Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nesteroidní antirevmatika - NSA.

10. 11. 2007
 

  • Indikace: Obrazekkdy se dávají... 

     

    • horečka
    • mírná serozitida -zánět pohlurdnice,ostrečníku
    • nižší stupně onemocnění SLE
    • bolesti
    Nesteroidní antirevmatika jsou léky působící na 3 etážích:
  • analgeticky (protibolestivě),
  • antiflogisticky (protizánětlivě)
  • antipyreticky (proti teplotě -do 37,5 st.Celsia a horečce přes 38 st Celsia).

     

    Jsou základním  lékem používaným k léčbě bolesti a zánětu prakticky u všech revmatických onemocnění.

  • Nutno zdůraznit, že jsou lékem čistě symptomatickým (podávají se jen na symptomy - to znamená příznaky onemocnění) a vlastní podstatu nemoci neléčí, takže např. u revmatoidní artritidy ani jiných revmatických a systémových onemocnění -nesnižují ani sedimentaci a nezabraňují další progresi nemoci.

  • jsou to pomocné léky a dávají se v podstatě jen v nižších stupních onemocnění SLE nebo i ve vyšších,ale jen jako doplńková léčba (např.proti bolestem)..

  • Obrazek

    Analgetický účinek antiflogistik se však využívá k léčbě bolesti i v jiných oborech a indikacích. Některá antiflogistika, se kterými jsou již dlouhodobé zkušenosti, se stávají v menších dávkách vlastně analgetikem, a to i volně prodejným, a nahradila v mnohých indikacích prostá analgetika (např. u léčby bolesti hlavy, bolestí v zádech, menstruačních bolestí apod.). Je velmi obtížné od sebe oddělit analgetický a protizánětlivý účinek antiflogistik.

    Obecně řečeno, v menších dávkách (např. u ibuprofenu do 1200 mg denně) působí především analgeticky, protizánětlivý účinek nastupuje při vyšších dávkách.

    Antiflogistika jsou:

    1. tabletová nebo
    2. lokální - masti nebo gely.

    Pronikají přes kůži a dosahují v podkožních tkáních, tzn. svalech, šlachách, burzách a synoviální membráně, účinných koncentrací. Koncentrace v podkožních tkáních je někdy vyšší než podání téhož léčiva systémově. Absorpce přes kůži je ovlivněna mnoha faktory, především fyzikálně chemickými vlastnostmi účinné látky (např. rozpustností v tucích), použitým vehikulem, způsobem aplikace (okluze zpravidla zvyšuje vstřebávání), místem aplikace a velikostí ošetřené plochy.

     

    Nežádoucí účinky:

    je potřeba brát na zřetel, že při větších dávkách NSA braných dllouhodobě se musí opatrně přistupovat a sledovat stav žaludku, protože tyto léky mohu u některých jedinců poškodit žaludeční sliznici a vyvolat vznik zánětu nebo vředu.

    Když je terapie NSA ještě kombinována zase s dlouhodobě podávanými a vysokými dávkami kortikoidů, je potřeba opatrnosti..A většinou se potížím předchází tím,že osvícený lékař přímo ke kortikoidům předepisuje lék ochranující žaludeční sliznici - omeprazol...atd atd...(to jou ty leky Helicid...a podobně...je jich moc druhů podle výrobce)

    Takže pokud tyto léky užíváte, je to v pohodě a nic se nestane, protože lek ochrání sliznici žaludku takovým speciálním způsobem a NSA nemá šanci ublížit žaludku. Pokud ne, tak si podiskutujte s ošetřujícím lékařem, protože u kortikoidů by podle mýho měly být vždycky a kdo užívá i ta NSA, tak tuplem!

     

    Obrazek

     

     

  •  

    Náhledy fotografií ze složky Vlci

    Komentáře

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    Upozornění - Celebrex

    (Jana, 2. 3. 2008 16:00)

    Americký farmaceutický koncern Pfizer Inc. stáhnul reklamu na problematický preparát Celebrex proti artritidě. Oznámila to tisková mluvčí amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA), který podle revize nových dat spojuje užívání léku se zvýšeným rizikem srdečního infarktu. Podnik ale nemá v plánu lék stáhnout z prodeje.
    Úřad požádal minulý pátek večer Pfizer, aby reklamu na Celebrex stáhnul, a firma požadavku vyhověla, uvedla mluvčí FDA. Celebrex měl silnou propagaci v televizních spotech i v časopisech. V minulém roce dosáhly tržby za preparát téměř dvou miliard dolarů.
    FDA nyní pracuje s Pfizerem na odpovídajícím informování lékařů o nových poznatcích o preparátu. Generální ředitel Pfizeru Hank McKinnell v neděli oznámil před zveřejněním zprávy FDA o reklamě, že doktoři by si měli být vědomi rizik při předepisování léku pacientům. McKinnell dodal, že společnost nemá v úmyslu stáhnout Celebrex z prodeje.
    "Necháváme Celebrex na trhu, protože je vhodným řešením pro mnoho, mnoho pacientů," řekl McKinnell. V pátek Pfizer oznámil, že užívání Celebrexu zvyšuje riziko srdečního infarktu více než dvojnásobně, napsala agentura Reuters.
    Celebrex slouží hlavně při léčbě artritidy a patří do stejné kategorie jako lék Vioxx společnosti Merck. Vioxx byl ale v září stažen z trhu kvůli podobným problémům.