Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakytník řešetlákový

9. 3. 2007

Rakytník řešetlákový - úzkolistý

 

Hippophae rhamnoides latinsky

Obrazek

 

Člověk by si jen na tom názvu vylámal všechny zuby a polámal jazyk, ale věřte, že účinky tohoto na pohled nenápadného dvojdomého keříku stojí, věru, za to!

 

 

 

 

 

 

 

Neinformovaného člověka stěží napadne, že rozložitý nenápadný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi, který každodenně vídá na ulici jako okrasný strom, obsahuje řadu látek, které významně a příznivě mohou ovlivnit jeho zdraví .

     Tento mohutný dvoudomý strom nebo keř (existují odděleně exempláře samčí a samičí, když si ho chcete zasadit, shánějte oba keře-samičku i samce, jinak neuspějete...) začal díky intenzívní výsadbě – jako prvek zahradnické architektury – zplaňovat a být na některých místech obtížným plevelem. Stal se však základem pro šlechtění a selekci odrůd s různou velikostí, barvou, vůní, chutí a pevností plodů.


 

 

Co obsahuje 

Je to zdroj vitamínů, minerálních látek, flavonoidů, aminokyselin a určitých tuků.

Kdo je hloubavý, tady je souhrn alespoň některých látek obsažených v rakytníkových plodech:

-flavonoidy,nazývané vitaminem P (především velké množství kvercetinu a   rutinu),
- karotenoidy (180mg/100g),
- karoten,
- kyselina listová,
- vitaminy K, A, E,
- provitamin D (rostlinné steroidy),
- fytoncidy,
- třísloviny,
- minerální soli (železo, bór, mangan),
- organické kyseliny (vinná, jablečná),
- nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina oleinová)


 

 

Co se jíObrazek Z listů se může dělat nálev.Mnohem významnější je však používání plodů.Měkké bobulovité plody uzavírají světle hnědá, kulovitá semena, bohatá olejem. Rozemletá semena nebo tento olej jsou vnitřně používány.

 

Zdravotní účinky.....to nás nejvíc zajímá 

  1. Jako odkašlávací prostředek - expektorans,
     
  2. Pomáhá při astmatu,
     
  3. I onemocněních oběhového systému (angina pectoris),
     
  4. Působí preventivně proti sklerotickým plátům v cévách,
     
  5. Zpomaluje vývoj senility - má antioxidační účinky,
     
  6. Snižuje úmrtnost na rakovinu a toxicitu při chemoterapii zhoubného bujení,
     
  7. Stabilizuje imunitní systém.
     
  8. Široce využíván je také účinek oleje na zažívací ústrojí: působí proti vývoji žaludečních vředů a refluxní esofagitidy,
     
  9. Zlepšuje noční vidění.
     
  10. Rozemletá semena a olej jsou navíc zdrojem určitého množství vitaminů A, C, E, beta-karotenu, superoxiddizmutázy, minerálních látek, aminokyselin a mastných kyselin.
     
  11. Zevně jsou výtažky z plodů a zejména olej ze semen používány při kožních onemocněních (i reakcích po silném oslunění), velmi dobře hojí rány vzniklé po popálení, silném ozáření, proleženinách, při akne, různých vyrážkách, suché kůži, ekzémech a kožních vředech.
     
  12. Dobře působí na normalizaci krevního tlaku, krevních tuků, preventivně chrání cévy (odstraňují volné radikály, které v organizmu vnikají při stresu, některých chorobách a zvýšené fyzické námaze)

     

Možná rizika 

 

Dosud neexistují zprávy o vedlejších a nežádoucích účincích, které by se vyvinuly po použití listů, plodů nebo oleje ze semen.

 

Nejsou také známy interakce s jinými léčivými rostlinami, léky, potravou, nedochází k interakci s projevy chorob nebo s chorobnými příznaky.

 

Přípravky je možné podávat uvážlivě v průběhu těhotenství i při kojení.


 

Použití  

Rakytník se nepoužívá jen jako léčivá rostlina: některé odrůdy, vyšlechtěné především v Německu a Maďarsku, poskytují plody velmi přijatelné chuti; šťáva z nich vylisovaná se přidává do některých ovocných džusů a štáv. Rakytník v nich plní významnou funkční roli.

Z potravinářského „odpadu“ se získávají semena, ze kterých se lisováním nebo superkritickou extrakcí získává čistý, světle hnědý olej s charakteristickou obilnou vůní.


Co můžete využívat pro své zdraví :

  1. nálev z listů

  2. tobolky

  3. štáva

  4. marmeláda

  5. olej


     

Jako léčivý prostředek se používá nálev z listů Obrazekrakytníku (2 g řezaných listů na šálek vody, denně 2 šálky) při prevenci nebo ovlivňování chorob, které byly v předešlém testu uvedeny.


 

Pokud vznikne potřeba použít olej ze semen zejména pro ovlivňování vředové choroby žaludku.

1.Používají se 1-3 tobolky denně - jaké firmy vyrábějí, to zjistím, ale čekám pěkné "pálky" v kolonce CENA:

http://www.vaseklouby.cz/store/goodsdetail.asp?strGoodsID=biomega


 

2.Existují však také velmi kladné reference o příznivých účincích podávání 3-5 ml přímo rakytníkového oleje  3krát denně .

 

Velmi podrobné informace o rakytníkovém oleji ZDE :

http://www.pharmaactiv.cz/cz/produkt.php?id=8

http://www.medinterra.cz/rakytnikovy_olej.html

nebo

http://www.tml.cz/cms/content/view/68/99/


 

3.Existuje rakytníková štáva, já znám vysoce kvalitní od firmy Weleda, ale taky je vysoce drahá.

Firma Weleda pracuje s rakytníkem často, má ho v mnoha výrobcích...

KUKObrazek: www.weleda.cz


 

Takže vzhůru do pěstování RAKYTNIKU a budeme mít svoji imunitu pod kontrolou. A levně !

 

 www.abecedazahrady.cz/Pestovani-okrasnych-rostlin/Libilo-se-vam-Rakytnik-citronik-severu/sc-15-sr-1-a-944/default.aspx


 

Kdybyste měli NAAAHODOU recept na rakytníkovou marmeládu, NAPISTE!!!


 

A velmi dobrá zpráva na závěr:

Při užívání přípravků z rakytníku není potřebné přerušovat léčbu; lze jej podávat nepřetržitě.

 


Koupě preparátků  bez námähy :


Našla jsem sortiment preparatu z rakytníku:

http://www.bio-lekarna.cz/rakytnik-resetlakovy-c-73.html

 


 

Rakytníkový olej:

http://www.tml.cz/cms/content/view/68/99/


 

 

Něco z EKOLOGIE:

http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rakytníkový džem

(Koumi, 28. 9. 2007 10:05)

Rakytníkový džem
Ingredience:
1 kg plod rakytníkové bobule, 700 g cukru, 100 g petóza (tekutý pektin)
Postup:
Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí. Potom postupně přidáváme cukr s petózou a vaříme do zhoustnutí. Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dobrou chuť :-)