Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco o vlcích

21. 3. 2007
VLK OBECNÝ....
 

latinsky LUPUS CANIS

 

anglicky GREY WOLF

 

polsky WILK

 

německy WOLF

 

francouzsky LOUP

 

maďarsky FARKAS

 

norsky ULV....

 

 
Třída-savci,řád- šelmy, čeleď-psovití, výskyt-východní část Evropy, Rusko, Aljaška, Kanada, Sibiř.
 
JACÍ JSOU..... Obrazek
 
Jsou průhlední,nekomplikovaní a jsou ti rovni.
Nemají v sobě žádnou pejsánkovitost,jsou prostě strašně milí..
Jsou nezávislí,za ničím se nehoní, o nic nežádají, nic nepotřebují.
Jsou svobodní, přímočaří, inteligentní.
Jsou silní a niterně soběstační.
Jsou to přátelé.
Ani anděl by se nedokázal pohybovat mezi těmito citlivými bytostmi,aniž by některou z nich nezranil.
 
S VLKEM je radost mluvit.Jeho hlas je tak podobný lidskému,že to vypadá,jako by VLK po člověku opakoval intonaci lidské řeči.
  VLCI strašně rádi rozdávají...jsou jedním z nejspolečenštějštích zvířecích druhů na světě.Smějí se a hrají si se svými mláďaty.
  VLK nikdy nebyl domácí mazlíček.Za určitých podmínek se VLK může stát člověku přítelem.Ty podmínky jsou tři:prostor,čtyřnozí společníci a dobré zacházení.
   VLK Vás naučí poznat sebe samého,rozvíjet svou sílu,sebedůvěru a jistotu tak,aby jste to nemuseli dokazovat a demonstrovat ostatním.
   VLK Vám může udělit lekci správného vládnutí.
          

Obrazek

 

VLK Vám pomůže pochopit, že skutečná svoboda vyžaduje disciplínu.....

 
 
Od psa se VLK liší kratšími trojúhelníkovými boltci, šikmo posazenýma očima, širší tlapou a také tím, že nikdy nenosí ocas vodorovně.Při chůzi klade VLK zadní tlapy do otisků předních....JE VELMI CHYTRÝ.
 
VLK až fanaticky šetří energií-využívá vrstevnic,lesních chodníků,cest,řeže zatáčky..neodbíhá jako pes do okolí.Je to proto,že VLK,aby něco ulovil,musí vynaložit obrovskou námahu a vydat velké množství energie.Je tedy pochopitelné,že s ní šetří.Je velmi vytrvalý při pronásledování kořisti,dokáže uběhnout až 150-200km.
 
Pohlavní zralost nastává u VLKA koncem 2 roku věku a dožívá se asi 10 let.VLK si svou VLČICI namlouvá v lednu a únoru a vlčátka se narodí po 62-70 dnech od páření.Rodí se slepá a hluchá a jsou 4-6 týdnů zcela odkázána na matku.Na výchově se podílí i otec VLK a často celá smečka.Pokud je smečka na lovu,malá vlčata hlídá matka nebo některý mladý VLK.

 

Obrazek

 

 
VLCI patří mezi sociální zvířata,mají svojí smečku,která může mít 5 členů,ale i 20 a víc.Závisí to na dostupnosti kořisti v teritoriu,které smečka obývá.Ve smečce vládne přísná hierarchie.Vůdcem je Alfa samec-největší a nejsilnější VLK,který rozhoduje o všem.Jeho VLČICE-Alfa samice-je po něm nejvýše postaveným členem ve smečce.Smečka má také svého "otlounkánka"-je to Omega samec nebo samice,který žere jako poslední,dostává nejhorší úkoly a může být obětován v zájmu smečky.Alfa pár spolu zůstává celý život.
 
VLCI jsou lovci-predátoři.VLK je od nepaměti lidmi pronásledován a nenáviděn-naprosto nespravedlivě....VLCI jsou úžasní,krásní,hrdí...ale také velmi plaší.Domněnka,že vlci zabíjejí pro zábavu pramení z různých pohádek a pověstí,ale také z filmů a knih.Neexistuje žádný POTVRZENÝ případ zabití člověka VLKEM.Ano,VLCI napadají i domácí zvířata,ale proč jim to máme za zlé?Jsou to lovci a musí lovit,aby přežili.Oblíbeným mýtem myslivců je,že VLCI způsobují škody na zvěři.Ale za jednu loveckou sezónu(např.na Slovensku)je množství postřelených a smrtelně zraněných zvířat kolem 70 tun.Nabízí se otazka,kdo je v lese ta největší škodná...že by pán tvorstva-člověk????
 
VLCI mezi sebou neustále komunikují.Jsou schopni obličejové mimiky a užívají různých výrazů,gest tlamy,uší a očí k vyjádření svých pocitů a názorů.VLCI neštěkají jako psi,jen krátké "haf".Dorozumívají se různým kňučením,vrčením a vytím.
 
Jsou to úžasní tvorové-neschopní přetvářky,tak čistí a nádherní....a svobodní!!!Svoboda je pro ně vším.
 
 

Náhledy fotografií ze složky Vlci