Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kmenové bunky

1. 1. 2006

 Nejdříve ze všeho si vysvětlíme, co že jsou to ty KMENOVE BUNKY:

Kmenové buňky jsou primární nediferencované buňky, které mají schopnost se přeměnit  na jakýkoliv jiný typ buněk. Tato schopnost umožnuje tělu vytvořit nové buňky a opravit tak poškozené části těla, které se skládá např. z buněk, které se neumí dělit (játra,nervová tkán..a podobně

Vyskytují se - kde:

 

 

 

 


 citace článku z http://www.ereska.cz/clanky/stem_cells1.html, původně z HN.

Kmenové buňky jsou nadějí

i pro choroby imunitního 

systému

 

Obrazek

Chicago - Kmenové buňky, získané z krve pacientů trpících Crohnovou chorobou, byly úspěšně použity k obnově jejich vlastního imunitního systému. Je to nejnovější úspěch postupu zkoušeného v několika amerických nemocnicích.

Získávání kmenových buněk z lidských embryí je z morálního hlediska považováno za přinejmenším sporné, a proto prezident USA Bush povolil jeho financování z federálních zdrojů jenom v omezeném měřítku.

Vědci soudí, že kmenové buňky nabízejí největší potenciál pro léčení řady nevyléčitelných chorob. Lékaři však již používají i kmenové buňky získané z krve či kostní dřeně samotných pacientů k tomu, aby čelili takovým poruchám jejich autoimunitního systému, jako jsou Crohnova choroba, roztroušená skleróza či lupus.

Získávání z těl dospělých dárců však problémy nevyvolává. Podle některých názorů může být dokonce použití kmenových buněk z těla nemocného výhodnější, neboť nehrozí, že by tělo odmítlo vlastní buňky.

Tato experimentální technika je zvláště výhodná pro poruchy imunitního systému, který z neznámého důvodu napadá tkáně vlastního těla .

Lékaři z chicagské nemocnice Northwestern Memorial oznámili, že dva a půl měsíce po absolvování nové procedury se skvěle daří 22leté pacientce se zdánlivě nevyléčitelnou Crohnovou nemocí. Touto chorobou, při níž bílé krvinky napadají zažívací trakt nemocného, trpí v USA na 50 tisíc lidí, většinou dospívajících a mladých.

Podle lékařů obdobná terapie zastavila zhoršování roztroušené sklerózy, nevyléčila ji však.

To se ovšem podařilo u pacientů trpících na lupus.

Metoda je ale riskantní a ohrožuje život pacientů. Proto je zatím aplikována jen u nemocných, jejichž prognóza je velmi velmi špatná.


konec citace...


 

Něco o využití kmenových buněk

Kmenové buňky v současnosti používané běžně v terapii jsou převážně hematopoetické kmenové buňky (HSC) při lymfoproliferativních onemocněních nebo vrozených imunodeficitech. V klinických studiích se využívají mezenchymální kmenové buňky z kostní dřeně (to není totéž jako hematopoetické buňky), byly použity embryonální buňky, dokonce se objevily studie využívající prasečí xenograft. Často se ani tak primárně nejedná o náhradu nefunkční nebo zničené tkáně, jako o to, že tyto mladé a rychle rostoucí buňky jsou schopné produkce mnoha růstových látek a jiných působků, což potenciálně může potlačit odumírání narušené tkáně a pomáhat v regeneraci.

  • Doporučuje se transplantace kmenových buněk u těchto nemocí :
  • experimentální léčba:
    • amyloidóza
    • zánět kloubů mladistvých
    • různé rozvinuté nádory

 


Obrazek


Více se dočtete na:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kmenov%C3%A1_bu%C5%88ka

a dalších odkazech:

Lidské panenské embryo - oplodnění vajíčka bez použití samčí genetické informace (partenogeneze) .

Embryonální kmenové buňky trápí mutace.

Kmenové buňky léčí srdce na dálku - růstový faktor IGF1 a protein WNT5a produkované kmenovými buňkami (vstříknutými do myši) léčí embrya myší bez třech genů pro normální srdce.

Banka kmenových buněk

Koně se léčí kmenovými buňkami

kmenové buňky v kostní dřeňi - Vajíčka z kostní dřeně?

Lidským kmenovým buňkám pomáhá napravit porušenou míchu vhodné „lešení“ v internetovém časopise OSEL


Jiný článekObrazek, který popisuje i jiné možnosti získávání kmenových buněk:

Prozradím - překvapivě - z menstruační krve, čímž odpadne složité získávání těchto vzácných buněk.


ODKAZ , kde se dočtete víc :

http://www.novinky.cz/clanek/127147-cenne-kmenove-bunky-jsou-obsazeny-v-menstruacni-krvi.html

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

léčení

(Petr řezníček, 6. 1. 2010 12:11)

Nabízím pomoc ohledně zdraví. Léčím různé druhy nemocí. Viz. Rakovina, epilepsie, srdeční choroby, léčba míchy, léčení nervového systému, psychické problémy a další. Neléčím čajema , léčím úplně novou metodou. Výsledky se projevují již při léčbě. V případě zájmu volejte. 775 362 394.

Kmenove bunky

(Dag Zenotti, 3. 9. 2009 16:29)

Omlouvam se za spatnou web adresu a tak mi dovolte abych svou chybu napravil.
http://kmenove-bunky.webnode.cz

Podporte vlastni kmenove bunky !!!

(Dag Zenotti, 28. 6. 2009 10:54)

vice se doctete na http://www.cms.kmenove-bunky.wenode.cz Firma StemTech Inc. vypousti na trh vazne neco extra ! Co vic napsat... kdo neveri, at tam bezi !