Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství č.6

8. 2. 2015

 

Dnes si napíšeme něco o "tichém škodiči".

Tajné # 6 – udržujte normální krevní tlak.

Tato záhada je spojena s tajemstvím č. 3 (kde jsme uvedli, že většina pacientů s lupusem by měla mít nízké dávky aspirinu - v čechách anopyrinu a zabránit tím srdečnímu infarktu a mrtvici, také sraženinám).


Ve skutečnosti je nejčastější příčinou komplikací u lidí s SLE ne samotná nemoc nebo komplikace braní léků, ale - infarkt, mrtvice nebo krevní sraženiny , souhrnně pod názvem : kardiovaskulární komplikace.

 

Víme, jak jim předcházet, a to je velmi důležité.


Chcete-li udržovat normální krevní tlak - děláte velmi správně, je to jednou z nejdůležitějších věcí!!!

 
1. vysoký krevní tlak zvyšuje riziko vzniku těchto komplikací. Nazývá se také "tichý škůdce" – necítíte nic, náhle potom můžete cítit bolest na hrudi, nebo náhle nemůžete mluvit nebo necítíte polovinu těla. Dojde-li k tomu, že je již příliš pozdě a musí se rychle něco podniknout.

 

Proto je rozumnější PREVENCE.


2. co to vlastně znamená "normální krevní tlak"?.

Zde jsou některá doporučení, na které většina kardiologů shodla: a. snažít se udržet TK pod 140/90 (b). Pokud jste měli infarkt/mrtvici, tak by vaše TK by neměl překročit 130/80

 

Pokud váš lékař vám řekne, že vaš TK nesmí být více než 120/80, tak je to jen názor lékaře, který není zcela na základě současných studií.


3. skontrolujte při každé návštěvě lékaře.zda lékař změří TK a uchovávejte záznamy TK . V případě, že vaše TK v dlouhodobém horizontu nad rámec výše uvedených limitů, poraďte se svým lékařem, jak ho snížit.

Studie ukazují, že vysoký krevní tlak je často bohužel přehlížen a neléčen.


4. přístup k vyššímu tlaku je dvoukrorokový: nejprve změna stravy a životosprávy, potom teprve léky.

 

upravte vaše stravovací návyky (jídla s nízkým obsahem soli, bez kofeinu), začněte cvičit, nekuřte. V případě, že váš stav nezlepší po třech měsících, vyhledejte lékařskou pomoc.
5. v případě, pokud váš lékař předepsal léky ke snížení TK a nařídil kontrolu asi 3-6 měsíců, můžete požádat dřívější termín. Léky ke snížení obvykle nastupují učinkem až po asi 3 týdnech. Pokud nezabrali, je třeba zvážit vyšší dávky, změnu výrobku nebo léky skombinovat. Optimální doba mezi jednotlivými návštěvami u lékaře v tomto případě je 3-4 týdny (ne měsíce)! !!!!

 

Pokud berete kortikoidy, je taky větší riziko zvýšení krev.tlaku, protože kortikoidy toto "umí".

 

Podívejte se , jak co nejvíc snížit negat učinky kortikoidů

 

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/chytre-sestero-u-brani-kortikoidu.html

 

A jak při braní kortikoidů jíst, abyste neměli "vlčí hlad":

 

https://lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/stravovani-a-rady-u-brani-kortikoidu.html

 

 

toto je volný překlad informací zpracované o MUDr. Donald Thomas a mají pouze charakter informatívní.

 

Zdroj:

http://www.mollysfund.org/2014/05/lupus-secrets-lupus-information/?utm_content=bufferf5486&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

děkuji také moc stránce: http://www.klubmotylik.sk/

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci