Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houby cizokrajné, ale i u nás prospěšné

24. 3. 2008

 

SHIITAKE (Lentinus edodes - Houževnatec jedlý) je hřib oblíbený pro svoji chuť, atraktivní tvar a bohatou hnědou barvu. Prodává se sušený v supermarketech, přidává se do salátů, vaří se z něho jídla. Roste na břízách.

V japonštině Shiitake znamená houba.

Shiitake má proti-plísňový, proti-nádorový, protivirový efekt, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje imunitní systém, zlepšuje činnost jater. Koncentrované extrakty z mycelia houby Shiitake se v Japonsku nazývají např. Lentinan nebo LEM. Jsou to proti-nádorové preparáty, léčí se jimi tuberkulóza, únavový syndrom, bronchitida, hepatitida, působí proti viru HIV. Japonští vědci zjistili, že konzumace přípravků z houby Shiitake zvyšuje aktivitu imunitního systému, zvyšuje aktivitu makrofágů, NK buněk, T a B lymfocytů, zvyšuje hladinu interferonu.

shitake Protože se o této houbě tradovalo, že způsobuje dlouhověkost Japonců, výzkumníci ji začali zkoumat podrobněji a v šedesátých letech z ní získali látku Eritadenin, která již v nízké koncentraci výrazně snižovala hladinu cholesterolu. Dalším výzkumem získali látku, která již v koncentraci 0,0001% výrazně snižovala cholesterol. Sušené plodnice dále extrahovali horkou vodou a získali látku Lentinan, který byl velmi účinný při léčbě nádorových onemocnění u laboratorních myší. Lentinan současně potlačoval činnost virů a zvyšoval hladinu interferonu v buňkách. Interferon je ochranná látka, kterou vytváří asi 90% buněk, a který při virové infekci chrání ještě nenapadnuté buňky před nákazou. Zároveň se zjistilo, že interferon má i proti-nádorové vlastnosti. Extrakty z houby Shiitake však zejména zvyšují aktivitu NK buněk, které jsou považovány za první linii v boji proti nádorovým onemocněním. Extrakt z této houby spolu spolu s rýžovými otrubami tvoří hlavní součást přípravku Bi-oBran.


Z mnoha "lékařských hub" jsou nejznámější :


REISHI nebo Ling zhi (Ganoderma lucidum) ,lesklokorka lesklá - je hřib, pokrytý koženkově černou, modrou, bílou, žlutou nebo červenou vrstvou. V čínském folklóru se tato houba nazývá "pramen mladosti" a je považována za výborný posilující a omlazující prostředek. Zlepšuje chuť k jídlu, zmírňuje bolest, reguluje aktivitu střev, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, působí protizápalově, obsahuje protein LZ8, který stimuluje imunitní systém.

Reishi je težko stravitelný a proto se používá ve formě prášku, tablet, dá se užívat i čaj z této houby. Houba se pěstuje především na dřevěných lupíncích.




MAITAKE (Ginfola frondosa), známý jako "taneční houba", se používá zejména při nádorových onemocněních, zejména při léčení rakoviny prsu a rakoviny střev. Maitake taktéž reguluje činnost jater a kardiovaskulární systém. Stimuluje imunitní systém, aktivizuje činnost makrofágů a NK buněk, snižuje vedlejší účinky chemoterapie.




CORDYCEPS (Corydceps sinensis) je v Číně nazýván dong zhongchang ca, v překladu kvašený červ, houba housenka. Tyto názvy reagují na skutečnost, že houba parazituje na různých larvách, nejvíce na larvě netopýří moly - Hepialus armoricanus.


Vyskytuje se ve vysokých horách a parazituje na larvách, které tráví zimu pod zemí. Tuto plíseň si tradičně mohli dovolit pouze vládcové a bohatá vrstva obyvatelstva.

Cordyceps vrací do rovnováhy vše, co v rovnováze nebylo.


Zvyšuje hladinu adrenalinu, ale neobsahuje významné látky alkaloidů. Poskytuje energii organizmu bez nepříjemných vedlejších účinků, jako je zrychlený tep a zvýšený krevní tlak. Zlepšuje dýchací schopnosti organizmu, pomáhá při léčbě tuberkulózy, působí blahodárně na plíce, zvyšuje imunitu organizmu, snižuje cholesterol, známy jsou jeho účinky při bolestech kloubů. Již v minulosti se používal na léčbu impotence mužů a neplodnost žen.


 

Mě osobně nejvíc fascinují tyto dvě houbičky:

lesklokorka:

http://jaruna7.bloguje.cz/536151-leciva-lesklokorka.php


.... ale asi víc cordyceps:

http://druidova.mysteria.cz/ZDRAVA_VYZIVA/CORDYCEPS.htm


nesmírně zajímavé a podrobné informace naleznete TADY:

http://www.fytokomplexy.cz/clanky/Housenice-cinska-Cordyceps-sinensis.html


 Proč? 

přepíšu sem znění textu, který má dr.Hofman (doktor TCM) v propagačních materiálech o cordycepsu...jen je najít...


Tibetský klenot cordyceps-Cordyceps sinensis

Působení :

  • posiluje yang ledvin a yin plic
  • rozpouští hlen tan a zastavuje krvácení
  • posiluje povrchovou obrannou energii wei-qi


Z hlediska TCM příznivě působí u stavů jako:

  • alergická onemocnění (asthma,alergie apod.)
  • ekzémy
  • autoimunitní onemocnění
  • snížená obranyschopnost s častými infekcemi
  • impotence
  • nádorová onemocnění, stavy po chemo a radioterapii


V Číně se totiž Cordyceps užívá i všude tam, kde západní medicína nasazuje léky nejtěžšího kalibru jako třeba hormonální kortikoidy. Tyto syntetické kortikoidy, jak známo, mají celou řadu negativních vedlejších účinků a hlavně neléčí příčinu (pouze potlačují příznaky), ale jsou často aplikovány u celé řady nemocí.

Cordyceps má rovněž účinky podobné kortikoidům, avšak bez těchto nežádoucích vedlejších účinků na zdraví člověka, čímž se stává opravdu unikátním bylinným prostředkem.

Další velkou předností Cordycepsu je fakt, že jej lze užívat dlouhodobě a to bez rozdílu pohlaví a věku, aniž by byly pozorovány vedlejší účinky.


Kompletní informace najdete ZDE,budete žasnout!!!:

http://www.patentnimedicina.cz/produkty-detail.php?kod=198


mnoho jiných informací z této oblasti jsou tady:

www.patentnimedicina.cz

(jedna škola TCM v čechách -dr.Hoffman)


(a druhá škola...dr.Lucký)

http://www.tcmbohemia.cz/

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli