Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borovice a látky z ní...

14. 3. 2007

Pyknogenol

uplně kompletní bezkonkurenční informace najdete tady:

http://www.ls-zetis.cz/bezlepka/pycnogenol_cz/index2.htm


  

 


   Pyknogenol extrakt z kůry borovic druhů Pinus maritima nebo Pinus pinaster, rostoucích na jihozápadním středomořském (Gaskoňsko) i atlantickém břehu (pobřeží Biskajského zálivu) Francie.


 

 

 


Pyknogenol představuje unikátní komplex účinných bioaktivních látek se silnými antioxidačními účinky.

 

 


Pro zajímavost – k přípravě 1 kg pyknogenolu se spotřebuje asi 1 tuna borovicové kůry. 

 



   Hlavní podíl mezi všemi látkami z pyknogenolu tvoří bioflavonoidy, což jsou vysoce účinné látky obsažené výhradně v rostlinách, kterými se rostliny samy chrání před zhoubnými účinky volných radikálů. Ty vznikají z kyslíku a dalších kyslíkatých sloučenin za spoluúčasti slunečního záření a exhalací, znečišťujících ovzduší. Molekuly bioflavonoidů, obsažené v pyknogenolu, jsou buď veliké (např. tzv. oligomerní procyanidiny) nebo malé (např. katechin resp. epikatechin), ale bez ohledu na svoji velikost účinně likvidují volné radikály buď samy, nebo se zúčastňují celé řady příznivě působících antioxidačních procesů v těle, které stimulují.

Např. bioflavonoidy z ovoce nebo z pyknogenolu prokazatelně zesilují účinek vitaminu C při kurdějích (skorbutu) z preventivního na léčebný. Antioxidační působení bioflavonoidů z pyknogenolu ještě prohlubují další látky, obsažené i v ovoci, například kyselina ferulová, kávová, galová, kumarová a další.


 Kdo nejí z různých důvodů dostatek ovoce a zeleniny, ale spoléhá se jen na syntetické vitaminy, měl by rozhodně užívat pyknogenol.

Obrazek




 Jak pyknogenol funguje?
Jeho bioaktivita spočívá v tom, že poskytuje účinnou ochranu buňkám proti volným radikálům a tím zvyšuje celkovou imunitu organismu
.
   Dále podporuje vazbu kolagenu a elastinu do tkáňových bílkovin a tím zlepšuje kvalitu pleti - proto se používá hodně v kosmetickém průmyslu, pokožky a zpevňuje stěny krevních vlásečnic.
   Pyknogenol působí antikoagulačně, zabraňuje nadměrnému shlukování krevních destiček, které může za určitých podmínek vést k trombotickým změnám v kardiovaskulárním systému, infarktům a mrtvicím.
Tyto vlastnosti mu propůjčují ochranné účinky proti stárnutí, stresu a důsledkům nesprávných životních návyků, jako jsou kouření a špatná životospráva.
   Jako doplněk stravy se silnými antioxidačními účinky byl pyknogenol nejprve zaregistrován v USA v r. 1987 a postupně byly studovány jeho další příznivé účinky na zdraví.


Jeho antioxidační účinky jsou považovány za nepřímé, protože pyknogenol stimuluje antioxidační vlastnosti jiných látek, (například vitaminu C a E) a takzvaných antioxidačních metaloenzymů, jako je glutathionperoxidáza (aktivovaná selenem), kataláza a superoxiddismutáza (aktivované manganem, mědí a zinkem). Uvedené kovy, které aktivují jmenované enzymy, jsou také v nemalé míře obsaženy v pyknogenolu. 

Stimulační funkce pyknogenolu si můžeme vysvětlit na příkladu vitaminu C. 

Obrazek

 

 

Ten je sám antioxidantem, ale tím, že jeho molekula odevzdá jeden elektron volnému radikálu, aby jej dezaktivovala, zoxiduje sama sebe na kyselinu dezoxyaskorbovou, která už žádný antioxidační potenciál nemá. Aby organismus nadále mohl využívat vitaminu C jako antioxidačně působící látky, musí se vitamin C (kyselina askorbová) nějak zregenerovat. To učiní tím, že chemicky zreaguje s procyanidinem z pyknogenolu a z neaktivní formy vitaminu C vznikne znovu forma antioxidačně účinná. Zregenerovaný vitamin C potom dále regeneruje další potenciální antioxidanty, jako např. vitamin E.


 

 

Podle nejnovějších studií se zdá, že pyknogenol je vůbec nejsilnějším komplexním antioxidantem, který známe!!!

 

 


 

 

Proti kterým chorobám nás pyknogenol může ochránit?

Jsou to především choroby cévní a kardiovaskulárního systému - hlavně aterosklerosa.Pyknogenol účinně brání oxidaci špatného, tzv. LDL-cholesterolu, který by se v oxidované formě usazoval na vnitřní stěně cév a poškozoval by je. Pyknogenol má proto antisklerotické a současně hypotenzní účinky (snižuje krevní tlak). Bylo zjištěno, že pyknogenol také stabilizuje hladinu oxidu dusnatého (NO) v krvi, který udržuje stěny cév pružné a brání jejich zánětům.

Antikoagulační efekt pyknogenolu je velmi důležitý u osob, které jsou pod vlivem neustálého stresu. Důsledkem stresů je totiž pronikavý nárůst hladiny adrenalinu, který zvyšuje srážlivost krve a napětí cévních stěn. Užíváním pyknogenolu se vylučování adrenalinu sníží a zvýší se hladina oxidu dusnatého. Tím se cévy uvolní, krev se méně městná a důsledky stresu (včetně infarktu nebo mrtvice) se zmírní. Pyknogenol tedy účinně mírní účinky adrenalinu při stresech.

Jsou také známy protizánětlivé účinky pyknogenolu. Jako silný antioxidant zastavuje zánětlivé procesy, které jsou známy tím, že se při nich uvolňuje hodně volných radikálů (např. artritida kloubů).

Také v rakovinotvorných procesech hrají volné radikály důležitou roli. Jsou-li radikály zlikvidovány včas antioxidačním působením pyknogenolu, nemusí dojít k mutagenním poškozením buněčných jader a propuknutí rakoviny.

Na podobném principu funguje pyknogenol i jako látka, zvyšující odolnost proti infekčním a zánětlivým chorobám, jako jsou chřipka nebo paradentóza. Protože i při diabetu (cukrovce) vzniká nadměrné množství volných radikálů v těle, působících u diabetiků vyšší riziko infarktu, očního zákalu a oslepnutí (diabetická retinopatie), doporučují diabetologové užívat pyknogenol.
   Dále odborníci přisuzují pyknogenolu léčivé vlastnosti při onemocnění křečovými žilami, při problémech se sníženým prokrvením tkání, při oční slabosti a chronické únavě očí.

Užívání pyknogenolu zvyšuje plodnost u mužů, prospívá při PMS (premenstruačním syndromu) u žen a erektilní dysfunkci u mužů, prospívá při alergiích i syndromu hyperaktivního dítěte.
   Pyknogenol omlazuje? To platí zejména v případě pleti, kterou zbavuje vrásek a doslova vyhlazuje, protože se pevně navazuje na elastin a kolagen, které tak chrání před degradací a poškozováním volnými radikály, pronikajícími do těla především účinkem nadměrného slunění. Brzdí i přirozenou degradaci kolagenu a elastinu, která je důsledkem stárnutí. Současně zabraňuje takzvané hyperpigmentaci, při níž vznikají neestetické pigmentové skvrny na pleti.


 Kompletní info o pyknogenolu si prostudujte ZDE:

www.finclub.cz/web/index.php


 

 

Užívání:  Obrazek  

 

Nejlépe je, když bioaktivní pyknogenol užíváme s jídlem v několika dávkách za den,

v prvním týdnu např. 4 x 40 mg denně, potom již

2 x 40 mg denně.

 


 

 

 

 !!!!!!!Nemá žádné vedlejší účinky!!!!!!


 

 

Našla jsem přímo studii, kdy vědci zkoušeli užívání pyknogenolu u nemocných s lupusem SLE:

            http://www.lszetis.cz/bezlepka/pycnogenol_cz/klinicke_zk_2.htm


Na trhu jsou podle mých znalostí  2 preparáty:

Finclub - Pycnogenol - 60 tablet  825kč , v jedné je jen 20mg extraktu :

www.finclub.cz/web/produkt_info.php


Bioaktivní pycnogenol - od firmy Pharma Nord - 90tablet 724kč, v jedné je 40mg extraktu :

http://www.prozdravi.cz/bioaktivni-pycnogenol.html

 

 

 



 

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky