Rakytník řešetlákový
Rakytník řešetlákový - úzkolistý
Hippophae rhamnoides latinsky
Člověk by si jen na tom názvu vylámal všechny zuby a polámal jazyk, ale věřte, že účinky tohoto na pohled nenápadného dvojdomého keříku stojí, věru, za to!
Neinformovaného člověka stěží napadne, že rozložitý nenápadný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi, který každodenně vídá na ulici jako okrasný strom, obsahuje řadu látek, které významně a příznivě mohou ovlivnit jeho zdraví .
nebo http://www.tml.cz/cms/content/view/68/99/ Tento mohutný dvoudomý strom nebo keř (existují odděleně exempláře samčí a samičí, když si ho chcete zasadit, shánějte oba keře-samičku i samce, jinak neuspějete...) začal díky intenzívní výsadbě – jako prvek zahradnické architektury – zplaňovat a být na některých místech obtížným plevelem. Stal se však základem pro šlechtění a selekci odrůd s různou velikostí, barvou, vůní, chutí a pevností plodů.
Co obsahuje
Je to zdroj vitamínů, minerálních látek, flavonoidů, aminokyselin a určitých tuků.
Kdo je hloubavý, tady je souhrn alespoň některých látek obsažených v rakytníkových plodech:
-flavonoidy,nazývané vitaminem P (především velké množství kvercetinu a rutinu),
- karotenoidy (180mg/100g),
- karoten,
- kyselina listová,
- vitaminy K, A, E,
- provitamin D (rostlinné steroidy),
- fytoncidy,
- třísloviny,
- minerální soli (železo, bór, mangan),
- organické kyseliny (vinná, jablečná),
- nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina oleinová)
Co se jí Z listů se může dělat nálev.Mnohem významnější je však používání plodů.Měkké bobulovité plody uzavírají světle hnědá, kulovitá semena, bohatá olejem. Rozemletá semena nebo tento olej jsou vnitřně používány.
Zdravotní účinky.....to nás nejvíc zajímá
Možná rizika
Dosud neexistují zprávy o vedlejších a nežádoucích účincích, které by se vyvinuly po použití listů, plodů nebo oleje ze semen.
Nejsou také známy interakce s jinými léčivými rostlinami, léky, potravou, nedochází k interakci s projevy chorob nebo s chorobnými příznaky.
Přípravky je možné podávat uvážlivě v průběhu těhotenství i při kojení.
Použití
Rakytník se nepoužívá jen jako léčivá rostlina: některé odrůdy, vyšlechtěné především v Německu a Maďarsku, poskytují plody velmi přijatelné chuti; šťáva z nich vylisovaná se přidává do některých ovocných džusů a štáv. Rakytník v nich plní významnou funkční roli.
Z potravinářského „odpadu“ se získávají semena, ze kterých se lisováním nebo superkritickou extrakcí získává čistý, světle hnědý olej s charakteristickou obilnou vůní.
Co můžete využívat pro své zdraví :
nálev z listů
tobolky
štáva
marmeláda
olej
Jako léčivý prostředek se používá nálev z listů rakytníku (2 g řezaných listů na šálek vody, denně 2 šálky) při prevenci nebo ovlivňování chorob, které byly v předešlém testu uvedeny.
Pokud vznikne potřeba použít olej ze semen zejména pro ovlivňování vředové choroby žaludku.
1.Používají se 1-3 tobolky denně - jaké firmy vyrábějí, to zjistím, ale čekám pěkné "pálky" v kolonce CENA:
http://www.vaseklouby.cz/store/goodsdetail.asp?strGoodsID=biomega
2.Existují však také velmi kladné reference o příznivých účincích podávání 3-5 ml přímo rakytníkového oleje 3krát denně .
Velmi podrobné informace o rakytníkovém oleji ZDE :
http://www.pharmaactiv.cz/cz/produkt.php?id=8
http://www.medinterra.cz/rakytnikovy_olej.html
3.Existuje rakytníková štáva, já znám vysoce kvalitní od firmy Weleda, ale taky je vysoce drahá.
Firma Weleda pracuje s rakytníkem často, má ho v mnoha výrobcích...
KUK: www.weleda.cz
Takže vzhůru do pěstování RAKYTNIKU a budeme mít svoji imunitu pod kontrolou. A levně !
Kdybyste měli NAAAHODOU recept na rakytníkovou marmeládu, NAPISTE!!!
A velmi dobrá zpráva na závěr:
Při užívání přípravků z rakytníku není potřebné přerušovat léčbu; lze jej podávat nepřetržitě.
Koupě preparátků bez námähy :
Našla jsem sortiment preparatu z rakytníku:
http://www.bio-lekarna.cz/rakytnik-resetlakovy-c-73.html
Rakytníkový olej:
http://www.tml.cz/cms/content/view/68/99/
Něco z EKOLOGIE:
http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm
Náhledy fotografií ze složky Motýli
Komentáře
Přehled komentářů
Rakytníkový džem
Ingredience:
1 kg plod rakytníkové bobule, 700 g cukru, 100 g petóza (tekutý pektin)
Postup:
Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí. Potom postupně přidáváme cukr s petózou a vaříme do zhoustnutí. Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dobrou chuť :-)
Rakytníkový džem
(Koumi, 28. 9. 2007 10:05)