Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pilates

14. 5. 2007

Pilatesova metoda:

V čem tkví podstata Pilatesovy metody ?

Využívá fyzioterapeutické prvky ve spojení s protahováním a posilováním svalů, udržování optimální hustoty kostí, která chrání před vznikem osteoporozy
 

  • pohlíží na tělo holisticky na základě nejnovějších poznatků medicíny
  • podílí se na zvýšení stability jádra centra síly
  • posiluje nervový systém probíhající páteří
  • klade velký důraz na posilování svalů pánevního dna
  • posiluje a protahuje všechny hlavní svalové skupiny a hluboké svaly, zlepšuje držení těla
  • přispívá k omlazení, zpevnění a zkrášlení vašeho těla
  • funguje jako prevence před rozvíjením bolesti zad a kloubů
Joseph Huberus PilatesObrazek, naturalizovaný američan německého původu, trpěl v dětství křivicí, revmatickou horečkou a astmatem. Vlastní neduživost ho vyprovokovala k úsilí být co nejsilnějsí a nejzdravější. Již v mládí prostudoval, co se dalo- a cvičil!! Postupně se z něho stal všestranný sportovec a v plné svěžesti se dožil požehnaného věku 87 roků. Zastával názor, že pružnost a lehkost dětských pohybů je schopnost, kterou není třeba postupem doby ztrácet. Jediným důvodem, proč jsme v dospělosti méně ohební a nemotornější, je kumulace nevhodných pohybových návyků a špatné držení těla. Domníval se, že pokud bereme své zdraví vážně, dokážeme se těchto návyků lepší sebekontrolou zbavit. Je nutno docílit toho, aby svaly pracovaly pod naší vědomou kontrolou a nepodléhaly návykům vzniklým zanedbáním a nevšímavostí.

Joseph Pilates vypracoval postupem let originální sestavu cvičení, o jejíž účinnosti se přesvědčili nejen tanečníci, sportovci, lidé v rekonvalescenci po úrazech, ale i široká veřejnost, která v Pilatesových studiích zejména v USA a Anglii cvičí. V krátkosti lze říci, že Pilates při vypracování svých cvičebních programů převzal a přizpůsobil prvky jiných programů ( např. jogy, bojových umění, taneční kroky, gymnastiky apod.) a přizpůsobil a zdokonalil je tak, že působí jako celek – má-li být Pilatesův cvičební program účinný, nelze žádnou z jeho součástí vynechat. Požadované úsilí se neobejde bez osmi neodmyslitelných principů:

- soustředěnost
- vědomá kontrola
- střed
- dýchání
- plynulost
- přesnost
- rutina
- izolovanost.

Obrazek

Pilates sám označoval své svičební programy názvem k o n t r o l o g i e . A zde narážíme na to základní. Můžete si obstarat knihy a skripta o Pilatesově metodě, nakoupit videokazedy a DVD, ale bez vedení zkušeného instruktora se ocitnete ve stejném postavení jako mladík, který si koupí kytaru a učebnici o hře na kytaru, naučí se základní akordy a oblažuje na večírcích a u táborových ohňů své okolí radobylíbivou hrou, aniž by do skutečného umění hry na kytaru hlouběji pronikl. Jistě, mohou být přirození hudební geniové, kteří se jako Dalibor v Daliborce dopracují ke skutečné virtuozitě bez učitele, ale ruku na srdce, kolik je nás takových ? Proto, pokud to se změnou životního stylu myslíte vážně a opravdu chcete pro své tělo ( a samozřejmě i ducha) něco udělat a rozhodli jste se právě pro Pilatesovu matodu, nemůžete začít jinak než návštěvou studia Pilatesovy metody.

Komu Pilatesova metoda nejvíce prospívá? Jednoduchá odpobvěď. Všem, je zde pro všechny. Na překážku není ani mladý vyvíjející se organismus, ani seniorský věk. Prvním pomůže získat pro život lepší držení těla v důsledku zdravé páteře a získat pocit zdraví plynoucí z náležité funkce svalů a perfektně ovládaného těla, druhým pomůže eliminovat nebo alespoň zmírnit to, co na sobě v důsledku špatných návyků natropili. Nutno zdůraznit, že Pilatesův program sám o sobě neredukuje tělesnou váhu ani výrazně nezvyšuje zdatnost srdce a plic. V tomto smyslu neveřte lživým reklamám. Avšak cvičite-li pravidelně Pilatesovou metodou, zabezpečíte si perfektní nástupiště pro jiné druhy tělesných aktivit, které Vám ve spojení s p ř i m ě ř e n o u dietou pomohou zbavit se nadbytečných kil, zlepšit vitální kapacitu plic a kardiovaskulární soustavu a popřípadě přeformovat postavu, či vybudovat silné a pružné svalstvo, aniž byste museli vypadat jako kulturisté-mastodonti, zírající na Vás z obálek odborných časopisů. Ať již se rozhodnete pro některý z aerobních sportů či cvičení v posilovně, díky zvládnutí osmi základních Pilatesových principů je budete vědomě i podvědomě aplikovat i v těchto aktivitách.

Samozřejmě, Joseph H.Pilates měl mnoho následovníků, kteří jeho metodu studovali a zdokonalovali na základě nejmodernějších lékařských poznatků. Postupem času se vyvinuly další možné způsoby cvičení podle Pilatesovy metody. z

základem je Pilates na podložce

potom existuje modifikace: Obrazek

  • Pilates na míči
  • Pilates na rolleru
  • Pilates na MA-rolleru
  • Pilates s thera band (cvičení s gumovým pásem)
  • Pilates s circle magic (se specielní posilovací obručí)
  • Pilates s flexi-barem (specielní původně rehabilitační pomůcka) - velice zajímavá a jednoduchá!!!!!
  • musclelates (posilovací cvičení Pilatesovou metodou)
  • jogalates (aplikace Pilatesovy metody na klasické pozice jogy)

Po absolvování základního Pilatesova cvičení na podložce se přechází na cvičení s originálními náčinímu, která umocňují posílení hlubokých svalů zádových, veškerého břišního svalstva a svalů pánevního dna.

Samotné cvičení je však pouhou jednou stranou mince. Než přistoupíte k cvičení, ale i po něm, je nutno nastolit harmonizaci Vašeho organismu třeba pomocí relaxačních technik.....

vše o pilates metodě a ještě víc:

http://www.pilates.cz/

http://www.studiopilates.cz/

 

 

 

Video - CVIKY, super!!!!!

http://luthien-edge.blog.cz/0801/pilates-krasny-nozicky

 

Náhledy fotografií ze složky Ibišky