Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fibromyalgie

12. 4. 2008

 ......někdy se říká fibromyalgickému syndromu svalový revmatismus...


 

FIBROMYALGIE :

Definice - aneb co to je ?

Fibromyalgický syndrom je definován jako chronické nezánětlivé myofasciální onemocnění s plošnou bolestí, pocitem ztuhlosti bez topografického vztahu ke kloubům a poruchami mimo pohybový aparát. Fibromyalgie může být primárním onemocněním a sekundární – při jiných revmatických onemocněních. V některých studiích pacienti splňovali jak kriteria pro onemocnění chronickou únavou, tak kriteria fibromyalgického syndromu. Někteří nemocní splňují také kritéria syndromu mnohočetné chemické senzitivity.


 

Obrazek

 Co je to zač.....

cfids.nezavislestranky.cz/view.php

krásně zpracováno !!!!!!!!!!!!!!


 

Epidemiologie - výskyt:

Prevalence v Evropě se udává mezi 3 a 10%. Onemocnění postihuje především ženy (80-90%) ve věku 40-70 let.


Symptomagologie-příznaky:

Pacienti si stěžují na muskuloskeletální (bolesti svalů a kloubů) bolesti. Diagnostika se řídí kritérii ACR.


Diagnostická kritéria ACR (American College of Rheumatology)

  • Anamnéza plošné bolesti s trváním nejméně 3 měsíce. Jako plošná se označuje bolest v levé nebo pravé polovině těla a nad nebo pod pasem.

Bolest je plošně rozložená v těchto oblastech – šíje, přední strana hrudníku, v úrovni hrudních nebo bederních segmentů páteře, bolest v krajině ramene nebo hýždě.

Obrazek

  • Tlaková bolest 11 z 18 vymezených bodů (9 bodů na každé polovině těla)

1. Záhlaví, při úponu šíjového svalu – m. subokcipitalis (párově)

2. Krční páteř, v rovině pátého až sedmého krčního obratle při pohledu zpředu (párově)

3. Trapézový sval, ve střední části horního okraje (párově)

4. Sval m. supraspinatus, který se nachází nad hřebenem lopatky (párově)

5. Druhé žebro, při 2. kostochondrálním spojení (párově)

6. Oblast lokte v místě výběžků pažní kosti (párově)

7. Gluteální bod – při horním zevním kvadrantu hýždě (párově)

8. Velký chocholík kyčelního kloubu (párově)

9. Koleno, v oblasti vnitřního tukového polštáře (párově)

Testování tlakové bolesti se provádí palpací nebo tlakovým altimetrem. Odpověď se zaznamenává v třístupňové škále. Pro fibromyalgii je typické, že v kontrolních bodech není bolestivost zvýšená, nelze tedy poruchu charakterizovat jako povšechné sníženou toleranci bolestivosti, či snížený práh vnímání bolesti. Kontrolními body jsou čelo, volární plocha předloktí, distální článek palce po nehtem zevní plocha stehna uprostřed mezi trochanterem a kolenem.


Obtíže mimo pohybový aparát :Obrazek

U části pacientů s fibromyalgiíí zjišťujeme poruchy psychiky. Především je to úzkost, deprese, pocity napětí,snížená kvalita spánku. Bolest a nedostatečný spánek mohou vést až k pocitu absolutního vyčerpání. 

U některých pacientů může fibromyalgická bolest doprovázet primární psychiatrické onemocnění a intenzita obtíží kolísá souběžně s intenzitou základní psychiatrické poruchy.

 

Pracoviště, která se zabývají léčením fibromyalgických pacientů, se proto nevyhnou spolupráci s odborníky psychiatry a psychoterapeuty .

U polymyalgie psychická zátěž přímo ovlivňuje intenzitu symptomů. Práce psychologa nebo psychiatra je proto důležitá nejen v oblasti diagnostiky, ale také v průběhu terapie.


Velká část nemocných trpí bolestmi hlavyObrazek, často migrenózního charakteru, syndromem dráždivého tračníku, stěžují si na zhoršování paměti a jazykových dovedností, trpí pocitem napětí, paresteziemi, otoky, mívají problémy se zrakem Obrazeka stabilitou, stěžují si na nepříjemné pocity chladu na akrech (koncových částech těla – ruce, nohy).


Etiopatogeneza - co je příčinou?

Etiologie není objasněna. Z patofyziologického pohledu lze onemocnění hodnotit jako „syndrom mozek-sval“. U pacientů byly zjištěny nízké hodnoty biogenních aminů, především serotoninu v plazmě i v mozkomíšním moku, zvýšená hladina prolaktinu v séru, snížená hladina somatomedinu C v séru a zvýšení hladiny substance P v mozkomíšním moku.


Diagnostika

Diagnostika se opírá o diagnostická kritéria ACR (viz výše).

Fibromyalgie může maskovat dosud nerozpoznané primární psychiatrické či revmatické onemocnění. Sekundární fibromyalgický syndrom nacházíme nejčastěji u nemocných s revmatoidní artritidou, systémovým lupus erythematodes nebo u spondylartropatií. Při diagnostice musíme vyloučit jiná závažná onemocnění, která se mohou projevovat bolestivostí, ztuhlostí, únavou a dalšími symptomy. Naopak řada pacientů s fibromyalgií může být neúspěšně léčena pro jiné diagnózy, jako je hypotyreóza, vertebrogenní funkční poruchy, zánětlivé myopatie, deprese, neuropatie, ale také hypochondrie či simulantství.

U primární fibromyalgie jsou normální hodnoty sedimentace, sérové aktivity enzymů indikujících svalové poškození (CK, aldoláza, myoglobin, AST), negativita revmatoidních faktorů a autoprotilátek. U pacientů můžeme najít drobné hormonální poruchy osy hypotalamus-hypofýza-nadledviny. Při imunologickém vyšetření může být vyšší procento lymfocytů CD4 a hodnota poměru CD4:CD8. 

U sekundárně vzniklých fibromyalgických syndromů odpovídá laboratorní nález základnímu onemocnění.


Terapie-co dělat? Obrazek

Terapeuticky pacienti mohou dobře reagovat na nesteroidními antirevmatika NSA, která bohužel vedou pouze k přechodné úlevě a dlouhodobě problém neřeší.

Součástí medikace bývají anxiolytika (proti úzkosti), tricyklická antidepresiva(proti depresivnímu ladění), analgetika 

Většina monoterapeutických (jedna metoda)přístupů není účinná, nebo má omezené výsledky (fyzioterapie, akupunktura, masáže, psychoterapie, ovládání stresu, léky). proto by se mělo kombinovat metod více,aby byla větší pravděpodobnost zasáhnutí a postižení příčiny onemocnění.


Velmi zajímavý pohled na doplnkové léčení Fibromyalgie, pomocí přírodního progesteronu:

cfids.nezavislestranky.cz/view.php

 


ObrazekPrůběh - život s touto nemocí 

Onemocnění nezkracuje život, nevede k deformitám nebo k pohybové invaliditě, snižuje kvalitu života. Objevují se bezpříznaková období či období s velmi mírnými příznaky. Nelze však hovořit o trvalém vyléčení.

Pro primární fribromyalgii je typické kolísání intenzity obtíží v závislosti na psychické a fyzické zátěži, interkurentních onemocněních a klimatických změnách.

Ke zhoršení dochází především v chladných a vlhkých obdobích, po infekčním onemocnění, po operačním zásahu. Ke zhoršení však může dojít i bez zjevné příčiny nebo po nepatrném stresu (fyzickém nebo psychickém).


 Super rady, co s únavou a jak na ni!!!

cfids.nezavislestranky.cz/view.php


Pomoc a informace v češtině, co jstee možná nenašli -mikrochirurgické řešení !!!

www.fms-bauer.com/cz/cojeto/lecba/lecba.htm

otázky a odpovědi :

http://www.fms-bauer.com/downloads/FMS-FAQ-CZ.pdf


 

Obrazek

Citováno z:

(kde najdete i kompletní informace včetně literatury na toto tema)

http://www.medicabaze.cz/index.php?&sec=term_detail&termId=77&tname=Syndrom+fibromyalgick%C3%BD


KNIHY! 

http://www.galen.cz/idistrik/obchod/katalog.php?fast_search=chronick%E1+%FAnava&search_scope=&aktualni=A&x=9&y=7

Jiné:

 http://cfids.nezavislestranky.cz/view.php?cisloclanku=2004120701

 

 


....hlavně ta druhá je hodně do hloubky o tomto problému, protože někdy se říká fibromyalgickému syndromu svalový revmatismus...


Obrazek

 

Kanadská organizace na pomoc nemocnýcm s FM :

fm-cfs.ca/journal.html


Ostatní :

Užitečné odkazy:

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Mikrooperace ve Švýcarsku

(Maria, 4. 4. 2014 21:33)

Co je vlastně fibromyalgie? ( Prof. Bauer, Baar ,Schweiz )

http://www.fibromyalgia.cz

Fibromyalgici mají už rok své stránky v ČJ

(Fibromyalgik, 5. 6. 2011 19:43)

Na: http://fibromyalgik.webnode.cz/ naleznete pravidelně aktualizované informace z celého světa. Kde a čím se v ČR léčit.

Je dávno jasné, že jde o onemcnění CNS - mozek+mícha a nejedná se o revmatologické onemocnění. Již se nediagnostikuje pouze dle bodů. Špatná psychika je důsledkem nekomplexní či žádné léčby. V pozdějším stádiu vede k celkové invaliditě, lidé jsou upoutáni na lůžko a odkázáni na pomoc bližních. Je nutné předcházet dekondici. Jde o onemocnění dědičné a nevyléčitelné. Mohou jej mít děti, ženy i muži v jakémkoliv věku. Z prvu převažují dobré dny, pak je to 1:1 a později převažují špatné dny a nebo již jen dobré okamžiky.

Přírodní progesteron se nepotvrdil jako účinný na neuropatické potíže ani symptomy FM.

Po konzultaci s několika předními světovými odborníky - Operace prof. Bauera vám mozek ani CNS nevyléčí.

Naopak dobrá zkušenost je s užíváním Sativexu či Cesametu.

Ve světové prevalenci 20 - 30% lidí s FM má i RA nebo SLE. Kolik lidí trápí všechny tři onemocnění současně se neuvádí..

Mikrochirurgie

(Stáňa, 26. 11. 2009 17:55)

Jsem objednaná na vyšetření a konzultaci k prof.Bauerovi Švýcarsko. Má již někdo u nás zkušenosti s tímto pracovištěm, event.chirurgickou léčbou?

kopíruji info z MZdr

(michal, 28. 11. 2009 8:57)

Dobrý den, dovoluji si odpovědět na Váš dotaz - viz níže, který jste na Ministerstvo zdravotnictví České republiky zaslal e-mailem:

Po dotázání se odborné společnosti (konkrétně Česká společnost revmatologická ČLS JEP) se k uvedeným otázkám vyjádřil její předseda - prof.MUDr.Karel Pavelka, DrSc., který nám sdělil, že specielně fibromyalgií se žádné zařízení nezabývá, jednou možností by mohla být pracoviště zabývající se bolestí, tzv. centra bolesti. Jako druhou alternativu doporučuje navštívit rehabilitační oddělení Revmatologického ústavu, konkrétně MUDr. Votavovou (vota@revma.cz) nebo MUDr. Jarošovou (jarosova@revma.cz).

S pozdravem,



MUDr. Ivana Mervartová

odd. zdravotní péče

Re: kopíruji info z MZdr

(Fibromyalgik, 5. 6. 2011 19:49)

Pane Michale mohl by jste mi tento e-mail přeposlat na: fibromyalgik@gmail.com.
MZCR stále odpovídá lidem, že FM se v ČR léčí pouze na revmatologiích a přitom revmatologové o tyto lidi nejeví zájem.
Je na čase ku prospěch pacientů zamezit tomuto zmatku a začít lidi komplexně léčit. Předem děkuji

co s tim

(vlasta, 5. 2. 2011 19:19)

na nejakou dobu mi pomohl lek isoprenosine,snazim se porad neco delat,abych nemusela myslet na bolesti,take se mi zhorsuje pamet,je to otrava

dodatek

(Stáňa, 28. 2. 2010 18:55)

Ještě doplňuji: beru Lyriku, Tramal retard a když je nejhůř vracím se k Ibalginu,samozřejmě antidepresivum. Mám v úmyslu sehnat Ixel, který je u nás k mání, jinak ve světě pod názvem Savella.

fibromyalgie v MKN-10

(michal - email.: draft.data@seznam.cz, 28. 11. 2009 9:07)

a hlavně mám taky trochu stigma z duševních nemocí, tak je dobré , že byla fibromyalgie zařazena pod nemoci revmatické...a hlavně , že byla zařazena do MKN-10, to je pak lepší pro pojištovny, že můžou snad proplatit nějaké výkony. Jinak všechny výkony byly placeny před diagnozu mírné deprese.

uzdravování

(michal, 28. 11. 2009 9:03)

beru ráno VENLAFAXIN SANDOZ - 150 mg,magnesium rozpustné MAGNOSOLV a likér z kávy, trochu rumu a černého bezu nebo jeřábu (od paní z Krkonoš)+ česnek...........tím se snažím nějak rozpuštět tu ranní ztuhlost, abych došel do práce, večer trittico 2 tablety na spaní- aby proběhla ta nějaká REM fáze co má navodit úlevu...mám při om hrozný sny , tak snad něco "probíhá", při ukrutných bolestech rozpustný NIMESIL - až 3 pytlíčky, což je prý ta samá účinná látka jako AULIN. Chodím plavat, na masáže, plánuji akupunkturu.

Chdím na psychoterapie a psychoanalýzu, aby vyšistil všechno z minula, zajímám se o reiki.

plánuji do budou event. zkusi léky CYMBALATA, LYRIKA a teď ten noý co dávám odkaz, až ho schválí SÚKL.

díky za reakce a hlavně lásku a mít se rád.
Michal

http://www.savella.com/

(michal, 28. 11. 2009 8:56)

http://www.savella.com/

děkuji

(michal, 28. 11. 2009 8:54)

ze švýcarska jsem dopis dostal- je tam myslím cena 300.000,--- takže ani nemusím přemýšlet jestli je to účinné. a rád pomůžu příspěvkem - maličkým za následnou konzultaci a účincích. michal

diskuse a informace

(Květuše, 26. 11. 2009 18:45)

Jakás takás diskuse je na tomto odkaze,ale o mikrochirurgii myslim,ani zminka:

http://www.lupus-sle.cz/clanky/co-je-fibromyalgie#comment-579