Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čelistní kloub u lupusu - jen já nebo i ostatní?

6. 9. 2007

Otevřen český program komplexní léčby čelistního kloubu 

 


Odkazy na filmy o této problematice české televize:

http://www.ceskatelevize.cz/program/diagnoza/148-totalni-nahrada-celistniho-kloubu/video/

 

http://www.ceskatelevize.cz/program/diagnoza/kosterni-system/181-nova-celist/


Obrazek


Základní informace o problematice najdete na:

www.celistnikloub.cz


 

Hlavně mě zaujaly informace, kdy vyhledat lékaře!!!!

http://www.celistnikloub.cz/

Poradna online je ZDE:

poradna@celistnikloub.cz

 

A hlavně si  přečtěte co a jak:...


3. duben 2007 vyšel článek, citace z netu:

Temporomandibulární (čelistní) kloub je drobný kloub, který zajišťuje dynamické spojení mezi bazí lební a dolní čelistí a umožňuje člověku pohybovat ústy, přijímat potravu, žvýkat či mluvit.

Další výjimečností kloubu je skutečnost, že jde o kloub složený (oba čelistní klouby jsou spojeny tělem dolní čelisti),a tak se pohyb (event. jakýkoli patologický stav) jednoho kloubu projevuje i na kloubu druhostranném.

Jde o složitý a namáhaný kloub, který – podobně jako jiné klouby lidského těla – může onemocnět, například v důsledku přílišné nebo nerovnoměrné námahy či úrazu. Stanovení správné diagnózy není vždy jednoduché, protože bolesti kloubu se často projikují do okolních anatomických struktur (ucha, krku, zubů), pacient si je tedy nespojuje s čelistním kloubem.

 

Mezi nejčastější poruchy čelistního kloubu patří onemocnění zánětlivě-degenerativní, extrakapsulární (onemocnění žvýkacích svalů a vazů), intrakapsulární (onemocnění vnitřních struktur kloubu) a hypermobilita či hypomobilita kloubu.

Léčba nemocného kloubu má několik fází, jako první přichází vždy na řadu postup konzervativní (rehabilitační cvičení, léčba analgetiky, aplikace nákusných dlah či termoterapie). Další léčebné možnosti představují miniinvazivní metody (artrocentéza-laváž, artroskopie), chirurgická léčba a v některých ojedinělých případech je nutné přistoupit k totální náhradě čelistního kloubu.


Jediní v republice!!!!! 
Nemocnice Na Homolce
jako jediná v republice otevírá Program komplexní léčby temporomandibulárního (čelistního) kloubu, který je zároveň jedním z nemnoha na světě vůbec. Problematikou čelistního kloubu se u nás zabývá řada pracovišť, unikátnost programu nemocnice Na Homolce spočívá v tom, že poskytuje komplexní péči od prvotní diagnostiky až po nejnáročnější operace a navíc jako jediné pracoviště už druhým rokem realizuje totální endoprotézu čelistního kloubu. Zmiňovaný zákrok už podstoupilo devět pacientů.


Co způsobuje onemocnění čelistního kloubu 

Podle současné multifaktoriální teorie se na vzniku onemocnění nepodílí jen jedna příčina, ale většinou kombinace několika příčin. Nejvýznamnějšími etiologickými faktory jsou:

* trauma – a to jak ve smyslu makrotraumatu (úder, pád), tak ve smyslu mikrotraumatu (přetěžování v důsledku skřípání zubů, zatínání, nesprávný skus)
* anatomické faktory – vývojové odlišnosti ve tvaru kloubní hlavice, jamky
* patofyziologická onemocnění – celková onemocnění projevující se v čelistním kloubu – zejména revmatoidní artritida a SLE
* psychosociální faktory – stres (a s ním spojené nadměrné zatínání)
* odolnost organismu reagovat na patologické stavy a změny
 

Diagnostika onemocnění čelistního kloubu 

Mezi charakteristické symptomy onemocnění kloubu patří bolest, změny pohyblivosti dolní čelisti, a také zvukové projevy jako lupání či vrzání kloubu. Problematická je zejména bolest, která se velmi často projikuje do okolních anatomických struktur (ucha, krku, do zubů), a tím může vést k mylným diagnostickým závěrům. Základem pro vyšetření pacienta s onemocněním čelistního kloubu je klinické vyšetření (palpace kloubu a svalů, hodnocení otevírání, skusu, pohybu hlavic, poslech zvukových fenoménů).

Dalšími možnostmi jsou

- rentgen (důležitý je například panoramatický zubní rentgen)
- magnetická rezonance (MR)
- počítačová tomografie (CT)
- endoskopické vyšetření (nově dostupné i v Nemocnici Na Homolce).

Na diagnostice i léčbě poruch čelistního kloubu se podílí řada odborníků: 
* stomatolog – za bolestmi v oblasti čelistního kloubu se mohou skrývat stomatologické problémy:
- nepravidelný chrup (v důsledku toho pacient při skusu špatně namáhá kloub) – nepravidelnostmi chrupu a jejich léčbou se zabývá ortodoncie
- obtíže se zubní protézou (protetika)
- čelistní anomálie (ortognátní chirurgie – operační úprava postavení čelistí)
* specialista ORL – pro vyloučení patologických procesů ucha
* revmatolog
* neurolog


Onemocnění čelistního kloubu 

Zánětlivě-degenerativní onemocnění
– záněty kloubu (charakteristické bolestí, omezeným pohybem kloubu) a degenerativní onemocnění (charakteristické změnami chrupavky, s čímž jsou klinicky spojené vrzoty v kloubu, omezené otevírání, event. i bolest)

Extrakapsulární onemocnění
– onemocnění žvýkacích svalů a vazů (záněty, svalové spasmy), které se projevují zejména bolestí, změnou pohyblivosti čelisti, palpační bolestí svalů

Intrakapsulární onemocnění
– onemocnění týkající se vnitřních struktur kloubu (mezi hlavičkou a jamkou se nachází chrupavčitá ploténka – kloubní disk). Tato onemocnění jsou charakterizována změněnou polohou kloubního disku nebo jeho tvarovými změnami (např. perforace).
Klinicky bývá časté lupání v kloubu, event. omezené otevírání úst.

Hypermobilita kloubu
– do skupiny těchto onemocnění patří luxace kloubu, tedy stav, kdy kloubní hlavice při maximálním otevření opouští kloubní jamku – s nemožností návratu – pacient otevře ústa, ale nemůže je zavřít

Hypomobilita kloubu
– nejčastějším zástupcem tohoto typu onemocnění je ankylóza – jde o patologický kostní srůst kloubní hlavice s jamkou. Klinicky se rozpozná snadno – pacient nemůže otevřít ústa, pohyb čelisti je omezen do všech stran.


Léčba onemocnění čelistního kloubu

Je složitá a vyžaduje trpělivost pacienta i ošetřujícího lékaře. Léčba se skládá z několika kroků, přičemž vždy se začíná nechirurgickou léčbou (konzervativní), v případě neúspěchu se postupně přikračuje k chirurgickým metodám léčby.
Velmi preferovanými metodami jsou v současné době miniinvazivní způsoby léčby.

Konzervativní léčba (nechirurgická)

Skládá se z:
- rehabilitačních cvičení, cvičení symetrie otevírání
- nákusných dlah (průsvitné pryskyřičné aparátky nasazující se na zuby dolní nebo horní čelisti)
- léčby analgetiky
- termoterapie (léčba teplem nebo chladem – záleží na typu onemocnění)
- masáže svalů

Miniinvazivní metody

Chirurgické metody, kdy se do kloubu vstupuje maximálně několikamilimetrovým vstupem (jehlou nebo artroskopem).

* Artocentéza (laváž, výplach horní kloubní štěrbiny)
Jedná se o laváž (výplach) kloubu za pomoci dvou jehel v lokální anestezii. Laváž slouží ke snížení bolesti odplavením zánětlivých a bolestivých látek v kloubu a k uvolnění kloubu. Touto cestou je možné vpravit do kloubu terapeutický prostředek.
* Artroskopie
Endoskopické vyšetření, které umožňuje prohlédnutí vnitřku kloubu, odběr vzorků a také provedení některých operačních výkonů. Při artroskopii lze také provést laváž. Zákrok probíhá v celkové narkóze.

Chirurgická léčba


Otevřená operace, kdy se do kloubu proniká z řezu před uchem. Otevřenou chirurgií se provádějí operace na kostěné části kloubu (úprava hlavice – artroplastika), otevřenou chirurgií na kostěné části se léčí například luxace kloubu. Druhou možností je operace na kloubním disku – jeho odstranění u rozsáhlých degenerativních změn, repozice a fixace v původní poloze při léčbě dislokace disku.

Totální endoprotéza 


Náhrada kloubu (či obou kloubů) při otevřené operaci. Nahrazuje se kloubní jamka (polyetylénovým komponentem) a kloubní hlavice titanovým komponentem. Operace patří v ČR k ojedinělým metodám, prováděným v současné době pouze v Nemocnici Na Homolce.


Program komplexní léčby temporomandibulárního kloubu 

V České republice je několik pracovišť, která se věnují těmto onemocněním, žádné z nich však neposkytuje komplexní multioborovou péči od prvotní diagnostiky až po nejnáročnější operace – totální endoprotézy čelistního kloubu. V roce 2005 byla v Nemocnici Na Homolce otevřena specializovaná temporomandibulární poradna, kde se specialisté ORL ve spolupráci se stomatology a stomatochirurgy věnují pacientům s nemocemi čelistního kloubu. Náhradu čelistního kloubu (či dokonce obou čelistních kloubů) zde podstoupilo už devět pacientů – šest žen a tři muži. Tato poradna se postupně rozšiřovala – vznikl specializovaný tým lékařů, rozšířila se spolupráce s ortodontisty a stomatochirurgy, poradna byla kompletně dovybavena technologicky a nástrojově. Díky tomu mohl na počátku letošního roku vzniknout specializovaný Program komplexní léčby temporomandibulárního kloubu, jediný v České republice a jeden z nemnoha na světě, který pacientům s onemocněním čelistního kloubu nabízí veškerou potřebnou péči, jak diagnostickou, tak léčebnou. Tým získával zkušenosti na zahraničních pracovištích, která se problematice onemocnění temporomandibulárního kloubu věnují už řadu let. Aktivně spolupracuje s pracovišti v Gainesville (University of Florida – prof. Dolwick) či Torontu (prof. Bakker).


Světová centra pro komplexní léčbu temporomandibulárního kloubu 

USA – Miami, Gainesville, Filadelfie
Kanada – Toronto
Japonsko – Kjótó
Rakousko – Vídeň, Innsbruck
Itálie – Turín
Švédsko – Stockholm
Slovensko - Bratislava

MUDr. Jan Paska, primář Oddělení ORL/Chirurgie hlavy a krku, NNH

 


Příběh "vysvobozeného"muže:

http://www.qmagazin.cz/zdravi/pacient-diky-endoproteze-celistniho-kloubu-po-20-letech-otevrel.html


1.Kontaktní telefon na Homolku - ambulanci najdete ZDE:

http://www.homolka.cz/cz/orl/?p=1634


Homolka - přímo citace z jejich stránek (děkujeme ):

http://www.homolka.cz/cz/orl/?p=3643


2.Kontaktní informace do ambulance na Karlově náměstí VFN naleznete ZDE: /rolujte dolu, poradna se jmenuje pro nemoci čelistního kloubu/

http://www.vfn.cz/article.asp?nDepartmentID=680&nArticleID=11045&nLanguageID=1


 

Obrazek

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli