Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyklofosfamid ENDOXAN

7. 1. 2007

Cyklofosfamid 

Je to nepochybně jedno z nejúčinnějších dosud vyrobených imunosupresiv.

 

Obrazek


Užívá se také již několik desítek let, u SLE se stále hledá nejvýhodnější dávkování, které by pacienta co nejméně zatížilo a přitom bylo dostatečně účinné. Principem účinku je schopnost cyklofosfamidu přenášet alkylové skupiny na různé důležité molekuly buňky, což vede k její smrti. Opět jsou k působení tohoto cytostatika nejcitlivější množící se buňky. Podání v tabletách má stejný efekt jako podání do žíly.


Vedlejší účinky:

Podání cyklofosfamidu může vyvolat zvracení, které není způsobeno vlivem na zažívací trakt, ale vlivem na centrální nervový systém - jde o tzv. centrální zvracení.

Zvracení lze blokovat preventivním podáním léků proti zvracení -podávají se před požitím nebo infusí uplně běžně.....Pokud si nejste jisti, zeptejte se na to!

Cyklofosfamid může poškodit močové cesty a to tím,že tam zůstává příliš dlouho.. Proto u člověka, který je léčen cyklofosfamidem, musí ošetřující lékař hlídat výskyt močových infekcí a pacient musí dodržovat dostatečný pitný režim v den podání. Při podání léku do žíly se doporučuje příjem 3,5 l tekutin Obrazekběhem tohoto dne, z čehož alespoň jeden litr by měl být vypit ještě před infuzí.

Při nedodržení těchto pravidel hrozí tzv. hemoragická cystitida, tedy zánět močového měchýře doprovázený masivní přítomností krve v moči. Jedovaté může bát i setrvání metabolitů cyklofosfamidu v močovém měchýři, byl-li podán na noc a není-li dostatečně močí vyplaven.  Každá infekce močového měchýře nebo močových cest musí být u pacienta s SLE včas přeléčena antibiotiky. 


Aby se zabránilo hromadění cyklofosfamidu v močových cestách, podává se látka Uromitexan (látka Mesna)!!!!

Info ZDE:

209.85.135.104/search


Podávání cyklofosfamidu vede k likvidaci množících se buněk v těle. Aby likvidace byla efektivní, ale nevedla k poškození jiných funkcí pacienta, je nutno pravidelně odebírat krev na zjištění hodnot krevního obrazu. Toto vyšetření je nejdůležitější 2 týdny po podání infuse, kdy jsou hodnoty nejnižší. Pokud je pokles příliš velký, dávka cyklofosfamidu se při příštím podání sníží. Proto je nutno přinést výsledky lékaři před dalším podáním cyklofosfamidu. U některých jedinců může vést dlouhodobé podávání cyklofosfamidu k útlumu krvetvorby, proto je podání další dávky bez znalosti krevního obrazu nepřijatelným rizikem.


 

Dlouhodobé podávání vysokých dávek může vést k selhání funkce vaječníků a varlat .

To "dlouhodobé" a "vysokých dávek" je důležité, protože: jestliže máte 1x za měsíc dávku v infusi a přispůsobenou hmotnosti těla (běžná léčba lupusové nefritidy...pulsní infusní terapie CFM se tomu říká...),neměly by vám hrozit žádné následky v tomto ohledu!


Proto u mužů, u nichž se taková léčba plánuje a kteří si přejí mít děti, provádí odběr spermatu a jeho zamrazení v bance. O nejbližším pracoviště provádějícím tyto služby Vás může informovat Váš ošetřující lékař.

U žen je pravděpodobnost ovlivnění plodnosti podle našich zkušeností minimální. Je nutné vyvarovat se během této léčby otěhotnění, protože riziko pro plod je při likvidaci množících se buněk zásadní a je vždy nutné těhotenství přerušit. Není žádných námitek proti současnému užívání hormonální antikoncepce.

U pacientů s opakovaným výskytem jakéhokoli oparu nelze cyklofosfamid podávat, protože by došlo k aktivaci této infekce. Je nutno volit jiné postupy nebo při krátkodobém podání pokrýt nebezpečné období léky omezujícími množení viru oparu.

Pokud by při léčbě cyklofosfamidem docházelo k častějšímu výskytu infekcí, znamená to, že jsou likvidovány i buňky zodpovědné za boj proti infekci a léčba musí být buď ukončena, nebo lze zároveň podávat malé dávky imunoglobulinů, které boj proti infekci podpoří. 


Kdy se podává , když je to v podstatě takovej trochu "spratek" , protože patří do skupiny cytostatik??


 

 

...musím za sebe tu napsat, že mě Cyklofosfamid ale zachránil život a odpíchl mě ode dna...před 3 lety jsem byla troska neschopna pohybu a ted jezdím na kolečkových bruslích Obrazeka těžce vzpomínám, kdo to tenkrát byl tak hrozně nemocnej...:o)))


Vzhledem k tomu, že je tak razatní, musí být užíván s mírou a na specializovaných pracovištích.


KDY? Jsou to případy :

A.vysoce aktivních onemocnění,

nebo

B.refrakterní - necitlivé - na terapii kortikoidy, cyklosporinem A,

a nebo 

C.život ohrožující orgánové postižení


  • Glomerulonefritida - i jiná než lupusová
  • Pneumonitida
  • Vaskulitidy -nejrůznější druhy
  • Hemolytická anémie, trombocytopenie
  • Závažnější neuropsychiatrické postižení -sekundární postižení mozku a míchy SLE
  • Dávkování Kontinuálně
  • 1 – 2 mg/kg/den per os (lék)
  • nebo intravenózně (infuse)v pulzech 5 – 10 mg/kg 1krát za 4 týdny během prvých 6 měsíců, potom alespoň po dobu 12měsíců 1krát za 3 měsíce
  • Monitorování bezpečnosti léčby Je velmi nutné při kontinuální perorální léčbě pravidelně kontrolovat krevní obraz včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů, jaterních testů, renálních funkcí (urea,kreatinin) a močového nálezu v intervalech 1 – 2 týdnů při zahájení léčby a dále nejméně 1krát měsíčně
  • Při pulzní léčbě po každému pulzu v intervalu 10 – 14 dnů kontrola krevního obrazu včetně diferenciálního rozpočtu leukocytů, jaterních testů, renálních funkcí (urea, kreatinin), močového nálezu
  • U žen vždy nebezpečí následné amenorrhoe - ztráty menstruace, zvláště po 30. roce života; před zahájením terapie nutná konzultace gynekologa a také lékaře centra asistované reprodukce-informace níže následují!!!!
  • Přerušení léčby při interkurentních infektech (infekce které se objeví v průběhu léčení), důsledná léčba interkurentních infektů

Po nástupu efektu co nejdříve navázat jinou méně toxickou terapií /např. azatioprin , metotrexát , mykofenolat./..dle indikace ošetřujícího lékaře


Moje doporučení pro ženylupusinky,  které mají nastoupit tuto terapii (at infusní nebo tabletkovou) a chtěly by ještě někdy v budoucnu otěhotnět :

požádejte svého ošetřujícího lékaře, aby vám napsal doporučení na Pracoviště asistované reprodukce, kde vám nastimulují dozrávání vajíček, pár vajíček Obrazek odeberou, nechají oplodnit spermiemi Obrazek vašeho partnera a potom vajíčka uloží ke zmarzení, kde v pohodě přečkají dobu do vašeho uzdravení .

 


Info o zmražování embryíí naleznete ZDE:

http://www.endokrinni-system.cz/novinky?mid=zenska-neplodnost&id=240

 


Potom kdykoli v budoucnu můžete, kdyby se těhotnění nedařilo spontánně, přijít do centra asistované rerodukce a nechat si oplozená vajíčka zavést a čekat, jestli se na vás a vaše dítko usměje štěstí a budete maminkou .


Je to taková jistota, kdy přece jen...člověk nikdy neví, dokud neotěhotní, ani kdyby neměl infuse cyklofosfamidu ,nikdy nevíte, jak to vlastně s vaší plodností je doopravdy..

Tato praxe je všeobecně doporučovaná, ale lékaři o ní pacientky většinou neinformují, někdy je také pěkný fofr kolem nutnosti urychlené léčby a tak se na tuto eventualitu prostě může zapomenout.

Obrazek

 


Informovanému štestí přeje a proto na to pamatujte a žádejte, na co máte právo !!!


Centra asistované reprodukce ve vašem okolí najdete na mnoha specializovaných serverech,třeba ZDE:

http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra

 


U tohodle léku jsem otevřela možnost diskuse, protože byste měli možnost si vyměnit zkušenosti, hlavně v tom, jak jste to zvládli vy a jestli jste měli nějaké nežádoucí účinky a co jste proti tomu dělali a jaký léky se Vám osvědčily.....

Já jsem neměla ani jeden nežádoucí účinek...asi jsem odolná osoba...!!!!

Obrazek

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

moje zkušenost s cyklofosfamidem

(síma, 22. 10. 2008 22:09)

Cyklofosfamid:
cyklofosfamid není lék na to,abyste pocítili úlevu.Je to lék,který zastavuje rozjetý vlak lupusu, zlepšení se dotaví až po nasazení následné léčby...většinou až zase po několika měsících.Nikdo vám neřekne za jak dlouho,ale rozhodně je to nutné vydžet...cyklouš je spása,ale nečekat zázraky hned,je to prostě dlouhodobé.
Uvedu příklad.Já cyklofosfamid velké dávky 8 infucí,nasazena následná léčba,a až po roce jejího užívání jsem ce cítila zpátky mezi zdravýma.:o)))
Neklesejte ny mysli,dneska jezdím na kolečkových bruslích a na sjezdovkách a tenkrát jsem nemohla dojít 200m z auta na nefrologii na Karláku,musela jsem se opírat o stěnu nemocnice co 10kroků.Měla jsem obavy,že si budou lidi myslet, že jsem \"nafetovaná\" a já byla tak strašně unavená.
Neklesejte na mysli a bojujte,holky lupusinky!!
papa

uvidím co bude....

(Líba, 3. 9. 2008 12:46)

Ahojte..moje zkušenost s cyklošem je v začátcích.Teď půjdu na 3.pulz, dostávám 500mg každý měsíc.Po prvním mi bylo tři neděle jako v pohádce, nic mě nebolelo, pak to zase začalo.Po druhém jsem ani nezaznamenala že jsem něco dostala, zlepšení vůbec nenastalo.Za týden mě čeká další, tak uvidím.Ale věřím, že se to v dobré obrátí...musí !!!

cyklofo...atakdále :-)

(Lenka 1, 3. 7. 2007 17:13)

..ano ano i mně cyklofo..zachránil život..první dávku jsem měla 1300mg,nic mi nebylo,naopka i jíst jsem při kapání mohla,tak usoudili,že mi příští zvýší a dali mi 1800mg!!což je koňská dávka.Měla jsem horečku,zimnici,že jsem vibrovala s postelí,oteklá víčka a zvracela jsem tak,že jsem myslela,že nebudu....další mi snížili na 1000mg,proti zvracení mi něco píchůi a dobrý,další pulz byl 1250mg-zvracení ble ble,další 1250-zase ble ble a poslední byl 1000mg a dobrý.Další měsíc jsem dostala udržovací terapii MMF-celcept.V každém případě mi infuse moc pomohly,po každé další mi bylo líp a líp...je to taková "voda živá.."pro nás,luPusinky...