Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osteoporosa u lupusu

1. 1. 2007

 Co je osteoporosa a jak souvisí s SLE?

Osteoporosa je stav, kdy kosti se stávají méně pevnými a mají sklon ke snadnějším frakturám (zlomeninám). 

Osteoporosa je nejhlavnější zdravotním postižením a hrozbou týkající se 44 milionů Američanů, 68procent z toho je žen.Totéž platí pro českou populaci.


 

Rizikové faktory pro rozvoj osteoporosy :

  • pozitivní rodinná anamnesa,výskyt osteoporosy v rodině 
  • ženy, hlavně postmenopausální, které mají dříve menopausu nebo i ženy,které nemají periodu - menses(mají amenoreu) 
  • užívání pravidelně léků,hlavně jde o léky ze skupiny glukokortikoidů 
  • nedostatekt vápníku v potravě 
  • nedostatek pohybové aktivity
  • kouření  a pití alkoholu 
 


 

 

 

 Obrazek

 

Nejlepší možnou variantou je zahájit prevenci již v dětství, tak aby se mohl vytvořit co možná největší „zásobník“ minerálních látek potřebných pro další výstavbu kostní tkáně. Pro přesnější představu uveďme, že 30 % kostní hmoty se vytvoří od narození do tří let věku, od tří let do puberty je to dalších asi 20 %, v období puberty dělá množství novotvořené tkáně 30–40 % a zbývajících 15–20 % se vytvoří od konce puberty do třiceti let.

Z výše uvedených dat vyplývá, že výstavbu kostní tkáně ovlivníme výživou nejvíce v prvních třiceti letech života. 


Tady najdete CO JIST,abyste dostatčně doplnitli vápník v těle (pro každý věk!!!)

www.osteoporoza.cz/kalkulator-kalcia

 


 

 

Osteoporosa je tiché onemocnění, nebolestivé, kterému se ale dá dobře předcházet!!!

Říká se mu „tichý zloděj“, protože v poklidu krade vaši kostní hmotu a vy o tom nemáte ani tušení…

Nezjištěná osteoporosa může bez příznaků předcházet o mnoho let, a následkem nepříjemným jejím je potom zlomenina.


Osteoporosa u lupusu SLE: 

Ve studiích u pacientů s luxusem SLE  byla nalezena zvýšená individuální ztráta kostní hustoty (odborně denzity) a zvýšený sklon ke zlomeninám.

Ženy s lupusem SLE mohou mít až 5x častěji zlomeninu než ženy stejného věku, ale zdravé.


Zvýšený sklon ke zlomeninám u žen s lupusem může mít více důvodů :

 

1.glukokortikoidy jsou nejčastěji předepisovanou léčbou k udržení lupusu SLE v optimálním stavu (remisi) a ty zvyšují úbytek kostní hmoty….

2.bolest a únava jsou hlavními projevy onemocnění SLE, ale vedou ve svém důsledku k inaktivitě (nečinnosti) a podstatnému omezení pohybové aktivity u pacientů, které lupusem SLE trpí.A to velmi zvyšuje riziko osteoporosy!!!

3.existují též studie, které prokazují, že osteoporosa může být i přímým důsledkem onemocnění SLE. Tento fakt se prý týká až 90% žen, které onemocněly nemocí SLE.


 

Strategie prevence onemocnění a léčba

Prevence a léčba osteoporosy u nemoci SLE se v zásadě neliší od léčení osteoporosy u lidí, kteří nemají onemocnění lupus SLE.


Výživa:

Výživa s vyšším obsahem vápníku a vitamínu D je důležitá pro pevnost kostí

Dobrým zdrojem vápníku jsou nízkotučné mléčné výrobky, zelenina – hlavně  zelená a listová, kalciem obohacené potraviny a nápoje.Také kvalitní potravní doplňky mohou zajistit potřebný přísun vápníku v jeho denní dávce.

Vitamín D hraje velmi důležitou roli – je to podmínka vstřebávání vápníku do těla a tím také důležitý zdroj pro zdravé kosti. Vit D je syntetizován v těle během slunečního osvětlení.

Jak ale sladit potřebu slunečního světla u nemocných s luxusem SLE, se situací, kdy nadměrné oslunění může přivodit znovu-vzplanutí nemoci (flar)?

Je nutné mít adekvátní přísun vápníku a vitaminu D a s osluněním to prostě nepřehánět, používat kvalitní přípravky proti slunečním paprskům.


 

Cvičení:

Jako svaly, když necvičí - jsou slabé a nevýkonné, stejné je to s kostmi: když se s nimi nepohybuje, slábnou! Nejlepší cvičení pro vaše kosti je chůze (nordic walking nebo obyčejná chůze) a cvičení, které využívá gravitace (chůze do schodů, lehké zvedání závaží a nebo tanec).

Pohyb je rozhodně velkou výzvou pro nemocné, kteří mají bolesti kloubů a jejich omezení v pohybu. Neměli by to přehánět s pohybem rozhodně ti, kteří mají v kloubech akutní zánět, bolest svalů a velkou únavu…!

Nicméně pravidelný aspoň minimální pohyb může velmi dobře ochránit vaše kosti před ztrátou kostní hmoty a poskytnout tak větší komfort a pocit zdraví, nejen v současnosti, ale i pro budoucnost.


 

Zdravý životní styl:

Kouření je stejně špatné pro vaše kosti, stejně jako pro vaše plíce a cévy a srdce…ženy, které kouří, mívají dřívěji menopausu a ta spouští ztrátu kostní hmoty. Ještě je dobré dodat, že kuřáci mívají i menší schopnost vstřebávat vápník ze střeva, z potravy.

Alkohol také velmi špatně ovlivňuje zdraví kostí. Zase platí: kdo pije alkohol, má vyšší riziko úrazů a tělo trpí nedostatkem kvalitní výživy, která se rozhodně po čase může projevit na zdraví kostí.


 

Test kostní hmoty:

Test se jmenuje test kostní denzity, provádí se na přístroji denzitometr a dovede stanovit kvalitu kostní hmoty na různých kostech těla ještě daleko před tím, než se projeví nějaké problémy. Může tím předpovědět event.riziko vzniku fraktury u jednotlivce i s výhledem do budoucnosti.

Pacienti s lupusem SLE, obzvláště ti, kteří užívají glukokortikoidní léčbu více jak 2 měsíce v roce a více, by měli při rozhovoru se svým lékařem požádat o vyšetření kostní hmoty na denzitometrii, aby mohli znát stav své kostní hmoty a zařídit se podle toho

 


 

Léčba 

Léčba osteoporosy u pacientů s lupusem nebo u pacientů bez něj se vůbec neliší. Léčba se dává i prevetivně a potom při známkách porosy i léčebně.

Používá se několik skupin léků:

alendronáty, risendronát, ibandronat, raloxifen, calcitonin, estrogen.terapie.O druhu léků rozhoduje váš ošetřující lékař. Většina těchto výše uvedených léků je schválena pro žena a alendronát je schválen i pro léčbu mužů.

Pro pacienty s lupusem SLE, kteří se léčí glukokortikoidy a byla u nich porosa podpořena užíváním glukokortikoidů, je alendronát schválen k léčbě a risendronát k léčbě a i prevenci osteoporosy.


 vyšetřete se sami na osteoporosu a její rizikové faktory:

www.osteoporoza.cz/riziko-osteoporozy


 Doporučené stránky se zajímavým počtením na toto tema:

www.osteoporoza.cz/novinky

www.osteoporoza.cz/

zdravi.medicentrum.com/ed/0/do/diseases/osteoporoza/


O vyšetření denzitometrie:

ulekare.cz/clanek

 


Napsali o osteoporose v časopisech....nejen tedy my...

www.osteoporoza.cz/osteoporoza-v-tisku


Kniha o dietě při osteoporose :

http://www.tridistri.cz/webshop/index.php?sec=detail&cat=11&pos=0&id=1124


Otázky??

 K tomu je dole diskuse...pokud vím,odpovím, co nevím, vyzjistím...


Obrazek

Poradna přímo na toto tema ZDE:

http://www.osteoporoza.cz/poradna-lekare

 

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář