Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biopotraviny

27. 10. 2007

Biopotraviny a bioprodukty - co vlastně jsou?

Lidé, kteří chtějí pečovat o své zdraví, musí věnovat pozornost také svému stravování a orientují se proto na "zdravou výživu". Ta může být nejrůznější, protože stravovacích specializací existuje celá řada (vegetariánství, veganství, makrobiotika...).

Obrazek

Spotřebitelé by však do svých jídelníčků neměli pouze zařazovat více či méně celozrnných potravin, luštěnin, ovoce a zeleniny, měli by se začít také více zamýšlet nad tím, odkud jejich potraviny pochází, jak byly pěstovány a zpracovány a zda-li při jejich výrobě nedocházelo k poškozování životního prostředí. Proto by spotřebitelé měli volit právě biopotraviny.


Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, tj. produktů kontrolovaného ekologického zemědělství, což je velmi pokrokový způsob hospodaření s kladným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů a umělých látek.


Bioprodukt je tedy surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství. Může to být například zelenina, ovoce, obiloviny, luskoviny, olejniny, syrové mléko, vejce nebo zvířata v kusech. Tyto bioprodukty mohou zákazníci nakupovat zejména tzv. ze dvora (přímo na farmě), v prodejní síti je jich k dostání prozatím velice málo. Bioprodukty jsou výchozí suroviny pro biopotraviny.

 

Biopotraviny se vyznačují vysokou kvalitou, výraznou a nefalšovanou chutí, v případě zeleniny a brambor také dobrou trvanlivostí. Jsou navíc potraviny ekologicky, eticky a sociálně akceptovatelné.


 

Jejich koupí investujete peníze nejen do vlastního zdraví, ale i do životního prostředí a našeho venkova.Vlastně tím podporujete naše zemědělce, kteří mohou pěstovat kvalitní potraviny a chovat dobytek čistě a přirozeně (krávy a prasata ve výbězích, slepice na podestýlce...atp.) a  rostliny pěstovat bez hnojiv.

Projevujeme tím i úctu k zemi, které říkáme domov...



Výroba biopotravin je vymezena zákonem č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství.


Zakázáno v tomto druhu výroby je např. bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií atd. Nesmí se také používat syntetické přídatné látky (např. syntetická sladidla). Existuje pozitivní seznam povolených přídatných látek, tzv. éček, jedná se přitom o látky v přírodě běžné nebo zhotovené z přírodních surovin, např. kyselina askorbová (vit. C), oxid uhličitý, kyselina mléčná, kyselina citrónová, karubin, atd.

Seznam negativních éček najdete zde:

www.lupusinky.estranky.cz/clanky/alternativni-medicina-a-lupus/ecka


Seznam certifikovaných biopotravin je zveřejněn na intrnetových stránkách

www.kez.cz

(Kontrola ekologického zemědělství, o.p.s.).


Jak se biopotraviny označují?

Jak je poznáte?


Pravé certifikované biopotraviny jsou označené grafickým znakem BIO (tzv. biozebra) s nápisem „Produkt ekologického zemědělství”.

Obrazek

 

Dále má označení biopotravin obsahovat identifikační kód kontrolního orgánu (CZ-KEZ). Tato označení zaručují, že produkty byly kontrolovány na každém kroku od výrobce až ke konečnému spotřebiteli.

Potraviny, které nepochází z ekologického zemědělství, se jako „bio” či „eko” označovat nesmí. Zákon 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství výrazně napomohl při odstraňování tzv. klamavého označování potravin, které nepocházejí z ekologického zemědělství, ale výrobci je různým způsobem označovali jako bio nebo eko potravinářské výrobky.

Některé takovéto výrobky, tzv, pseudobioprodukty, zmizely z trhu ke dni účinnosti zákona, jiné jsou předmětem pozornosti nejen kontrolní organizace KEZ o.p.s., ale i spotřebitelské veřejnosti, která sama podává podněty k zahájení správního řízení s jejich výrobci či distributory. Přehled takových ekologických podnikatelů a podniků, se kterými MZe ČR vede správní řízení ve věci udělení pokuty podle § 33 zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství je uveden na www.kez.cz




A jak se označují biopotraviny v zahraničí? Toto značení není bohužel jednotné, každý stát používá pro biopotraviny svoji vlastní značku či značky - např. Německo nezavedlo jednotnou známku pro všechny biopotraviny a produkty bývají označeny podle příslušnosti producenta k danému svazu ekologických zemědělců (např. Bioland, Naturland) nebo slovně „aus kontrolliert kologischem (biologischem) Landbau”.


Adresář Bioprodejen:

http://medunka.pvsp.cz/zobraz.php?typsekce=5&idsekce=72&idclanku=2209&idpredka=0&action=clanek


 

Hezké zamyšleníčko na toto tema najdete TU:

http://www.mineralfit.cz/clanek/866--racio--dia-a-bioprodukty---co-obchudky-nabizi-.html

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář