Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lupus.Je jeho diagnosa snadná?

16. 10. 2009

Diagnóza SLE je založena na kombinaci klinických projevů a laboratorních nálezů a na vyloučení jiných možných nemocí.

Obrazek

 

Chorobu lze formálně označit (klasifikovat) jako SLE, pokud :

 

se kdykoli v jejím průběhu objeví alespoň z níže uvedených 11 projevů:

1) ‘Motýlovitá’ vyrážka na tvářích a kořenu nosu.Obrazek



2) Fotosenzitivita -Obrazekvysoká citlivost na slunce, je spojená se vznikem vyrážky na místech těla vystavených světlu.

 
3) Diskoidní lupus je vyvýšená, červená, šupící se vyrážka okrouhlého tvaru, která se může hojit jizvením.


4) Slizniční vředy se objevují hlavně v ústech a nose. Bývají nebolestivé, ale mohou působit krvácení z nosu


5) Artritida (zánět kloubů) nebo artralgie (bolest kloubů) je přítomna u většiny nemocných s SLE. Bolest se může stěhovat, někdy však má trvalejší charakter. Poškození kloubů vzniká méně často než u jiných nemocí provázených artritidou.


6) Pleuritida je zánět pohrudnice, perikarditida zánět osrdečníku. V obou případech dochází k nadměrné tvorbě zánětlivé tekutiny v okolí plic nebo srdce, působící bolest na hrudi zejména při dýchání a kašli.


7) Projevy postižení ledvin Obrazekse v průběhu choroby projeví u většiny  pacientů. Jejich závažnost je velmi různorodá od mírných projevů s malými nálezy krve (červených krvinek...) a bílkoviny v moči až po selhání funkce ledvin s otoky a vysokým krevním tlakem (hypertenzí).


8) Postižení centrálního nervového systému CNS se projevuje bolestmi hlavy -migreny, cefalgie, křečemi, cévní mozkovou příhodou -CMP a různými neuropsychiatrickými příznaky, jakými jsou vážné poruchy nálad a chování, koncentrace a paměti.

 
9) Postižení krve je způsobeno autoprotilátkami namířenými proti krevním buňkám. Rozpad červených krvinek a jejich úbytek se označuje jako hemolýza a výsledný stav jako hemolytická anemie. Snížení počtu bílých krvinek se označuje jako leukopenie, krevních destiček jako trombocytopenie. Trombocytopenie může vést k projevům krvácení do kůže a sliznic, případně i do vnitřních orgánů.


10) Imunologické projevy znamenají přítomnost určitých autoprotilátek v krvi:
a) protilátky proti dvouvláknové DNA (anti ds-DNA)
b) protilátky anti-Sm
c) antifosfolipidové protilátky (ACLA)

11) Antinukleární protilátky (ANA) jsou namířeny proti buněčnému jádru a jsou přítomny téměř u všech pacientů s SLE. Jejich samotná přítomnost však zdaleka nemoc nepotvrzuje, protože se mohou nacházet i u jiných chorob stejně jako asi u 5% zcela zdravých lidí.

 

Takže -

pokud jsou přítomny nejméně 4 znaky z těchto 11,je velká pravděpodobnost, že člověk má LUPUS

Obrazek

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chce to trpelivost.

(ach jo,, 5. 4. 2007 21:40)

no to nesnasi asi nikdo, kdyz nevi, co mu je.
kdyz to pise ve zprave, tak si to asi mysli. kdyby si myslel, ze si vymyslis, tak by to tam nepsal. byla bych v klidu.

Lupus ano nebo ne

(Hanča, 5. 4. 2007 17:56)

Zatím léčí,ale někdy na mě kouká jak kdybych si vymýšlela.Ale dík za názor chtěla jsem znát i jiné.Ve zpravě to píše ale říká něco jiného proto jsem to tu tak popsala nesnáším když nevím co my je.A ty už s tou nemocí máš asi dost zkušenosí já moc né.jen vím že se mi přihoršilo po operaci žlučníku,tak dík.

Tak nevim..

(agata, 5. 4. 2007 17:08)

Kdyz se to piše i ve zprave...proč se ptáš?Máš lupus,to,že doktor váhá..hlavně že to tam píše a že tě léčí...pokud neléčí,najdi si raděj někoho,kdo nebude váhat a bude jednat a léčit.
To je můj názor!

Lupus ano nebo ne

(Hanča, 5. 4. 2007 16:51)

Když si přečtu tento příspěvek tak si myslím ,že lupus mám a lékař zatím neví.Na sluníčko nemužu jinak se mi dělají červený fleky větší či menší.Zlobí mě i klouby bud jen bolí a nebo mám zánět-kotniky-,k tomu leukopenii,trmbocytopenii.V krvi mi našli protilátky antiDNP,antiENA,antiRO,dsDNA,ACLA IgG,ANA. V ledvinách jsem měla loni bílkoviny a od té doby je mám v malé míře neustále a tehdy my bylo dost zle.Před rokem jsem na tom byla opravdu dost špatně tak teda nevím ráda bych věděla co mi je.I když ve zprávě mám napsáno systémové onemocnění typu SLE, tak lékař váhá .Co myslíte že my teda je?