Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slunce,sluneční alergie,motýl a SLE

7. 9. 2008

Sluneční alergie Obrazek


 

 

Určitě se vám někdy stalo, že sluníčko, které všichni tolik milujeme, provedlo po opalování na vaší kůži nějakou “paseku”.


 

 

Sluneční alergie se projevuje  nepříjemnou kožní vyrážkou se svěděním po oslunění. Většinou jí trpí velmi světlá pokožka, která má sklon ke spálení a pokožka, která je nějakým způsobem exponovaná (obsahuje látky, které zvyšují její citlivost).

V lékařských kruzích se používá ještě označení fotosenzitivita.Je to termín pro zvýšenou citlivost pokožky na sluneční záření (zejména ultrafialovou část spectra -UV)

Ale můžu vás ubezpečit, že solární alergie (alergie na slunce,nebo sluneční kopřivka) a fotosenzitivita jsou jedno a totéž.


 

 

Projevy většinou samy od sebe vymizí do 24 hodin. Někdy mohou být přítomny i celkové příznaky – bolest hlavy, únava, malátnost. Nejčastěji se projevy solární kopřivky objevují v oblasti výstřihu, na krku a pažích. Kopřivka se může paradoxně vyvinout i na místech krytých oděvem, protože záření UVA a viditelné záření dokáže procházet i látkou. Není bez zajímavosti, že paprsky určitých vlnových délek procházejí sklem.Proto mohou paprsky kopřivku způsobit i za zavřeným oknem nebo při jízdě v autě, “záhadně” jenom na jedné polovině těla…:o)

 

 


 

 

Kůže ale většinou není alergická JEN na slunceObrazek, ale obvykle v sobě máme nějakou látku, která ve spojení se slunečními paprsky kůži podráždí! Proto je potřeba po této látce nebo látkách AKTIVNE pátrat!!


 

 

Některé léky mohou  citlivost vůči slunci podporovat, což se moc neví......

Jsou to např.:

  1. nesteroidní antirevmatika – léky proti zánětu a bolesti (Acylpyrin, Brufen a další…)
  2. antibiotika –ze skupiny tetracyclinů (Doxybene, Doxycyclin, Tetracyklin),
  3. hormonální přípravky – estrogeny, kombinovaná hormonální antikoncepce!!!!
  4. antikonvulziva – některé léky na léčení epilepsie
  5. antidiabetika – hlavně deriváty sulfonylmočoviny (Diaprel, Dirastan apod)
  6. psychofarmaka – (Diazepam a podobné látky ovlivňující psychiku, většinou na spaní a uklidnění)
  7. laxancia – některé léky na zácpu ( látky bisakodyl, ftalein)
  8. lék používaný na odvodnění i u hypertenze (Furon)
  9. cytostatika (proto se u léčení rakoviny nesmí na slunce!!!!!)
  10. některé léky na léčení lupusu: chlorochiny (Delagil, Plaguenil)

 


 

 

 

Dávejte také ale pozor na nevinně vypadající bylinky!!!!Pokud užíváte čaje nebo tabletky s třezalkou Obrazek- na tu obzvlášť velký pozor.Citrusy, bergamot, andělika (některé přírodní přípravky na léčbu menopausy ji obsahují) také mohou kůži alergizovat na slunce.


 

Pokud se projevy solární alergie (kopřivky) nezlepšují po léčbě u dermatologa nebo pokud jsou rozsáhlé a nějak komplikované -
teploty, otoky, přetrvávající svědění - je dobré navštívit imunologa, který provede testy se zaměřením na ev.celkové onemocnění imunity. Může jít o první projev např.autoimunitního onemocnění (nejčastěji to bývá právě SLE..) nebo o projev jiného kožního onemocnění!!!

U pacientů s imunologickými nemocemi ( disgnostikovaným SLE ale i jinými autoimunitními nemocemi, jako je RS, RA apod...) může sluneční záření (hlavně UVA) aktivovat nemoc a způsobit její vzplanutí .

 


 

 

U zdravých lidí se osluněním výrazně zvyšuje riziko rakoviny kůže. Pro nemocné s poruchou imunity, ale třeba také pro nemocné, kteří prodělávají léčbu cytostatiky (terapie rakoviny), může znamenat nevinné ozáření slunečními parsky navíc návrat nemoci -relaps (flar, vzplanutí) .


 

 

 

Nejlepší by bylo, se slunci vyhýbat. Ale jak, když je ale Obrazekv létě všude kolem???


 

 

Pár malých tipů, jak “uniknout” slunci  –aneb jak to dělám já:

 

 

Vyhýbám se polednímu slunci.

Intenzita UV záření je v poledne na vrcholu. Nejlépší je omezit pohyb na slunci i mezi

10 a 16 hod.

Dbám na správné oblečení.

Když jdete v aktivních hodinách ven, zapomeňte na krátké rukávy a krátké šortky nebo sukně. Popřemýšlejte a vemte na sebe něco kryjícího co největší část pokožky. Kšiltovka nebo malý klobouček by měl být samozřejmou ozdobou vaší hlavy

Používám ochranné krémy – (“sunscreeny” odborně).

Kromě vyhýbaní se přímému slunci a používání správného oblečení  je další linií obrany - užívání ochranných krémů. Koupila jsem si kvalitní sunscreen s ochranným faktorem plus 50 a mám klid. Krémy absorbují UZ záření a ochrání moji kůži jako bodyguard.


 

 

Základní zásady Obrazekužívání ochranných krémů:

  1. Zvolit dostatečně vysoký faktor (vice je v tomto případě lépe)
  2. Aplikovat volně na exponovaná místa 15-30 minut před osluněním
  3. Zopakovat po 15-30 minutách pobytu na slunci je vhodné (vliv potu, otírání oblečením, koupánim apod.)

Jestliže máte sebemenší problém s pokožkou, raději se běžte poradit za vaším kožním lékařem!

A vezměte s sebou aktuální seznam léků, který užíváte!


 

 

Ještě dvě malé praktické poznámky na závěr:

Pokud užíváte i v létě make-up, podívejte se jeho etiketu, měl by mít taky filtr proti UV záření. A měl by být pokud možno i hypoalergenní….


 

Při této příležitosti musím ještě zmínit používání parfémů a kosmetiky v letním období!!!!

Když tyto výrobky obsahují bergamotový, citrusový, levandulový olej a azuleny, neměly by se v létě používat. Vyřadte je a pořidte si něco speciálního, bezpečného!

Už před lety se mi stalo, že jsem měla takové zvláštní tmavé tečky na krku a vůbec nemizely. Kamarádka mě upozornila, že to asi bude od parfému a měla pravdu!!! Fotodermatosy (onemocnění kůže po použití parfémů a kosmetiky), můžou nechat na věší kůži nepěkné tmavé skvrny, jen proto, že užíváme parfémy bez rozdílu zima/léto…

Ušetřete si tyto nepřijemnosti…a rozdělte si svoje parfémy na letní a zimní.Jako já…Budete krásnější, zdravější i zajímavější!!!


 

 

 

 Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Parfémy a kosmetika

(Lada, 6. 6. 2012 13:05)

Tak již vím od čeho se mi udělali tmavé skvrny na krku - od parfému - díky za příspěvek :-))