Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tai-chi

14. 5. 2007

Kdo cvičí Tai-Chi pravidelně a pod správným vedením ví, jak úžasná je cesta sebepoznání a jak malicherné jsou problémy všedních dní západního světa.

 

 

 

 

 

Tai-Chi Chuan, někdy také nazýváno zkráceně Tai-Chi, je několik set let staré bojové umění, které kombinuje přesné pohyby těla s hlubokým dýcháním a využíváním energie jin a jang. Za zdánlivou měkkostí skrývá nečekanou tvrdost. Učí se ho cvičit jak začátečníci, tak i různě pokročilí. Tai-Chi Chuan zlepšuje jak fyzickou, tak psychickou kondici, pomáhá měnit člověka mentálně, naučí ho ovládat dech a pracovat s vnitřní energií.

 

 

 

 

Pro rychlé rozšíření tohoto umění je několik důvodů. Snad nejdůležitějším je ten, že cvičení Tai-Chi Chuan může zklidnit mysl a uvolnit tělo, čímž se posiluje schopnost k přežití v dnešním hektickém a stresem naplněném světě. Za druhé, jelikož zbraně jsou dnes tak efektivní a snadno dostupné, Tai-Chi Chuan se považuje za méně důležité pro osobní sebeobranu, než bývalo kdysi. Z tohoto důvodu je mnoho mistrů Tai-Chi Chuan ochotno podělit se o svoje znalosti s veřejností. Za třetí, od té doby, co Tai-Chi Chuan vzniklo, nejen že se ukázalo, jako efektivní bojové umění, ale také užitečné pro zlepšení zdraví a léčení mnoha nemocí.

 

 

 

Kdokoliv, kdo správně cvičí toto umění po několik let, si uvědomí, že Tai-Chi Chuan není jenom cvičení na zklidnění a uvolnění - ale, že jde o komplexní a vysoce propracované umění. Dává cvičenci pocity radosti a uspokojení, které přesahují jakékoliv jiné bojové umění. To je dáno tím, že Tai-Chi Chuan je hladké, vytříbené a elegantní, stejně tak vnitřně, jako zevně. Cvičenec může cítit chi (či - energii) obíhající v jeho těle a může dosáhnout meditativní míruplné mysli. Správná cirkulace chi v těle dokáže přinést vynikající zdraví.

 

Kromě toho cvičenec Tai-Chi Chuan může svoji chi používat při sebeobraně.

Principy, které Tai-Chi Chuan používá při bojování, jsou zcela odlišné od většiny ostatních bojových umění, které spoléhají na fyzickou sílu. Tai-Chi Chuan používá měkkého (poddajnosti) k obraně proti tvrdému a jemnosti k přemožení síly. Čím více cvičíte, tím lepším se stanete a tato obranná schopnost s věkem sílí místo toho, aby se oslabovala. Avšak, protože bojová teorie Tai-Chi Chuan je hlubší a důkladnější než u většiny ostatních bojových systémů, je těžší k osvojení a dosažení vysoké úrovně bojové způsobilosti zabere delší čas. Obrazek

 

Velmi důležité je vedení zkušeného mistra, jenom tak můžete ušetřit mnoho let bloudění a neužitečného cvičení.

 

Kdo cvičí Tai-Chi pravidelně a pod správným vedením ví, jak úžasná je cesta sebepoznání a jak malicherné jsou problémy všedních dní západního světa.

 

 

 

 

Vliv tai chi na zdraví

 

 

Výsledkem uspěchaného, přesto však sedavého způsobu moderního života je často psychický stres a nedostatek fyzické aktivity. Tisíce lidí praktikujících taoistické tai chi prožili osobní zkušenost, že pohyby v taoistickém tai chi, podobné masážím, mohou být efektivní terapií v celé řadě zdravotních problémů. Máme-li vyjmenovat jen některé, pak jsou to především problémy s nedostatečnou kardiovaskulární cirkulací, vysokým krevním tlakem, artritidou, bolestmi v zádech, s dýcháním, trávením nebo potíže nervového původu.

 

Charakteristickým znakem tai chi je značný stupeňprotažení a rotace v každém pohybu. Při důsledném praktikování dochází k obnovení správné cirkulace, flexibility a k uvolnění napětí, a tím pomáhá taoistické tai chi obnovit zdraví a udržovat správnou funkci všech tělesných systémů, orgánů a tkání.

 

Z přehledné studie lékařské literatury, kterou provedli zdravotní poradci Sdružení  tai chi, byly získány dokumentované poznatky o následujících zdravotních účincích cvičení tai chi:

 

· tai chi je mírné, kardiovaskulární systém posilující cvičení, které má také významný efekt na funkci plic,

 

· tai chi může příznivě ovlivnit obsah krevních tuků, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že cvičení může napomáhat prevenci arteriosklerózy,

 

· tai chi je jedním z mála cvičení, které je vhodné téměř pro každého bez ohledu na jeho kondici — může být dokonce prováděno i vsedě na židli nebo na posteli.

 

· bylo také zjištěno, že může zlepšit každodenní aktivity lidí trpících revmatickou artritidou, osteoartritidou, Parkinsonovou nemocí, roztroušenou sklerózou aj.,

 

· tai chi pomáhá regulovat imunitní systém,

 

· tai chi pomáhá uchovat správné držení těla a předcházet degeneraci páteře,

 

· tai chi je zátěžové cvičení, které může mít příznivý účinek na v prevenci řídnutí kostí a zachování jejich pevnosti,

 

· tai chi je hodnoceno jako velmi efektivní cvičení k rozvíjení rovnováhy a stability, což vede k prevenci pádů, zejména u lidí v pokročilejším věku.

 

 

Čínská akademie věd a další renomované instituce provedly různé výzkumy na lidech, cvičících sestavu "24 cviků stylu Jang". Jejich výsledky konstatují, že cvičením dochází ke zlepšení srdeční a dechové funkce, poklesu hladiny cholesterolu, zpomalení řídnutí kostí, synchronizaci a zlepšení mozkové činnosti a paměti. Cvičení stimuluje činnost orgánů umístěných v dutině břišní a přispívá i ke zlepšení látkové výměny. Nelze opomenout ani jeho příznivý vliv na kloubní a svalový systém a řadu dalších, i chronických, onemocnění. Byly konstatovány také výrazné antistresové a antineurotizační účinky.

 

Obrazek

 

Z pohledu zdravotního je tai-či nejen fyzickým cvičením, ale i speciálním a vědomým tréninkem centrální nervové soustavy. Duševní činnost je zde důležitější než fyzické pohyby. U citlivých jedinců se mohou projevit efekty cvičení již při pouhé představě cvičení. Nejvhodnější však je spojit tělesné s duševním, protože ten, kdo se omezí jen na fyzické pohyby, nikdy nepozná skutečnou hodnotu tai-chi.

 

 

 

 

Věnujme se jen jedné problemové oblasti,která se týká snad každého člověka:

 

 

 

 

Bolesti zad mohou být způsobeny mnoha různými příčinami. Asi nejčastější z nich je nesprávné držení těla. Příčinou jsou ploché nohy, nezdravá obuv, nesprávné zatěžování kyčelních a bederních kloubů, zeslabené svaly v celé oblasti zad, sedavé zaměstnání, nebo naopak dlouhé stání, nošení těžkých břemen, nefyziologická zakřivení páteře, jako skolióza a mnohé další To vše způsobuje nesprávné zatěžování páteře a tím i bolesti zad.

 

Bolesti zad může způsobovat také stres. Hned vyvstává otázka, jak stres může ovlivňovat správné držení těla, nebo způsobit bolesti zad? V každé stresové situaci se tělo připravuje na tzv. útěk nebo útok, jsou to situace, kdy je potřeba mobilizovat veškerou energii, svaly a smysly a připravit se na akci. V ten moment musí svaly reagovat okamžitě. Proto se zvýší svalové napětí a svaly jsou v pohotovosti. To nám zachrání život, pokud je to potřeba. Ale pokud se tyto situace neustále opakují a přetrvávají, některé svaly prostě, samozřejmě velmi zjednodušeně, zůstanou v pohotovosti a vlastně „ztuhnou“a tím způsobí bolest, kterou zná většina z nás, a kterou neumíme bez pomoci odstranit.

 

A co s tím vším má společného Tai-Chi?

 

 

 

 

 

 

 

Pomocí úvodních cviků a následného cvičení formy, samozřejmě za předpokladu správného postoje, chůze, rozložení váhy a uvolnění, to vše Vás musí naučit Váš instruktor Tai-Chi, pomáhá toto cvičení nejdřív napravit nesprávné držení těla a postupem času také uvolňovat bloky svalů.

 

Člověk cvičící Tai-Chi se na začátku naučí správně stát, správně se pohybovat a zatěžovat správné partie svalů při pohybu a nikoliv klouby, které se nesprávným zatěžováním ničí a to se projeví nejdříve bolestí a následně poškozením kloubu různé intenzity. Nejvíce zatěžovaným kloubem na celém těle je právě koleno, které nejvíce trpí, když se nesprávně zatěžuje. Je to vlastně logické. Celá váha člověka spočívá právě na kolenou. To je dáno anatomickým uspořádáním. Jakmile se špatně zatěžuje koleno, dochází k jeho velmi rychlému opotřebování. Bolest v koleni způsobí snahu ulevovat postiženému kloubu nesprávným postojem, či chůzí a jsme zpět zase u zad.

 

Pak také jemně, dalo by se říci, jako vedlejší efekt cvičení, dochází k posilování všech oslabených partií.Obrazek

 

Díky tomu, že Tai-Chi vyžaduje ze začátku plnou soustředěnost na to, co děláme a v pokročilejších fázích přichází ta kýžená relaxace v pohybu, odbouráváme i stres. Dochází také k uvolňování endorfinů, „hormonů dobré nálady“ a to vše nám pak pomáhá se také vyrovnávat

 

 

 

 

 

Zajímavá informace z oficialniho tisku:

 

 

 

Cvičení Tai-chi posiluje nejen tělo a mysl, ale působí na organismus mnohem komplexněji. Podle kalifornských expertů totiž ovlivňuje také imunitu a u starších osob může odehnat na míle daleko všechna infekční a zánětlivá onemocnění. Před pásovým oparem chrání přitom stejně spolehlivě jako vakcína.

 

LOS ANGELES - Soubor pomalých pohybů a meditací upravených pro účely západní společnosti vychází z tradičního čínského bojového umění. Jeho pravidelné praktikování posiluje svaly a uklidňuje mysl. Odborníci z  University of California Los Angeles jsou však přesvědčeni, že také zlepšuje funkci imunitního systému a u starších osob může na uzdě držet chřipku, záněty ale také bolestivý a závažný pásový opar.

 

"Jsou to vzrušující objevy, protože pozitivní výsledky této studie mohou mít význam také pro jiné infekční choroby, jako je chřipka či zápal plic," tvrdí profesor Michael Irwin. Jeho tým sledoval imunitní systém starších osob, které pravidelně praktikovaly tai-chi. V jejich těle byl imunitní systém stejně silný a připraven bojovat s pásovým oparem, jako u osob očkovaných.

 

Pokud se vědecky prokáže, že tai-chi skutečně posiluje imunitu a chrání tělo i před chřipkou, mohlo by tohle cvičení nahradit klasické očkování. ...

 

-----------------------------------------

 

 

 

 

 

Informace: klub,kam chodím cvičit já….

 

 

 

http://www.wudang.cz/cinska-cviceni/

 

 

 

Video:

dalo se vyhledat na googlu přímo video se sestavou,kterou cvičíme,ale nějak se mi nedaří...asi se dočasně nedá vyhledávat video...tak jindy....

 

 

Našla jsem ho!!!!:

http://video.google.com/videoplay?docid=6063809153070677625&pr=goog-sl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář