Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noni

3. 7. 2007

 

 

Morinda citrifolia (česky ovoce Noni)

roste všude ve Francouzské Polynésii.

Obrazek

 

 

Čistá voda i vzduch a vulkanická půda skýtají optimální předpoklady pro agrární produkt vysoké kvality.

Jakmile jednou zakoření v tisícileté vulkanické půdě, vyroste divoce rostoucí keř až do výše osmi metrů a začne rodit plody, které lze sklízet až dvanáctkrát za rok. Plody rostou současně v různých stupních zralosti. Zralé plody se poznají podle mléčně bílé barvy a podle sýrového zápachu. Vyrábí se z nich cenné pyré Noni tak, že se celý plod rozmělní. Tím se také liší od překapané šťávy, kde se použije pouze šťáva přezrálého ovoce.

Pyré má český název Tahitská Noni ovocná šťáva, která si svou oblibu získává i v České republice, kde je k dostání.


Hodně informací se dozvíte v tomto článku :

http://www.celostnimedicina.cz/porozumet-zazraku-noni.htm


Kdy pomáhá:

 

celková harmonizace, posílení orgasnismu, propojení všech tělesných soustav 

podpora imunitního systému 

podpora hormonálního systému -např.stabilizuje i menstruační cyklus

protibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové účinky 

prevence a podpora léčby horních cest dýchacích 

zlepšení trávení

podpora metabolismu -např.i diabetu

podpora kardiovaskulárního systému 

detoxikace a podpora činnosti střevního traktu -protizánětlivé,protivirové i protiplísnové účinky

podpora pohybového aparátu 

prevence a podpora při onkologických onemocněních , silný antioxidační účinek 


 Kdy tedy pomáhá - souhrnně :

 

 

Šťáva z plodů noni působí podpůrně u osob trpících na:

 

                                                                              - alergie


- autoimunní choroby (roztroušená skleróza, Crohnova choroba)


- bolesti hlavy, zubů a zad


- cukrovka


- nadváha a obezita


- deprese


- choroby ledvin a močových cest


- chronický únavový syndrom (např. po prodělané infekční mononukleose),


- infekce virové, bakteriální a plísňové (účinnější než aspirin)


- nádory (některé studie prokázaly zmenšení nádorů) a snižuje vedlejší účinky

        při chemoterapii a ozařování


- nespavost

- hormonální poruchy, upravuje menstruační cyklus


- poruchy zraku


- kožní onemocnění


- nemoci zažívacího traktu, poruchy trávení


- odvykání kouření a alkoholismu


- onemocnění a regenerace pohybového aparátu (artritida, záněty šlach)


- vysoký krevní tlak (tlak snižuje scopoletin)


- záněty




 


Vědecké výzkumy:
Díky pracím doktora Heinickeho se těmito plody začali zabývat američtí a japonští vědci. Objevovali tajemství šťávy noni krok za krokem. Níže jsou uvedeny výsledky jejich výzkumů, publikované koncem 80. a začátkem 90. let 20. století:


" V r. 1990 vědci z francouzského města Méty zjistili, že šťáva z noni má ze 70% stejný analgetický účinek jako sulfát morfia.


" V roce 1993 byl ve šťávě noni zjištěn skopoletin a serotonin, později rovněž melatonin. Vědci došli k závěru, že tyto hormony spolupracují mezi sebou a ve spojení s xeroninem zmírňují napětí a stres, podporují úpravu biologického rytmu spánku a bdění, menstruačního cyklu, napomáhají zlepšení nálady a uvolnění. Podporují rovněž procesy regenerace a restaurace poškozených buněk.


" V 90. letech zjistili američtí vědci, že šťáva z noni podněcuje organismus k produkci důležitého hormonu kortizolu, který působí proti alergiím, otravám a zánětům. Upravuje rovněž metabolismus cukrů, což je důležité zvláště pro osoby trpící nadváhou.


" Japonští vědci izolovali ze šťávy noni antrachinony - hořké látky, které mají antibakteriální a analgetický účinek a upravují činnost střev. Dr. Gerson, lékař z New Yorku zjistil, že podporují léčbu bakteriálních infekcí srdečního svalu a trávicího ústrojí (průjmy).


" V letech 1992-1995 byly na každoročním kongresu Americké společnosti pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research) prezentovány zprávy na téma pozitivního vlivu noni na pacienty s nádorovým onemocněním. V jedné z nich (rok 1993) vědci z japonského Institutu lékařských věd a univerzity v Tokiu popisují působení damnacanthalu. Dle jejich tvrzení tato složka noni se složitým názvem působí na některé prekancerogenní buňky (buňky, které se začínají přeměňovat v rakovinné). Damnacanthal podporuje zpomalení procesu jejich dělení, a díky tomu mají tyto buňky schopnost vrátit se ke svým normálním funkcím.


" V r. 1992 Dr. Isabelle Abbott, americká specialistka v oblasti botaniky, po provedení řady výzkumů zjistila, že nejširší pole působnosti může noni najít při léčbě vysokého tlaku, cukrovky a rakoviny.


" Dr. Joseph Betz z Centra výzkumu potravin USA ve svém vědeckém pojednání uvedl, že noni podporuje minimalizaci příčin alergie, zmírňuje bolest a uklidňuje.

 
" V r. 1997 zahájil Dr. Neil Solomon, vynikající odborník v oblasti výživy a zdravotní poradce prezidentů a guvernérů v USA, výzkumy morinda citrifolia. Analyzoval více než 50 zpráv amerických lékařů a téměř 100 prohlášení osob užívajících noni. Z těchto podkladů zjistil, že šťáva z noni pomáhá diabetikům s I. i II. typem cukrovky. K podobným závěrům dospěl také Dr. Mitchell Tate - ředitel Centra pro výzkum civilizačních chorob v St. George v USA. Prováděl zkoušky, které potvrdily u noni vlastnosti snižující nadbytek cukru v krvi.


" Doktor Solomon zjistil, že šťáva z noni především upravuje celkový stav, dodává energii, zlepšuje koncentraci, povzbuzuje mozek k efektivnější činnosti a zmírňuje rovněž silné bolesti.


" Dr. Anne Hirazumi, americká badatelka a doktorka farmakologie, věnovala svou doktorskou práci právě noni. Zjistila, že tento plod aktivizuje buňky imunitního systému. Analyzovala 66 z více než 100 aktivních složek šťávy z noni a potvrdila, že působí ve vzájemné součinnosti, to znamená, že léčivé vlastnosti každého enzymu, aminokyseliny nebo hormonu jsou daleko vyšší ve spolupráci s ostaními složkami, než při izolovaném působení.


 Složení šťávy  NONIvita 

 



Šťávu NONIvita lze také nazvat proteinovou a enzymatickou bombou, protože obsahuje více než 100 aktivních složek, které mají ze zdravotního hlediska blahodárné působení. Mezi nejdůležitější patří:


 

1. proxeronin
Organismus pomocí skopoletinu a serotoninu (hormony, které jsou rovněž obsaženy v noni) transformuje proxeronin na xeronin (xeronin izoloval jako první Dr. Ralph Heinicke v r. 1981), který následně využívá v řadě důležitých vnitřních procesů. Xeronin aktivizuje enzymy, bez nichž by normální existence nebyla možná. Ovlivňuje rovněž činnost proteinů (bílkovin), které zapojuje do procesů látkové přeměny. Podle některých vědců mohou proteiny regenerovat poškozené buňky pouze díky xeroninu. Xeronin podporuje také stálou regeneraci poškozených buněk a zajišťuje jejich správné fungování, má analgetický účinek prostřednictvím vlivu na mozkové buňky přenášející nepříjemný pocit bolesti.
Nedostatek xeroninu se může objevit u starších osob, v důsledku choroby nebo dlouhodobého stresu. Dr. Heinicke potvrdil, že šťáva z plodů noni výborně doplňuje nedostatek tohoto hormonu.


 

2. skopoletin
Tato látka podporuje činnost šišinky (žlázy s vnitřní sekrecí), která produkuje nezbytné hormony, a dále:
- chrání oběhový systém před přetížením,
- poporuje proces rozšiřování zúžených cév,
- upravuje krevní tlak,
- má podpůrný a zmírňující účinek při alergiích a astmatu,
- podporuje léčbu zánětů, otoků a revmatismu.
Lékařská literatura popisuje případy léčení skopoletinem u osob trpících artritidou, zánětem šlach a mazových váčků.


 

3. melatonin a serotonin (hormon štěstí)
Mají podobné vlastnosti, ale serotonin působí ve dne, kdežto melatonin je aktivní v noci. Tyto hormony jsou neurotransmitéry, které přenášejí podněty z nervového systému do všech tělních buněk a předávají také informace mezi mozkovými buňkami. Proto nedostatek melatoninu a serotoninu může způsobit neklid, dezorientaci, výkyvy nálad a nespavost. Melatonin a serotonin působí podpůrně při léčbě depresí, fobií (strach z výšek), břišních křečí v době menstruace a premenstruačního syndromu. Upravují psychický stav a spánek, regulují biorytmus spánku a bdění a zpomalují proces stárnutí buněk.
Serotonin ve spojení se skopoletinem a xeroninem upravuje činnost prostaty a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.


 

4. antrachinony
Tyto látky povzbuzují trávení, zmírňují bolest a mají antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti. Z antrachinonů se japonským vědcům podařilo izolovat damnacanthal.


5. damnacanthal
Při výzkumu damnacanthalu zjistili japonští vědci, že tato látka zpomaluje dělení některých prekarcerogenních buněk (buněk ohrožených rakovinou) a lze předpokládat, že může podporovat rovněž obnovu jejich správného fungování.


 

6. vitamíny a minerály
Šťáva NONIvita obsahuje velké množství vitamínu C, beta-karotenu (provitamín A) a vitamín B1 a B2. Její složkou jsou rovněž důležité minerály, např:
- železo - zlepšuje transport kyslíku do všech buněk,
- měď - posiluje imunitní systém,
- hořčík - pozitivně ovlivňuje srdeční činnost,
- fosfor - důležitý prvek při stavbě kostí a měkkých tkání.
Všechny složky šťávy z plodů noni vzájemně spolupracují a díky tomu zesilují své individuální léčebné působení.


Vysvětlení a informace o jednotlivých složkách NONI jsem našla v tomto článku:

http://www.celostnimedicina.cz/porozumet-zazraku-noni.htm


Lidské tělo se dle vědců skládá asi z 60 bilionů buněk, které se nepřetržitě obnovují. Stavební látkou pro toto obnovování je vlastní bílkovina lidského těla, jinak nazývaná protein. Proteiny se starají o správnou látkovou výměnu, zatímco enzymy působí jako impuls těchto procesů. Ovlivňují totiž chemické procesy uvnitř buněk. Vědci jsou přesvědčeni, že v lidském těle je asi 50.000 enzymů, z nichž je známo pouze 3-4.000. Enzym se skládá vždy z jedné molekuly proteinu a z koenzymu, což je většinou vitamin nebo stopový prvek.


V lidském těle se nacházejí enzymy, které zrychlují dělení buněk, dýchání i trávení. Vysoký obsah enzymů v těle působí obrazně řečeno jako pramen mládí a podporuje vitalitu i radost ze života. Bohužel podle vědců slinivka snižuje produkci enzymů od cca 35. roku věku až o 60% a ve 40 létech věku jsou tělesné zásoby enzymů často takřka vyčerpány. Tak lze často nedostatkem enzymů vysvětlit předčasné stárnutí i degenerativní nemoci.

Obrazek


 
Proto by bylo dobré alespon občas si dopřát NONI jako enzymatickou a vitaminovou bombu na ozdravění organismu!
 
 

 

Obrazek

 

Jak používat šťávu NONIvita?

vyrábí se metodou fermentace, která umožňuje zachování všech blahodárných složek.

Šťáva NONIvita neobsahuje -nebo neměla by-konzervanty ani umělé přísady.


 

Produkty co jsem zatím našla...ale nejlepší budou asi reference od "někoho":

NONI štáva

NONI džus

-z toho, jaký zvolíte preparát se potom odvíjí cena, dávkování a tak...


Našla jsem i extrakt z Noni v tabletkách:

http://www.lekarna.cz/brainway-noni-cps-30/


 


 ODKAZ: 

NONI štáva

http://deprese.prirodnileciva.cz/DetailPage.asp?DPG=37008

NONI džus

http://www.eccevita.cz/index.php?firma=1&StrId=1&FId=21

tabletky:

http://www.lekarna.cz/brainway-noni-cps-30/


Hodně o noni si počtete:

 


 

 


 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli