Jdi na obsah Jdi na menu
 


Acylpyrin umí ochranovat ledviny!!!

3. 1. 2006

Takový obyčejný acylpyrin.....


Obrazek

Historie:

V polovině 19. století se francouzskému chemikovi Charlesi Gerhardtovi podařilo provést syntézu aspirinu (u nás známější jako acylpyrin). Přestože Francouz objevil složení nejúspěšnějšího léku všech dob, jeho objev tehdy zapadl. Vrbovou kůru, která je přírodním zdrojem právě pro výrobu aspirinu, přitom doporučoval svým pacientům proti bolestem a zánětům i antický „praotec“ moderní medicíny, řecký lékař Hippokrates.

Půl století po nedoceněném Gerhardtovi aspirin znovu objevil – tentokrát však s patřičnou publicitou – Felix Hoffmann, zaměstnanec farmaceutického koncernu Bayer. V roce 1897 hledal talentovaný chemik lék na revmatické onemocnění svého otce. V podstatě zcela náhodou objevil nový způsob výroby kyseliny acetylsalicylové (látky působící proti horečce a bolestem).

Postup Felixe Hoffmanna vedl k výrobě mnohem čistšího produktu a zejména k jeho masové průmyslové výrobě, která během jen o málo víc než stovky let výroby přinesla firmě Bayer skutečně pohádkové bohatství a slávu.


Co všechno vrbová kůra umí?


Chrání srdce a mozekVe druhé polovině 80. let dvacátého století zpracovali lékaři Harvardovy univerzity o aspirinu rozsáhlou studii. Celých pět let studovali skupinu dvaadvaceti tisíc pacientů, z nichž polovina obden užívala aspirin a druhá ne. Výsledky poté šokovaly celý svět.

Obrazek

Ve skupině lidí, užívajících pravidelně aspirin, klesl výskyt infarktů o čtyřiačtyřicet procent! Ještě navíc se ukázalo, že aspirin je lék téměř bez vedlejších účinků – mohou ho bez obav užívat i lidé ohrožení infarktem, pacienti s nadváhou, diabetici a kuřáci. A právě těmto skupinám jedinců, jimž hrozí infarkt myokardu nebo náhlá příhoda mozková, lékaři aspirin coby účinnou prevenci proti podobným zdravotním rizikům vřele doporučuje.

Kardiologové dokonce tvrdí, že člověk ohrožený možným infarktem nebo člověk, který už infarkt prodělal, by bez aspirinu vůbec neměl vycházet na ulici. Tato bílá tabletka totiž dokáže v kritické chvíli zachránit život!

Při infarktu je nejdůležitějších prvních několik minut, kde se doslova rozhoduje o pacientově životě či smrti. Jakmile člověk ucítí palčivou bolest vystřelující od srdce směrem k ruce a krku, měl by okamžitě užít dvě tablety aspirinu, shodují se zdravotníci. Přípravek se musí co nejrychleji vstřebat, proto je vhodné jej rozpustit ve sklenici vody nebo alespoň velice pečlivě rozkousat a rozpustit v ústech.

Aspirin totiž narušuje funkci krevních destiček, a tak výrazně snižuje tvorbu krevních sraženin, které ucpávají cévy a způsobují infarkt či náhlé mozkové příhody. O zázračné schopnosti aspirinu zabraňovat emboliím, a tím vlastně „vyrvat člověka ze spárů smrti“, se svět dozvěděl teprve nedávno, na počátku 80. let minulého století. Britský vědec John Vane, který prokázal, že aspirin brání shlukování krevních destiček, a tím i vzniku krevních sraženin, získal za svůj objev v roce 1982 Nobelovu cenu.


Co možná netušíte 

  • lék pod značkou Aspirin (acetyl-spirsalic-acidin) si nechala firma Bayer zapsat do obchodního rejstříku 6. března 1899
  • aspirin se úspěšně používá při léčbě řady chorob od chřipky přes bolesti zubů, migrény až po artrózu a revmatismus
  • řadí se mezi deset nejrozšířenějších léků 
  • vyrábí se v sedmi desítkách (70-ti) zemí světa

 

 

Svádí boj s rakovinou

 


 


Aspirin však dokáže člověka chránit nejen před infarktem, ale dokonce i před další zhoubnou chorobou – nádorovým bujením. Počet zhoubných onemocnění, především rakoviny tlustého střeva a konečníku, které drží celosvětově smutné druhé místo v počtu úmrtí hned za rakovinou plic (ČR je ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku dokonce „jedničkou“), klesl při pravidelném užívání aspirinu téměř o polovinu!

Vědecké studie jednoznačně prokázaly, že aspirin růst nádorů výrazně potlačuje, zatím však odborníci nedovedou vysvětlit proč.


V žaludku ale někdy zlobí



Je k nevíře, že mechanismus fungování „zázračného“ aspirinu byl poprvé podrobně popsán teprve před patnácti lety. Vědcům se totiž podařilo prokázat, že aspirin brzdí činnost dvou enzymů: škodlivého COX-2 působícího bolesti a záněty, ale také dobrého COX-1, který chrání žaludeční sliznici a ledviny.

Kdybyste měli v minulosti vředovou chorbu,je potřeba opatrnosti v braní vyšších dávek,aclpyrinu,jinak nebezpečí nehrozí žádné...


 

Ochraňuje i ledviny!


Donedávna nebyl vyřešený vliv acylpyrinu na ledviny.Poslední dobou se vědci stále častěji ve výzkumech zabývají myšlenkou  a potvrzením schopnosti acylpyrinu ochranovat ledviny.

Bud jako samotná látka, která chrání ledviny preventivně, ale hlavně ochranuje ledviny pred vlivem jiných nefrotoxickýxh léků, které se užívají k léčbě různých onemocnění (cytostatika, imunosupresiva apod.).Pozitivní účinky byly pozorovány také na diabetické onemocnění ledvin s albuminurií a také vliv na redukci rizika komplikací po transplantaci ledvin.


Studie a výzkumy pokračují a výsledky budou jistě průběžně zveřejnovány. Ale určitě se dočkáme ještě mnohých závěrů o pozitivních účincích této běžné ale slavné látky, kterou je "vrbová kůra"- acylpyrin - aspirin.


 

Obrazek

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Andělé

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář