Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

 

Tady soustředíme Vaše postřehy o tom, co potřebujete na pobyt v Revmatologickém ústavu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 


Rozhovor s ředitelem Revmatologického ústavu:

( mimo jiné se dozvíte o biologické léčbě )

www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php


 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: ZRUŠENÍ REVMATAKU

(Žaneta, 16. 12. 2012 14:57)

NO, TO SNAD NE ?!?

Punkce kostní dřeně při podezření na lupus?

(mamika, 7. 9. 2012 14:38)

Ahojky, prosím chtěli vám někomu lékaři dělat- nebo dělali odběr kostní dřeně v souvislosti s revmatickým onemocnění? Nebo přímo při podezření na lupus? Děkuji moc.

Re: Punkce kostní dřeně při podezření na lupus?

(Žaneta, 16. 12. 2012 14:55)

Odběr kostní dřeně mi v souvislosti s revmatickým onemocněním, ani s podezřením na něj nebrali. Musela jsem ho však podstoupit z důvodu náhlého a velice rychlého poklesu krevních destiček.

Bolest kloubů a následně i kosti

(L., 26. 9. 2012 21:55)

Přidala se někomu k bolestem kloubů i bolest např.stehení kosti?Je to běžné? Děkuji

opět Olomouc

(Petra, 23. 9. 2012 16:00)

na III. internu se nedávno vrátila po mateřské dr. Fryšáková, skvělá lékařka i po lidské stránce, velmi pečlivá, doporučuji všem. Předchozí péče jedné její nejmenované kolegyně mě bohužel stála velké zdravotní a hlavně zbytečné komplikace.. ale čert to vem, přeji ostatním, aby měli více štěstí, někdy se opravdu hraje o čas, a člověk si musí vše vybojovat.

zděšení

(Zuzka, 21. 4. 2011 23:03)

Přečetla jsem si nějaké reakce na revmaťák a nestačím se divit.
Revmaťák je špičkové pracoviště, se špičkovým personálem. V roce 2007 jsem tam strávila měsíc, za který mě stihli kompletně diagnostikovat, začíl léčit a velice slibně i stabilizovat. Zvládli i psychickou podporu, kterou nemají, jako revmatologičtí odborníci, v popisu práce.
Jediné co bylo zmatené, byla konečná domluva, k jakému lékaři budu posléze chodit a tak do revmaťáku teď jezdím jen někdy na krev.
Nebýt revmaťáku, tak už nejspíš čichám kytičky ze spodu

zděšení

(Jana, 25. 4. 2011 18:47)

Zuzko, souhlasím s Tebou, že revmaťák je špičkové pracoviště a umí tam jak stanovit diagnózu, tak začít na základě ní samozřejmě i léčbu. Ale většina pacientů má pak problémy právě s dojížděním, protože ambulnětně je pro ně Praha daleko. Taky jsem byla v revmaťáku tak dlouho a toto je trochu jejich problém i když na ně nenadávám, v objednávání vyšetření nejsou právě nejrychlejší. Např. ve FN Olomouc udělají všechna vyšetření, aniž by čekali na výsledky, takže diagnóza je na světě už za 10 dní místo za měsíc. V revmaťáku udělají vyšetření, čekají na výsledky a na jejich základě pak teprve následně objednávají další vyšetření, což přirozeně trvá, proto tam každý pacient zůstává minimálně 3 - 4 týdny. Neberu jim jejich zkušenosti, ale v tomhle by se mohli zlepšit. Diagnózu mi určili za 26 dní a stejně s otazníkem. Za rok jsem musela jít znovu do nemocnice, tentokrát jsem už ale nešla do Prahy, ale do Olomouce. Diagnozu jsem měla za 11 dní s daleko podrobnějšími vyšetřeními, nemusela jsem jezdit přes půl Prahy, všechno bylo na jednom místě. Stihla jsem i 4 vyšetření denně, o čemž se vám v RÚ může jen zdát. Chodila za mnou každý den i v Olomouci rehabilitační sestra cvičit, takže i to se dá srovnat s Prahou a na rozdíl od Prahy jsem dvakrát denně dostávala infúze od bolesti, které mi nesmírně pomáhaly. Zuzi, s psychikou Ti pomůžou všichni revmatologové, alespoň ti správní revmatologové, to mi pomohla i moje spádová revmatoložka a v Olomouci volají k pacientům na konzultaci psychiatra nebo psychologa. Dokud jsem neměla srovnání, byla pro mě Praha taky jednička, ale teď je jednička Olomoucká fakultka, mám ji blízko, nechali si mě tam jako ambulantního pacienta, takže mám pohodlné dojíždění, když potřebuju na kapačky, tak si jednou za půl roku jdu lehnout a zase vydržím chvilku v pohodě. Takže závěrem, revmaťák je super ústav, ale má taky co vylepšovat. Já osobně si myslím, že Olomouc vyhrála, alespoň pro mě určitě. Dali mi lepší léčbu, byla jsem tam kratší dobu, mám to blíž, jsou pro mě schůdnější co se týká ambulantní léčby, takže tam pravidelně docházím na kontroly a jsou tam rozhodně ochotnější sestřičky!!!!

Olomouc

(Lenka, 22. 3. 2011 20:11)

Zhruba před rokem a půl jsem tady psala názor na III. interní kliniku v Olomouci a tentokrát bych chtěla lékaře z revmatologie pochválit za bezvadný přístup. Tehdy na můj názor reagovala Petra. Peti, souhlasím, že Mudr. Žurek je výborný lékař, bohužel není na lůžkovém odd., chodím k němu ale také ambulantně, jako asi i Ty. Na lůžkovém odd. můžu určitě pochválit paní doktorku Skácelovou a docenta Horáka, jsou to opravdu špičky. Přijela jsem na oddělení ve velmi akutním stavu, s horečkami a jelikož mám více chorob najednou a není snadné mi nasadit léčbu, protože se mi léky i nemoci vzájemné kontraindikují, lékaři si s tím perfektně poradili, navíc mi udělali spoustu dalších vyšetření, denně jsem stihla i čtyři. Za 2 týdny jsem byla doma v kompenzovaném stavu. Opravdu se mi věnovali a moc mi pomohli. Sice je tahle rubrika vyhraněna revmatologickému ústavu, ale někdy je i srovnání užitečné. Mimochodem byla jsem i v revmaťáku a ani na ten si nemůžu v žádném případě stěžovat, tentokrát bych obě nemocnice řadila na stejnou příčku. Rozhodně jsou tyhle dvě na výši, pak znám spoustu nemocnic, které jsem měla tu čest (bohužel) navštívit, co jim nesahají ani po paty. V Olomouci jsou hodnější sestřičky a nepletou si léky. V Praze si je musíte kontrolovat, to je známý kámen úrazu RÚ. Byla jsem tam dvakrát a vždycky s tím byl problém, sice to byl jediný problém, ale třeba pro starší nemocné, nebo pro ty, co si nepamatují tvar léků, co berou, je to problém dost velký :-((. Na to by je někdo měl asi rázněji upozornit.

Revmaťák

(Jana, 22. 3. 2011 19:56)

Náhodou jsem narazila na tuhle diskuzi a musím se rychle přidat k těm, co revmaťák chválí. Prošla jsem hodně nemocnic a RÚ rozhodně vede jak kvalitou personálu (až na některé sestry), tak kvalitou nebo lépe typem a způsobem ubytování. Takový volný režim nemáte nikde v nemocnici a ti, co tady revmaťák kritizují nejspíš nezažili jiná zdravotní zařízení a nemají srovnání. Veškerá vyšetření, na která jsem jinde čekala rok, mi tady udělali během 3 týdnů. Navíc mi nasadili účinnější léčbu. Prostě já si nemohu stěžovat. Zdenko, Tvůj manžel je v dobrých rukou, neboj.

ru

(zdenka, 3. 3. 2011 14:43)

Nejsem nemocná ale mám nemocného mažela už 15 let, po přečtení některých příspěvků jsem zděšená nepatřičnou kritikou některých přispěvovatelů. RU byla a je jedinou šancí pro mého manžela, byla jsem překvapena jak se věnovali a věnují lékaři mému muži.o jejich odbornosti a přístupu k pacientům není potřeba diskutovat, jsou prostě skvělí.

Potíže

(Hana, 2. 7. 2008 16:45)

EXISTUJE efektivní řešení jakéhokoli zdravotního problému, včetně těch z lékařského hlediska "záhadných" (neznámé příčiny) nebo "nevyléčitelných, smrtelných". Spočítejte si 6-týdenní ZBYTEČNÝ pobyt v revmaťáku, kde stejně nic nenajdou a nevyřeší - KOLIK stojí?? CO všechno to bnáší, k čemu je to DOBRÉ?? Napište mi o svém problému, to řešení znám!! z.34.9@centrum.cz

Re: Potíže

(Zuzana Solari, 30. 1. 2011 19:55)

A jaké je to řešení? Mohla bys mi napsat víc? Mám nemocnou maminku, která je právě teď v revmáťáku a je to tam opravdu k ničemu.

Skvělý RÚ Praha

(Hana, 27. 1. 2011 22:44)

s údivem jsem přečetla starší příspěvky kritizující "Revmaťák" na Slupi. Byla jsem letos (září, říjen) hospitalizovaná více než měsíc a naprosto si nemohu stěžovat. Naopak velmi oceňuji přístup jak doktorů, kteří vždy ochotně zodpověděli jakýkoliv dotaz a vše vysvětlili, tak i ostatního personálu. Velmi jsem ocenila i relativně volný režim, který na Slupi funguje (možnost vycházek apod.). Pražský revmaťák moc chválím doporučuji a doufám, že vydrží minimálně v takové formě tak jak ho znám :)

Naprostá spokojenost v RÚ

(Veveruška, 24. 11. 2010 22:06)

Milé spolupacientky, jsem po poslední hospitalizaci v Revmťáku. A mohu zcela otevřeně a upřímně říci, že ačkoli rčení, že zdravotnictví jde do Pr..., zde se mnoho věcí změnilo k lepšímu. Nově renovované pokoje, skvělé postele s el. rošty, wi-fi celém objektu pro pacienty, televize na pokoji, no a i stále skvělé jídlo. Opět jsme byla naprosto spokojena, takže mohu pět samou chválu. Stále je to zdravotnické zařízení za 60 Kč na den, na to bychom neměli zapomínat a zcela jistě si ústav neplést se soukromou luxusní klinikou. To si asi ještě stále velké procento pacientů neuvědomuje. V dnešní době bychom měli být opravdu rádi za lidský a profesionální přístup lékařů i pomocného personálu, za hezké čisté prostředí a pod.A neměli bychom být zblbnuti nekonečnými americkými seriály typu Dr.House, Chirurgové a spol., tak se sice často setkáváme právě s podobnými diagnózami, ale žádný díl nekončí fakturou za pobyt. To bychom asi byli velmi nemile překvapeni. A že dáváme, sice dobrovolně souhlas s asistencí studujících budoucích mediků a zdr. sestřiček a občas i souhlas k použití našich vzorků k výzkumu? Bože !!!Vždyť i ten minulý výzkum a ti vystudovaní lékaři se museli na někom učit, někoho zpovídat a čerpat s výzkumu a statistik. Výdyť právě můj vzorek může pomoci, tak proč bych to neudělala? Osobně s tím nemám problém a ráda se alespoň tímto způsobem podílím na vzdělání našich budoucí mediků.

Lenko,

(Petra 30, 3. 10. 2010 16:17)

díky za porovnání Praha - Olomouc, vidím, že v Olomouci se hodně věcí změnilo za těch pár let, a celkem bych si i tipla, že jsme v 0C měly stejnou ošetřující lékařku. Je dobře, že Ti v Praze pomohli a pro mě je to též velké poučení - že budu těhotenství konzultovat ještě na dalším pracovišti, protože už nemám důvěru ve III. internu v Olomouci. Vím, že je to jen o lidech, ale v Olomouci moc není kromě doc. Horáka a dr. Žurka ke komu chodit, a se svou stávající revmatoložkou jsem si bohužel užila své - když pak viděli můj zanedbaný stav ortopedi (včetně dvou primářů), tak jejich první doporučení bylo, ať vyměním revmatologa. Což také udělám.

Olomouc versus RÚ Praha

(Lenka, 13. 9. 2010 17:30)

Nedávno jsem sem psala názor na III. interní kliniku v Olomouci. Petro, děkuju za reakce i já si myslím, že přidělený ošetřující lékař měl chodit každý den na vizitu, ale u mě to opravdu takhle nebylo. Ošetřující lékařku jsem viděla v den nástup a v den odchodu z nemocnice a párkrát jsem ji potkala na chodbě. Nebyla jsem tam v době revmatologického kongresu, bylo to už loni v říjnu. Letos jsem v červenci byla v revmaťáku v Praze a moc mě mrzí zdejší negativní názory. Asi nadávající pacienti nebyli v horších zařízeních. Já si na RÚ v Praze až na některé vyjímky lékaře (konkrétně jednu lékařku) nemůžu stěžovat. Je sice pravda, že sestry pletou léky a pacienti si je musí kontrolovat, což je jistě dost hrubý nedostatek, ale co se týká ostatní profesionální péče, na tu si stěžovat nemůžu. Navíc se mi líbil volný režim, člověk je tam sice dlouho 3 týdny a víc, ale necítí se jak v klasické nemocnici, protože se prakticky může pohybovat po celém areálu a pokud je mu lépe, má i vycházky. Jediné, co mě dost zarazilo je, že mě poslali hned druhý den tramvají na Bulovku na magnetickou rezonanci i když Prahu vůbec neznám. Docela mě překvapilo, že se nebojí o pacienta, za kterého zodpovídají... Koho tady určitě chci veřejně pochválit je doktorka Šedová, která byla moje ošetřující lékařka a opravdu se mi věnovala i ve svém volném čase. Všechno mi vysvětlila, kdykoliv jsem za ní mohla přijít s dotazem, vždycky byla milá a usměvavá i když za sebou měla 20-ti hodinovou pracovní směnu.
Určitě se najdou drobnosti, na které se dá nadávat, ale v které nemocnici to není? Já když srovnávám Olomouc a RÚ Praha, tak je to 100 a 1.

ještě Olomouc

(Petra 30, 13. 7. 2010 16:11)

jinak III. interna bylo vždy velmi rušné místo, pořád tam někdo chodil - doktoři, medici, sestřičky, atd.. a při té únavě to bylo velmi vysilující.. to mi možná trochu vadilo - na druhou stranu jsem ale měla štěstí na lékaře, a všichni se mě snažili dát dohromady.
Ale od té doby se mohlo leccos změnit, už je to pár let, co jsem tam byla..

Olomouc - pro Lenku

(Petra 30, 13. 7. 2010 16:05)

Milá Lenko, moc mě mrzí, číms musela projít v Olomouci, to je vážně neuvěřitelné. Vidím, že se tam asi dost věcí změnilo - a že možná v případě těhotenství budu uvažovat spíš o revmaťáku v Praze.
Možná to bylo tím, žes nechodila do jejich ambulance, a byla tzv. "externí".
Jinak by to mělo chodit tak, že je na pokoj přidělený jeden lékař, který ti měl řídit léčbu a kterého bys měla vidět každý den ráno. Aspoň tak to tam bylo, kdyz jsem tam před pár lety ležela. Mě chodila hlídat ještě má tehdejší revmatoložka z ambulance, ale ta byla nadstandardní...
Ale podle toho, jak to popisuješ,mi to připomíná jednání mé současné revmatožky, kterou jsem dostala přidělenu, již nebudu jmenovat,neb si myslím, že by to k ničemu nevedlo ,navíc je to pro mě stále velmi citlivé,protože zanedbala poměrně vážnou věc- a navíc je trošku sociálně slabší...
Ještě jsem si vzpomněla - že někdy v květnu byli všichni revmatologové až na primáře pryč na konferenci (revmatolog. dny). Možná jsi tam byla zrovna ten týden.
Jinak když jsem tam ležela, tak doktor chodil každé ráno (medici taky, ale to k tomu místu patří),a to jsem ležela na 3 pokojích v různou dobu, s různými lékaři a pořád tam někdo chodil a ošetřující lékaři na pokoji se tak chovali ke všem pacientům.
Ale asi jsi měla smůlu na ošetřujícího lékaře.. nebo když byli všichni pryč.

Olomouc

(Lenka, 28. 6. 2010 10:53)

Taky mi to nedá připsat pár slov k Olomouci. Byla jsem tam hospitalizovaná na III. int. klinice a už bych to nikdy nepodstoupila. Při nástupu k hospitalizaci jsem podepsala, že NESOUHLASÍM, aby o mě pečovali medici (tj. studenti medicíny). Nevím, proč takový dotaz ve formuláři vůbec mají, protože i přes můj nesouhlas na vizitu chodila pouze medička, která mi každý den změřila tlak a tep, toť vše. Moje ošetřující lékařka mě viděla pouze při příjmu a pak při propouštění, kdy mi pouze vrazila zprávu do ruky. Primáře jsem viděla jednou na vizitě, při které aniž by mě jakkoliv prohlížel, mi oznámil, že dokud nemám pokřivené prsty, tak jsem vlastně v pohodě a tudíž mi nic není. Na bolesti mi předepsal Tramal, vysadil mi veškerou ostatní léčbu a poslal mě domů. Za celých 10 dní hospitalizace mi pouze zopakovali už hotová vyšetření, udělali navíc pouze rentgeny dalších kloubů, kde sice přibyly změny, ale s tím se musí u takových nemocí údajně počítat. Moje revmatoložka byla v šoku. Po vysazení léčby se mi nemoc rapidně zhoršila, takže po třech týdnech se léky nasadili zpět a ještě se museli přidávat další. Nyní jsem objednaná do RÚ a mám po přečtení některých přízpěvků dost smíšené pocity. Jenom doufám, že přístup lékařů zde bude jiný. Na sestřičky v Olomouci nemůžu nadávat, jsou velmi ochotné a milé.

Moje RÚ :o)

(Lucie , 14. 4. 2010 8:36)

Ahojte, dobrý den.

Já jsem s RÚ v kontaktu už 5 let a nemám žádný problém s tímto pracovištěm. Jsou tam velice milý a hodní lékaři a lékařky.A skuteční odborníci. A jednu dobu jsem to považovala za svůj druhý domov. Nebýt péče a podpory RÚ, tak dnes nejsem v takhle báječné remisi už přes dva roky! RÚ - moc Ti děkuji!