Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joga, Powerjoga,Iyengar joga,

11. 6. 2007

Joga :

je jedním ze způsobů, který pomáhá najít souznění s vlastním tělem, myslí, duší... i s okolním světem. Naplnit systém kalokagathia.Zdaleka to nejsou jen tělesná cvičení...

Kalokagathia:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalokagathia


Hathajoga.

     Je ucelený systém tělesných cvičení k harmonizaci těla, mysli i jemných energií. Obsahuje zejména cviky s výdržemi (ásany), dechová cvičení (pránájáma) a očistné techniky (krijá). Při nácviku provádíme ásany nejdříve dynamicky.

     Hlavní zásady hathajógy jsou: nenásilné cvičení do příjemného protažení či do příjemné únavy a zaměření pozornosti dovnitř. Cvičí se pro prožívání vlastního zážitku ze cvičení, nikoli pro vnější efekt.

    Každý, kdo opravdu chce,může jogu cvičit Obrazek- cvičení si přizpůsobujeme podle individuálních možností.

Každý si vybírá takové ásany a jejich varianty, které právě odpovídají jeho stupni pokročilosti. Rovněž doba výdrže se dá pružně měnit podle vyspělosti – od několika sekund až po minuty, ti nejzkušenější v ásanách setrvávají i desítky minut.


 

Postupně a nenásilně:

 Správně prováděná jóga je takové cvičení, během něhož a po němž nemáme nepříjemné pocity, závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bušení srdce, rozechvění apod. Zásadně je třeba dodržovat pravidlo soustředěné pozornosti na pocity z těla a při prvním náznaku bolesti ásanu dále "nedotahovat".

Někdo si může myslet, že určitou polohu musí vykonat - i když se zaťatými zuby - a pokračuje v pohybu. Již samotná bolest však vyvolává napětí v psychice, tím stoupá i napětí ve svalech a tak se z jógy stává násilné rozcvičování ztuhlého těla. Násilné překonávání ztuhlosti, odrazy, švihy, pády a podobné věci do jógy nepatří, ba přímo působí proti jejím účinkům.


 

     Nenásilnost se týká i množství cviků a celkové délky cvičení. Není na místě ignorovat nepříjemné pocity, pokud se snaží nás zastavit ve cvičení. Cílem jógy není potlačit nepříjemné pocity, ale hledat a rozvíjet ty přirozené a příjemné. Pokud si však chceme vychutnat cvičení delší, či i v náročnějších pozicích, nemusíme se bát toho, že se přetáhneme. Platí to ale, pokud budeme stále pozorně sledovat, že v každém okamžiku cvičíme pro radost, nikoli pro dosažení efektní pozice.

Obrazek

     Jak tedy poznáme, že jsme cvičili správně? Tak, že po cvičení bychom neměli být unavení, "polámaní", rozbolavění, případně nervózní, podráždění, zlostní. Měli bychom mít pocity pružnosti, svěžesti, harmonie, duševní vyrovnanosti. Když v nás tyto pocity nevznikají, potom jsme udělali chybu v dávkování a výběru cviků anebo ve výživě, případně máme nedostatky ve svých postojích. Postupujeme-li vnímavě, obvykle rychle poznáme, v čem je chyba.


 Obrazek

V počáteční fázi nácviku budeme ještě kontrolovat i vnější vzhled ásan. To je důležité pro zacílení toho, které části těla si chceme protáhnout. Je potřebné naučit se své cviky zacílit, jinak by se nám mohlo stát, že i při sérii cviků zaměřené na procvičení celého těla se zase nedostane na ty partie, které to obzvláště potřebují. Bývá to proto, že svaly, které máme oslabené, mají velkou tendenci vyhýbat se činnosti a rády svou práci přenechají jiným, které pak ovšem bývají až přetížené. Cvičením se správným zacílením pak postupně odstraňujeme svalové nerovnováhy a obnovujeme harmonii. Tu pocítíme nejdřív nejspíše na úrovni pohybového aparátu, ale ona se tím současně obnovuje i ve vnitřních orgánech a v naší psychice.

 

     Až pak budeme cvičit na úrovni soustředění se dovnitř - na příjemný pocit, který nám cvik poskytuje, budeme upravovat i jemné nuance, které už třeba nemusí nápadně ovlivnit vnější vzhled. Tu uvolníme napětí, kde ho není třeba, tu odstraníme sevřený výraz obličeje, dovolíme si pocit spokojenosti a někdy proto i snížíme náročnost pozice. Ale vždy je třeba daný cvik provést důkladně, ať už cvičíme libovolně pokročilou pozici, a neuhýbáme před procvičením v partii, na kterou je cvik zaměřen. Tím se nám postupně zlepší kondice a bude pro nás přirozené (nikoli nepříjemně namáhavé) cvičit náročnější varianty cviků.

Obrazek

     A nezapomínejme. To hlavní, co přijde (u správného provedení při každém! cvičení), není provedení náročnější pozice, ale uvědomění si pocitu harmonie a rovnováhy. Rovnováhy svalové, z které potom pramení taky obnova vyvážené činnosti našich vnitřních orgánů i pomoc k prohloubení naší duševní rovnováhy.

     Tento pocit se potom projevuje podle vyspělosti cvičícího – je prchavý, částečný, během cvičení, ještě i chvíli po něm, přetrvá různě dlouho a nakonec se stane trvalým. A může se ještě dále prohlubovat, až jej budeme šířit i na své okolí. Postupně pak dospějeme k uvědomění si dokonalé souhry všeho v našem těle, mysli, duši a toho všeho navzájem i s každým a se vším kolem nás. Pomáháme tím k vyrovnanosti a spokojenosti i ostatním.


 

Power-joga: je to běžnější cvičení, které je velmi moderní a najdete ho v nabídce cvičebních center.

 

Power yogu můžeme cvičit z celé řady důvodů – abychom zůstali fit a zdraví, nebo abychom se zotavili po nemoci, pro zlepšení a zachování našeho nervového systému, pro zklidnění mysli… jak vidíte, yoga nabízí jak fyzické tak duševní výhody pro organismus. Lidé každého věku mohou při tomto cvičení také rozvíjet rovnováhu a koordinaci pohybů. Power yoga vychází z Hatha yogy, přebírá z ní většinu pozicí, zahrnuje stretching i posílení svalů. Nezaměřuje se však pouze na hlavní svalové skupiny, ale také na hluboké stabilizační svaly, které pomáhají udržet zdravé klouby a páteř. Kombinuje se zde cvičení s relaxačními technikami tak, aby se dosáhlo revitalizace těla a osvobození mysli od napětí, stresu a únavy. Naučíte se při ní cviky, které můžete bez obav sami provozovat např. doma.

Obrazek

Power yoga je skupinové cvičení, běžná lekce trvá cca 60 min a měla by obsahovat následující části:

  1. Soustředění – uvědomění si sama sebe, příprava mysli na lekci cvičení, zlepšení držení těla při sedu (zkřižmo příp. jakékoli jiné pohodlné pozici v sedu)
  2. Pozdrav slunci (Salute to the Sun) a jeho různé modifikace
  3. Pozice ve stoji – zlepšení krevního oběhu a dýchání, posílení svalů na nohou, rozvoj flexibility pánve a spodní části zad (především beder). Při pravidelném cvičení sílí a zlepší se pohyblivost kotníků, boků, kolen, ramen a krku. Součástí těchto pozic je i rovnováha, která pomáhá rozvíjet hlavně lehkost, sílu a pohotovost, ale také kontrolu těla, koordinaci a soustředěnost.
    Válečník (Warrior) 1, Válečník 2, Trojúhelník (Triangle), Válečník 3, Strom (Tree) atd.

  4. Pozice na zemi – zaměření na páteř, protažení spodní části zad, zlepšení pohyblivosti boků, posílení a rozvoj stability horní části těla
    Kočka (Cat), Twist, Upward-facing dog atd.

  5. Zklidnění – relaxace, na konci lekce je nutno uvolnit mentální i fyzické napětí, což postupně vede ke snížení krevního tlaku, omezeni rizika srdečních onemocnění, zlepšení kvality spánku, omezení migrén, bolesti hlavy, únavy … Většinou se závěrečná relaxace při ztlumeném osvětlení koná v lehu na zádech (tzv. Corpse Pose), se zavřenými oči, soustředíme se na dýchání (kdy nádech : výdech je v poměru 1:2).

 

 

  

Našla jsem ještě jiné druhy jogy ,které mě velmi zaujaly:

 


 

Iyengar joga:

http://www.iyengar.cz/


http://www.bumbarisparis.org/aktualita/prodlouzene-vikendy-amelie-s-psychoterapii-a-relaxacnimi-programy


Bikram joga:

http://www.venusanka.cz/index.php?page=viewclanek&sekce=Jsme%20fit&idcl=2267

 

Náhledy fotografií ze složky Motýli