Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to Karnofsky index?

4. 1. 2007

Karnofsky index přizpůsobený pro použití u CFS



Existují různé hodnotící systémy tzv.měřítka intenzity symptomů a zdravotního postižení. Mezi obecně nejpoužívanější patří Karnofsky index (Karnofsky score) a Zubrod index; posledně jmenovaný je používán v publikacích Světové zdravotnické organizace. Pro děti se používá Lansky index.


Překlad Karnofskyho indexu přizpůsobeného pro použití u CFS vám může pomoci lépe si uvědomit dopad onemocnění, který sami zažíváte a přesněji vyjádřit rozsah omezení, jež nemoc způsobuje ve vašem životě. Porovnáním s Karnofsky indexem si kdykoli ujasníte svou aktuální situaci nejen vy sami, ale i vaše okolí či lékař.


Hodnocení stavu pomocí různých měřítek je obecně velice osvědčené a přínosné. Například při popisu pacientovy bolesti je výhodné, když její intenzitu nemocný popíše na číselné stupnici. Použití různých symptomových měřítek a indexů postižení usnadňuje komunikaci o zdravotním stavu, jeho přesnější popis a sledování vývoje. 


Obrazek

 

 
 

Pravidla pro měření energie: Obrazek 


Karnofsky index přizpůsobený pro použití u CFS (chron.unava)
 

100% Úplně v pořádku, žádné myšlenky týkající se únavy. Můžete myslet jasně a dělat několik věcí najednou. Můžete cvičit bez jakýchkoliv problémů až po nejvyšší stupeň svých možností.


 

90% Energie je v pořádku, ale po těžkém cvičení se cítíte unaveně.


 

80% Pokud jde o energii, cítíte se dobře, ale musíte svoji energii během dne sledovat. Vaše myšlení je dobré, ale ne zcela jasné (zřetelné). Úkoly zvládáte hladce a ještě můžete dělat několik úkolů najednou. Po mírném cvičení jste unavení. Pro většinu je práce na plný úvazek možná.


 
70% Vaše energie je celkově v pořádku, ale jakákoliv činnost je mnohem složitější a Vaše energie je kolísavá. Vaše myšlenkové procesy jsou mnohem pomalejší a obtížnější a paměť je špatná. Odolnost při cvičení je špatná a po jakémkoliv namáhavém cvičení se cítíte špatně. Lehká aktivita je však snesitelná. S vynaložením velkého úsilí dokážete zvládnout celodenní úkoly (8 hodin). Jste příliš unaveni pro nějaké další činnosti, např. udržování společenských vztahů. Práce na plný úvazek je možná pouze tehdy, pokud nemusíte dělat žádné domácí práce, nic vyřizovat, ani se starat o děti. Pro většinu je možná práce na částečný úvazek.

 


60% Jste schopni zvládnout úkoly jedné poloviny dne a během toho se cítíte unaveni. Vaše myšlení a paměť jsou špatné. Během dne si musíte odpočinout. Ani s odpočinkem se po žádnou část dne necítíte normálně s ohledem na svoji energii a nemůžete myslet jasně. Práce na částečný úvazek je možná pouze v případě, že máte pružnou pracovní dobu a můžete tedy pracovat v obdobích vašich energetických vrcholů a pokud nemusíte dělat žádné domácí práce, nic vyřizovat, ani se starat o děti.


 

50% Vaše energie umožňuje zvládnout kolem tří úkolů denně (dvě až tři hodiny aktivity). Vaše energie se lehce vyčerpá. Myšlenkové procesy jsou obtížné. Vaše odolnost při cvičení je špatná, chůze do schodů je obtížná.


 

40% Denně zvládnete jen dva lehké úkoly. Fyzické cvičení je nepřípustné. Vaše myšlenkové procesy jsou velmi pomalé a vaše paměť je špatná.


 

30% Denně zvládnete jen jeden lehký úkol, každý fyzický pohyb navíc způsobí, že se necítíte dobře. Čtete a píšete s obtížemi.


 

20% Nejste schopni vykonávat žádné denní úkoly, dokonce i chůze na toaletu je unavující. Největším fyzickým výkonem, který zvládáte, je sedět na krátké chvíle v křesle. Emoce máte velice nestabilní a bez varování se měnící.


 

10% Většinu dne trávíte v posteli. Nemáte vůbec žádnou odolnost cokoliv zvládnout. Často jste příliš vyčerpáni i jen jíst.


Překlad: PaD
 
 

Náhledy fotografií ze složky Srdce

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář