Jdi na obsah Jdi na menu
 


Azathioprin IMURAN,AZAPRINE

10. 10. 2007

Azathioprin

Obrazek

(Imuran nebo AZAPRINE)

 

Azathioprin je považován ne za skutečné cytostatikum (nádory se s ním léčit nedají), ale za imunomodulans - zlepšují fungování imunity jako celku.

Moduluje (vylaďuje) funkce imunitního systému tak, že omezuje množení buněk, které jsou v imunitním systému nadměrně aktivovány. Používá se již několik desetiletí, a to nejen u SLE, ale především v transplantační medicíně - brání totiž odhojení transplantovaného štěpu. Z autoimunitních chorob je dále hojně užíván v léčbě myasthenia gravis a SLE.

Má mnoho výhod, je to zřejmě nejméně toxický imunomodulační lék, který máme z této skupiny k dispozici. Ne všichni však léčbu azathioprinem tolerují - může vyvolávat pocit nevolnosti až zvracení. Vzácně se vyskytuje absolutní nesnášenlivost (které se říká idiosynkrasie) s horečkami, průjmy a zvracením. Pokud takový člověk požije další tabletu azathioprinu, objeví se tato reakce vždy znovu. 

Mírné nevolnosti většinou po několika týdnech vymizí. Je důležité vydržet,než se situace ve vnitřním prostředí organismu stabilizuje.Obrazek


Z laboratorních vyšetření je třeba zvláště v začátku léčby (opakovaně v prvních 3 měsících) sledovat krevní obraz a jaterní testy, protože jejich abnormální hodnoty vedou ke snížení dávky nejde o vysazení léku.Situace se uklidní a lék se potom může zase zvýšit.


 

ObrazekInformace pro nemocné léčené Imuranem

 

 

Imuran je vysoce účinný lék k potlačování chorob z autoimunity, mezi které patří SLE, RA,myastenie gravis a polymyositida. Léčba Imuranem ale vyžaduje velmi dobrou spolupráci mezi pacientem a lékařem. Při dobré spolupráci se jedná o terapii velmi bezpečnou.


Jak Imuran působí ?

Imuran potlačuje abnormální odpovědi imunitního systému, tím že potlačuje tvorbu a funkci bílých krvinek.



Zahájení léčby - opatrné...

Někteří pacienti snáší terapii Imuranem hůře, proto zahajujeme velmi malými dávkami.

Pokud se objeví některé z následujících vedlejších příznaků, informujte okamžitě ošetřujícího lékaře:

 

  • horečka
  • vyrážka
  • chřipkové příznaky
  • zažívací potíže, zvracení, nevolnost.


     

    Nastavení správné dávky

    Nastavení správné dávky vyžaduje pravidelné kontroly klinického stavu a krevního obrazu. Tyto kontroly je nutné provádět v intervalech, které stanoví váš ošetřující lékař: zpočátku zpravidla jednou týdně až 1x za 14 dnů, později se intervaly prodlužují na 3- 4 týdny. Pravidelné kontroly a dobrá spolupráce mezi lékařem a pacientem jsou základní podmínkou terapie Imuranem a předpokladem bezpečné léčby.

    Možné vedlejší účinky:

  • 1. Nevolnost a zažívací potíže.
  • 2. Krvácení z dásní.
  • 3. Různá plísňová onemocnění -včetně vaginální nebo nehtové mykosy.

    4. Větší náchylnost k infekčním onemocněním.

     

    POZNAMKA!!! Lék je možné brát v jedné denní dávce. Pokud se dostaví žívací potíže nebo jiné obtíže, je nutné rozdělit na tří denní dávky.

    O Vaší chorobě a léčení informujte každého lékaře, kterého navštívíte se sebebanálnější chorobou. Bezpodmínečně by o této terapii měl být informován Váš ošetřující praktický lékař.

    V případě jakýchkoliv problémů kontaktujte ošetřujícího lékaře.



    citace z :

     

     

    http://www.cba.muni.cz/neuromuskularni-sekce/index.php?id=91




  •  

Obrazek

Imuran má doplatek

Azaprine je v současnosti uplně bez doplatku.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vlci