak zasáhnout – většinou se podávají léky mamince, které přejdou k dětátku (většinou jde o dávky speciálních kortikoidů, perorální léčba 4mg dexamethasonu nebo jiné léky a dětátku se musí udělat EKG po porodu). Tyto kortikoidy ztlumí převodní poruchu tím, že zabrání protilátkám poškozovat bunky srdce.


 

Nejdůležitější je doba mezi 12 a 24 týdnem těhotenství, dokonce se někdy uvádí až do 30 týdne.

Tyto srdeční problémy nejsou nijak extrémně časté ( irreverzibilní - nevratný AV blok se může objevit u 2–5 % plodů  pozitivních matek, ale různé druhy mírnějšího postižení srdce jsou o moc častější – proto se musí pečlivě hlídat).

Riziko opětovného vzniku vrozeného srdečního bloku v následujícím těhotenství se zvyšuje - je přibližně 18 %. Takže pozor na další těhotenství (hlídat hlídat hlídat) – riziko se ještě zvyšuje.


 

Když se to s léky nepovede, děťátko se po narození převeze na speciální oddělení dětské kardiologie v Praze Motole /v Čechách, na Slovensku nevím kam.../ a tam se mu operačně implantuje kardiostimulátor, který mu pomáhá s pravidelnou srdeční akcí. Tento kardiostimulátor potom už potřebuje celý život.


Kardiostimulace - vysvětlení: http://www.medicon.cz/www?docid=1004013

 

 


Info citace z:

 

http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:6TGuA4OvZgkJ:www.sav.sk/journals/rheum/full/rh300c.pdf+anti+Ro/SSA&hl=cs&gl=cz

 

http://209.85.129.132/search?q=cache%3A6TGuA4OvZgkJ%3Awww.sav.sk%2Fjournals%2Frheum%2Ffull%2Frh300c.pdf+anti+Ro&hl=cs&gl=cz

 

http://books.google.cz/books?id=PJpm4XUXRjoC&pg=PA22&lpg=PA22&dq=anti+Ro&source=bl&ots=k2-hqNU-jA&sig=zE8LsdtSwfcHaFRFgQv0GDN0hY0&hl=cs&ei=MZPZSv3WGISe_gbD0JnJDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CBEQ6AEwAg#v=onepage&q=anti%20Ro&f=false

 

http://lekarny.zdravcentra.cz/img/casopisy/clanek/232/558.pdf

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Srdce

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(Kate, 27. 11. 2013 15:01)

Ahoj,
ráda bych se zeptala, jestli nemáte někdo podobné zkušenosti...
Již několik let jezdím do RÚ a konečná diagnóza paní doktorky je autoprotilátky typické pro Sjögrenův syndrom. Nemoc není aktivní i já se cítím dobře a přijdu si zdravá. Jenže... již delší dobu se mi nedaří otěhotnět a ač jsem se ptala různých lékařů, všichni mi spojitost s těmi špatnými protilátkami vyvracejí. Až teď po letech, mi jeden lékař specialista řekl, že to souviset může a dost zásadně. Poslal mne k imunulogovi a ten mě poměrně slušně vyplašil možnými riziky. Nechci se rozepisovat do detailů, takže jednoduše - nemáte někdo zkušenost s diagnózou Sjögronův syndrom a problémy s otěhotněním, udržením těhotenství atd.?
Předem moc děkuji za podělení se o vaše zkušenosti. Kate

Re: Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(agata, 27. 11. 2013 17:06)

Autoimunity jsou nemoci, které se rády "sdružují", většina nás jich má vícero, nejčastěj jde o kombinaci s problémy a protilátkami proti štítné žláze. Tím bych začala, vyšetření štítné žlázy, které samo o sobě může problémy s otěhotněním způsobit. Jinak samozřejmě můžeš mít protilátky i proti strukturám důležitým k otěhotnění...to ale přesněji zjistí právě imunolog, nejlépe potom gynekologický imunolog. Nevím, odkud jsi, ale v této oblasti je prý špička dr. Ulčová-Gallová z Plzně, takže kdyby se nedařilo, tak pak na konzultaci k ní a nebo rovnou do nejbližšího centra asistované reprodukce, kde mají nejnovější metody na diagnostiku: kontakty na ně najdeš tady: http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra
Doktorka napsala knihu: http://www.grada.cz/neplodnost_7520/kniha/katalog/

Pokud bys cokoliv potřebovala, jsem i na mailu lupusinky@centrum.cz

Re: Re: Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(Kate, 30. 11. 2013 18:12)

Milá Agáto, moc díky za odpověď. Tuto knížku mám doma, ale bohužel jsem v ní nic užitečného pro můj případ nenašla. Jinak já už mám za sebou právě i vyšetření imunologem v CARu a potvrzené protilátky SSA a SSB :-( Imunulog mi nabízí "řešení" pomocí kortikoidů na potlačení imunity, které mají údajně pomoci s problémem otěhotnění a mají být dobré pro dítě. Jenže vzhledem k neskutečnému množství vedlejších účinků, které mohou naprosto zlikvidovat mne (a také mohou způsobit vývojové vady miminka), toto řešení odmítám.
A tak stále hledám možné i nemožné a podle posledních poznatků vkládám naději do systémové enzymoterapie... navíc, ještě jsem našla zajímavé info příznivém vlivu kolostra na autoimunitní nemoci. Jsem rozhodnutá to zkusit, může mi to jen prospět a hlavně bez vedlejších účinků a zničení sama sebe.
Kdybyste měl někdo s touto alternativní cestou zkušenosti, budu ráda za jakékoliv poznatky. K.

Re: Re: Re: Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(Kate, 1. 12. 2013 13:16)

Určitě ctím tvoje rozhodnutí, záleží i na věku, pokud máš ještě dost času, je vhodné zkusit nejprve jiné metody a pak teprve se uchýlit ke klasice, to je pravda. Rozhodně bych klasickou medicínu nezavrhovala, je vidět, že tě opravdu dost vystrašili a tvůj názor je jednostranný, ale to je normální a pochopitelné :o).
Použila jsi slovo "sebezničení", velmi sedí, ale ona už i tvorba protilátek je forma sebezničení, takže kortikoidy by spíš šly jaksi proti. Pokud budeš mít náladu a čas, pročti si stat o kortikoidech jako lécích, které nejsou nepřítelem, ale musí se s nimi umět zacházet!!!! - mezi lidmi panuje spousta bludů, vysvětlím ti proč jsou to bludy...: https://lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-a-lupus.html
Co se má u kortikoidů hlídat, aby nedošlo k vedl.učinkům píši tady:
https://lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/chytre-sestero-u-brani-kortikoidu.html
Osob. zkušenost: já sama je beru skoro deset let, nemám než. učinky skoro žádné, dítě se narodilo zdravé a brala jsem ho i v těhotenství v minim dávce. Pokud budeš zkoušet metody na utlumení autoprotilátek, enzymoteraie, colostrum, maca, serrapeptidasa, zelené potraviny, chlorela, zdravá strava, makrobiotika, moderní vitariánství....vše zkus, i zároveň -souběžně..., vše, co ti přide, že má PRO TEBE smysl. Pracuj i se svým strachem, metody práce s emocemi, ptej se sama sebe, proč tělo asi nechce, abys otěhotněla???...spoustu námetů najdeš na mých stránkách, jen hledat. Pokud bys chtěla nějaké konkrétní zkušenosti, přijd na FB, skuina LUPUS čr tě přivítá a poradí. Pokud chceš něco osobnějšího - muj mail lupusinky@centrum.cz je i pro tebe. papa

Re: Re: Re: Re: Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(Agata, 1. 12. 2013 13:16)

Kate, promin, zapomněla jsem se podepsat..:o))))

Re: Re: Re: Re: Problém s otěhotněním x Sjögrenův syndrom

(Zuzka, 13. 12. 2015 21:02)

Ahoj Kate, dneska som citala tvoj prispevok z roku 2013. Rada by som sa spytala ci sa ti podarilo otehotniet s danymi autoprotilatkami, ako si ich potlacila, aka bola liecba? Skusala si to dakou alternativnou liecbou ci klasickou medicinou? Mam ten isty problem. Dakujem za odpoved

ohuetemple1@gmail.com

(Dr.ohue, 31. 3. 2015 13:20)

Dobrý den
Hledáte plodu děloze, nebo pokaždé, když jste těhotná vždy zkušenosti, miss provádí z jednom důvodu nebo jiný, už jste čelit nějaké problémy v manželském životě? jste věřil, že stále existuje cesta ven? Zde je řešení tohoto problému váš. protože mnozí svědčit přes tento velký zázrak, s vírou a zvláštní modlitby tvé nebude projíždějí tento year.there není čas na sdílení svědeckých tady, je, že říkají, že, tak laskavě kontaktujte nás na: ohuetemple1@gmail.com

Tady najdete celou problematiku v kostce:

(agata, 22. 11. 2012 20:05)

http://www.zivotslupusom.sk/poradna/?idcs=38

těhotná a aktivní anti Ro a La

(lucipusi, 26. 6. 2012 22:18)

Ahoj. Moc Vám děkuji za tyto stránky. Moc mi pomáhají. Pátrala jsem co je to anti Ro a La. Ale to co jsem se dočetla se mi nehodí. Ale jak je vidět. Zase budu muset zatnout zuby a opět vydržet. Už mám domluvený termín na Podolí. Jsem z Jablonce, manžela jsem uklidnila, že je to vše potřeba. Hlídat, hlídat a nic nenechat náhodě. Ale trnu hrůzou, už tedˇ. Žádná máma si nepřeje, aby její dítě bylo nemocné nebo jakkoliv postižené. Moc doufám, že se to zlepší, nebo vyřeší. Asi jsem naivní. Vše bylo v pořádku, 5 let režimu dodržování pravidel. Tohle není fér. ale s touhle nemocí nic není fér, že. Máte s tímto problémem zkušenost, můžu doufat v odeznění, uklidnění imunity a zdravé dítě. Má právo být zdravé. Děkuji za info. Lucie

Sjögrenův syndrom a těhotenství

(Jana Bajgarová, 9. 10. 2010 16:52)

Dobrý den, mám sjögrenův sy., protilátky ro 52, ANA ENA silně pozitivní. Již v cca 8 tt mi byl nasazen fortecortin (4 mg - po měsíci a půl sníženo na 2 mg). Od 14 tt jsem co 10-14 dní chodila na echokardiograf srdíčka plodu - vše bylo v pořádku. Ve 21 tt však bylo těhotenství uměle ukončeno z důvodu VVV CNS. S užívanými kortikoidy by to dle vyjádření doktorů souvislost mít nemělo. Příčina neznámá. Nevím, jak se k tomu postavit příště. Imunolog doporučuje užívat poměrně silné dávky kortikoidů od počátku těhotenství až do 28-30 tt, aby se zabránilo rozvoji převodní vady srdeční. Dětský kardiolog se kloní k názoru ze začátku hlavně sledovat, kortikoidy případně další léky nasadit až při výskytu vady (není prokázána přímá vazba mezi užíváním kortik. a vznikem vady dle některých studií). Máte s tím nějakou zkušenost? Případně nevíte, kam bych se mohla obrátit, abych získala další informace?
Předem moc děkuji za odpověď
Jana B.

Re: Sjögrenův syndrom a těhotenství

(Martina, 21. 7. 2011 14:24)

Prosím ťa, môžeš sa mi ozvať? Mám podobný problém.

Re: Re: Sjögrenův syndrom a těhotenství

(Jana Bajgarová, 10. 1. 2012 14:50)

Martino, můžeš mi napsat mi na mail jana.bajgarova@seznam.cz.

janě bajgarové

(agata, 9. 10. 2010 18:53)

Ahoj Jani, škoda, že nepíšeš odkud jsi a kam jsi chodila...napiš mi, pls, na lupusinky@centrum.cz a já ti písnu, jak to bylo u mě a kam se obrátit -třeba jen na jednorázovou konzultaci. Když bys to měla černé na bílém napsáno - jako doporučení a postup, potom se nikdo nebude vzpěčovat a udělaji to, jak doporučuje vrcholné pracoviště.
Písni, budu čekat a odpovím, co vím...Papa, agata

odpověd Hane Hašekove

(Agata, 3. 6. 2010 22:50)

Nepíšete nic víc, jestli je dcera těhotná nebo ne, jestli má i jiné protilátky nebo jen tuto a tak dále...- proto se nedá nijak odpovědět. At se obrátí na lékaře, který vyšetření předepsal a ten jí vysvětlí podrobnosti. A.

dcera má ro protilaku

(Hana Jašeková, 2. 6. 2010 18:20)

Prosím kam se obrátit dcera má zjištenou protilatku RO