Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ušní svíce

27. 9. 2007
účinná prevence i první pomoc. Ušní svíčky nabízí rychlou pomoc i preventivní ošetření při mnoha obtížích. Hořením duté svíce v uchu dochází nejen k prohřátí, ale také k mírnému podtlaku, který nasává sekret. Vyčištěním dutin se uvolní tlaky v hlavě, uších, očích. Léčebný efekt zaznamenáváme u migrén, infekčních onemocněních dýchacích cest, nespavosti, nedoslýchavosti, problémech s očima, depresích, únavě a poruchách krevního oběhu.

Svíčky jsou vyrobeny z kvalitního včelího vosku a jsou napuštěny vonnými silicemi podporujícími léčebný účinek.

Mít doma ušní svíčky se vyplatí rodičům, seniorům i pracujícím ve stresovém prostředí.

Aplikace ušních svící

Aplikace ušních svíček je velmi jednoduchá - potřebujete k ní však pomocníka. Nelze si terapii provést sám. Najděte si klidné místo, lehněte si na bok a udělejte si pohodlí. Doporučujeme přikrýt se dekou a podložit si hlavu polštářkem. Aplikace jedné svíčky totiž trvá asi 20 minut. Je vždy nutné aplikovat svíčky na obě uši. Manipulace se svíčkou je velmi bezpečná, vosk nestéká, plamínek je stálý.

Výborné zkušenosti jsou s kombinovanou terapií. Používají se při ní ušní svíčky s aromatickými oleji společně s vonným olejem stejné vůně. Aplikují se ušní svíčky, zapálí se aromalampa s olejíčkem. Vhodné je také před použitím ušních svíček stimulovat potřebné akupresurní body na šlapce nohy.

Typy ušních svíček a možnosti použití :

  • pelargónie-kakost - hučení a šumění v uších, záněty vedlejších dutin /ucho, hrdlo, nos/

  • santálové dřevo - chronické záněty dýchacího ústrojí, při úzkosti, depresi,stavech neklidu, je antiseptický 

  • skořice - silně prohřívá, rozproudí krev, vhodná při nedoslýchavosti, bolestech hlavy, posiluje imunitní systém u starších lidí 

  • meduňka citrónová - nespavost, stress, deprese, únava 

  • sibiřská jedle - antiseptická, vhodná při dýchacích problémech, prevence chřipky, rýma 

  • tymián - má desinfekční a čistící účinky, používá se při nachlazení, rýmě, působí antisepticky 

  • rozmarýn - únava, malátnost, desinfekční účinky, zvyšuje krevní tlak, používá se při léčbě bronchytíd, nedoslýchavosti 

  • máta kadeřavá - uvolňuje hleny a desinfikuje. Výborná pro ucpané dutiny, rýmu, astmatiky

  • heřmánek žlutý - pomáhá při nespavosti, stresu, hysterii, přepracovanosti, depresích a bolestech hlavy 

  • jalovec - je vynikající pomocník při bolestech hlavy. Podporuje tok lymfy, má protizánětlivé a antiseptické účinky.

Postup aplikace ušních svící:

Zapálíme zploštělý konec svíčky a necháme hořet dokud ze spodní části svíčky nezačne unikat bílý dým ,poté prostrčíme svíčku ochranným alobalovým kroužkem a jemným krouživým pohybem zasuneme do ucha. Svíčka musí být kolmo ke zvukovodu - to ovšem neznamená kolmo k podlaze - respektujte náklon hlavy a tím pádem i ucha, klienta nesmí svíčka nikdy tlačit. Vždy zkontrolujte, že svíčka sedí v uchu těsně, tzn. že neuniká kouř.

Je důležité zaujmout vhodnou polohu - svíčka hoří asi 20 minut a mohla by se projevit únava - ideální je když klient leží na boku, hlavu na polštáři - druhá osoba si ke klientovi sedne a po dobu hoření přidržuje svíčku a jistí ji tak. Je důležité opřít si ruku, která podpírá svíčku např. o nohu....pokud máte paži ve vzduchu a držíte pouze svíčku, přenášíte váhu své paže na svíčku a příliš tlačíte do ucha klienta ! Může jej z toho silně bolet hlava a celý proces pro něj bude nepříjemný.

Jakmile už nemůžete pro blízkost plamínku udržet svíčku, vyjměte ji opatrně z ucha a uhaste v připravené sklenici s vodou. Potom aplikujte svíci na druhé ucho ve stejném postupu.

Tipy:

Část sekretu může zůstat v uchu - je třeba jej vyčistit - vzhledem k tomu, že v uchu zůstane často velký špalíček sekretu je nejlepší vytáhnout jej nějakým dřívkem či špachtličkou (nejlépe dřevěnou). Vatovou tyčinkou, která je silná,by jste mohli zatlačit sekret zpět do ucha. Je vhodné aby po aplikaci svíček klient ještě chvíli ležel. Případně převažte ouška šátkem, ať se ještě prohřejí. 

Nezbytnost aplikovat svíčky vždy na obě uši - vyrovná se podtlak a pocit uvolnění v hlavě!

Po zkontrolování obsahu zbytku svíčky, můžeme dle barvy sekretu stanovit rozsah zanesení dutin - světle žlutý sypký sekret či čistá svíčka /to ale bývá jen výjimečně/ signalizují, že bychom měli opakovat aplikaci po 14 dnech až měsíci /můžeme i dříve, dle libosti/. Pokud v sekretu naleznete tmavší zrnka a částice - většinou tmavě žluté, oranžové až hnědé doporučujeme aplikaci opětovnou - např. po týdnu.

Kdy svíčky nepoužívat :

  • při akutním zánětu ucha

  • při perforaci bubínku

  • dětem do 6-ti let