Jdi na obsah Jdi na menu
 


Takayushova arteritida

25. 12. 2007

TAKAYUSOVA ARTERITIDA


Co je to?

 

O jak časté onemocnění se jedná? 


Přesto, že TA je celosvětově považována za třetí nejčastější systémovou vaskulitidu u dětí (po Henoch-Schönleinově purpuře a Kawasakiho nemoci), je u bílé populace velmi vzácná. Dívky jsou postiženy častěji než chlapci. U dospělých je také častější než ostatní vaskulitidy.

Jaké jsou hlavní projevy nemoci? 


Mezi časné projevy patří zvýšené teploty nebo horečky, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, bolesti svalů a kloubů a noční poty. Dochází ke zvýšení zánětlivých projevů v krevních testech. Při postupujícím cévním postižení se začne být obtížné nahmatat puls na tepnách předloktí, případně na hřbetu nohou. Na jedné nebo obou horních končetinách se obtížně měří krevní tlak, někdy je rozdíl mezi měřením na pravé a levé straně. V místech zúžení tepen může být slyšitelný šelest, někdy se objeví prudké bolesti svalů (klaudikace). Vysoký krevní tlak může být projevem postižení ledvinných tepen. Bolesti hlavy, jiné neurologické a oční projevy mohou být projevem sníženého prokrvení mozku.

Jak se nemoc diagnostikuje? 


Vyšetření ultrazvukem za použití Dopplerovy metody je vhodné zejména k vyšetření hlavních tepenných kmenů v blízkosti srdce, často však nedokáže rozpoznat postižení perifernějších, užších tepen. Proto je obvykle voleno vyšetření tzv. pan-aortografií spolu s plicní angiografií, které zobrazí celé tepenné řečiště.


Takayasuova Arteritida (TA) postihuje hlavně velké tepny, zejména srdečnici (aortu) a její větve a hlavní plicní tepnu a její větve. Patří do širší skupiny tzv. „granulomatózních“ nebo „velkobuněčných“ arteritid. Tyto pojmy se vztahují k mikroskopickému vzhledu postižené cévní stěny, ve které se najdou drobná uzlíkovitá ložiska tvořená kolem tzv. obrovské zánětlivé buňky.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Medvídek

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář