Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biologická léčba pro neználky

25. 6. 2009

Biologická léčba

 

 

 

Obrazek

 

 

 Stamiliony lidí na světě sužují nemoci, které se dají jen obtížně léčit nebo jsou nevyléčitelné. Organismus dalších postižených zase nereaguje na obvyklou léčbu, která se u ostatních pacinetů osvědčuje. Symbolickým světlem na konci tunelu a velkou nadějí může být biologická léčba.


 

 

Biologická léčba je cílená terapie léky, které ovlivňují biologickou odpověď organismu. Zasahuje škodlivý zánět (autoimunita je zánět, který útočí proti buňkám vlastního těla, které by mělo tělo chránit) přímo na molekulární úrovni – v buňkách a na jejich povrchu.

 

 


 

Synonymum pro biologickou léčbu je imunoterapie, bioterapie nebo léčba modulátory biologické odpovědi (BRMT).


Nové stránky s touto problematikou, doporučuji sledovat:

  http://www.cilena-lecba.cz/home


Obrazek

 

 


 

 

Nejde ale o alternativní medicínu, jak si mnozí lidé myslí. Nejde ani o chemoterapii, protože má mnohem menší nežádoucí účinky a hlavně podstata účinku chemoterapie je naprosto jiná.


 Ještě se v této souvislosti vyskytuje termín Biomodulační medicína, která podobnosti s biologickou léčbou asi trochu "využívá". Ale udělejte si názor sami, jde o alternativní medicínu jednoho českého lékřaře s dobrými presentačními schopnostmi .

 

ODKAZY na články:

 

http://www.regenerace.cz/zprava-id-5.html

 

http://alternativni-terapie.doktorka.cz/kurzy--prednasky-a-seminare-mudr--jana-suly-na-tema-biomodulacni-mediciny---molekuly-emoci-/

 

http://zdravi.doktorka.cz/imunita-neni-jen-tupy-biologicky-rad/

 

 

 

 

Obrazek 


 

 

Většina pacientů s revmatickými nemocemi (kam patří i náš lupus SLE) ale většinou dobře reaguje na klasickou léčbu chemickými léky. Biologická léčba je tedy určena pacientům, u kterých klasická léčba selhává. I když se ukazuje, že biologická léčba by mohla bezvadně fungovat u naprosté většiny pacientů, nenasazuje sejako lék první volby.

Nejsme totiž tak bohatým státem jako je Japonsko nebo USA, platí u nás výběrový princip. Ale pravidla výběru pacientů pro léčení jsou v principu srovnatelná s kriterii platnými ve Velké Británii.


 Obrazek

 

Co je to za léky?

Biologická léčba je založená na proteinech zkonstruovaných v genetickém inženýrství. Tyto léky blokují prozánětlivou látku v těle pacienta a většinou zánět zastaví.

Biologické léky jsou tedy produkovány pomocí biotechnologií, konkrétně metodami genetického inženýrství. Tímto způsobem je možné vyrobit monoklonální protilátku, která působí velmi specificky na určitou buňku, receptor na buňce nebo na určitý rozpustný mediátor, jako je cytokin či chemokin. Daleko cíleněji tedy upravuje imunopatologický děj v organismu, který je podstatou klinického revmatického onemocnění.


Jaké jsou to molekuly?

Např.

 

Anti TNF alfa (TNF alfa je tumornekrotizující faktor alfa - mediátor, zprostředkovatel zánětlivé odpovědi v těle ) - Entanercept (enbrel lék), Infliximab (Remicade lék), Adalimumab (Humira lék)....všechno léky pro RA


 

 

a jiné..doplním,až na ně narazím...


Zajímavostí je, že tyto blokátoty anti TNF alfa jsou účinné u RA a u jiných nemocí ( lupénka, Bechtěrev, JIA dětí), ale nezádoucím znakem je, že dokonce mohou způsobit lupusové příznaky, proto se k léčbě SLE nehodí!!!!!


Anti-CD20látka - lék je Rituximab....ten se zkouší pro SLE  

http://www.medicalnewstoday.com/articles/141153.php


Belimumab - látka - lék je LymphoStat-B

http://www.medscape.com/viewarticle/558437


 

 

Interleukin 2

·  nádory ledvin

·  maligní melanom  


 

Interferon

·  u nádorů ledvin

·  maligního melanomu

·  karcinoid

·  některé poruchy krvetvorby

 


Jak je léčba dostupná?

Biologická léčba je extrémně účinná, ale také velmi drahá – nezapomeňte, že pochází z laboratoří genetického inženýrství..

Pravidla pro předepsání léčby jsou poměrně přísná, protože jsou omezené finanční prostředky. Pacienti se zapisují do seznamu čekatelů, přičemž čekací doba je zhruba jeden rok.


Nástup účinku?

Účinky biologické léčby pociťují nemocní většinou okamžitě. Pokud nezaberou po delší době, kombinují se ještě s dalšími léky a tato kombinace je už většinou účinná.


 

 

ObrazekPři jakých onemocněních se biologická léčba využívá?

 

  1. revmatická artritida (RA)
  2. juvenilní idiopatická artritida (JIA)- dětská forma arthritidy
  3. ankylozující spondylitida (Bechtěrevova nemoc)
  4. psoriatická artritida – lupénka s postižením kloubů, ale i těžké formy kožní lupénky http://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-psoriaza/biologicka-lecba-revoluce-v-lecbe-lupenky-131 

Společný web pro informace o prvních třech nemocech je:

www.revmaticke-nemoci.cz


Spec.info lupénka:

http://www.psoriaza.info/lecba-psoriazy/biologicka-lecba/


 

5. některá onkologická onemocnění (podstata léčby je ale trochu jiná než u revmat.onemocnění)

rakovina prsu

lymfomy

rakovina tlustého střeva-tzv.kolorektální karcinom

 


 

 

http://www.lecba-rakoviny.cz/napsali-o-nas/biologicka-lecba-nadeje-pro-pacienty-s-rakovinou-311

 


 

Obrazek

 

Visuální info na:

http://www.ceskatelevize.cz/program/port/338-biologicka-lecba/video/


 

 

  1. Crohnova nemoc, ulcerosní colitida – zánětlivé procesy střev
 

 

 

 

Info na:

 

http://www.strevni-zanety.cz/

 

http://www.crohnovanemoc.cz/biologicka-lecba/dostupne-leky-1/

 


 

7.roztroušená skleróza (RS)

 

Info na: http://www.aktivnizivot.cz/roztrousena-skleroza/

 


Jak se léky biol. léčby aplikují?

 

většinou infusí ( s různým aplikačním intervalem)

nebo

podkožní injekcí většinou 2x za týden


 

Obrazek

 

Cena?

náklady na jednoho dospělého pacienta např. s RA činí ročně asi 450-500 000 Kč. 


 

 

Existují však určité předpoklady, že se vynaložené náklady nakonec vrátí. Vždyť se to týká lidí, kteří by se jinak už asi nikdy nevrátili do práce. A kolik by stála rehabilitace, terapie přidružených komplikací, sociální náklady, investice do bezbariérových bydlení či třeba výdaje spojené s voperováním totální endoprotézy kyčelního kloubu? Snad se situace s pojištovnami časem změní a i reforma zdravotního systému by mohla terapii těmito učinnými léky podstatně rozšířit.


 

 

Obrazek

 

Podmínky pro nasazení?

O podávání biologických léků rozhoduje specialista-revmatolog, který pracuje v centru biologické léčby. Zásadním kritériem jsou Doporučení České revmatologické společnosti ČLS JEP pro podávání těchto léků, která definují vhodné pacienty pro tyto léky:


 

1.      Selhání dosavadní standardní léčby, biologická terapie je zatím určena pro případy refrakterní – nereagující - na dosavadní léčbu.

2.      Vysoká aktivita nemoci definovaná jako DAS 28 > 5,1 (spec. hodnotící škála).

3.      Přítomnost prognosticky nepříznivých ukazatelů dalšího vývoje nemoci – těžké stavy nemocí.

4.      Nepřítomnost infekce - hlavně tuberkulosy, která může být v průběhu léčby aktivována, ale i nepřítomnost dalších infekcí.

 

http://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-psoriaza/biologicka-lecba-jen-bez-infekce-v-tele-2


Výhody a nevýhody této léčby?

Obecně jsou velmi dobře snášena, v některých řídkých případech však mohou vyvolávat i závažné nežádoucí účinky, jako je například aktivace infekce nebo tuberkulózy. Měla by proto být podávána specialisty v centrech a pacienti by měli být velmi přísně sledováni. Velkým negativním faktorem je cena a tím pádem i nižší dostupnost pro pacienty.


 

Obrazek

 

Nejčastější vedlejší účinky?

bolestivost v místě vpichu

snížení krevního tlaku

nevolnost

nechutenství

horečka nebo zimnice


Centra pro biol. léčbu – kde je najdu?

největším centrem pro léčbu revmatických nemocí je Revmatol. ustav Na Slupi v Praze 2, a pak ještě v devatenácti dalších. Uvažuje se o navržení 3–4 nových center tak, aby dojíždění pacientů s revmatickým onemocněním bylo únosné a nepřekračovalo 50–60 km


 

 

ObrazekSeznam center pro léčbu :

pro revmatické nemoci /dospělí i děti!!!!!!/

 

www.revmaticke-nemoci.cz/centra-pro-lecbu


 

 

pro lupénku:

 

http://www.revmaticke-nemoci.cz/lecebna-centra


 

 

 

pro roztroušenou sklerosu:

 


 

 

pro střevní záněty:

 

 


Obrazek

Lze nemoc biol. léčbou „vyléčit“?

Skutečně jsou biol.léky zatím zdaleka nejúčinnější formou léčby. U 70–80 % pacientů s nejtěžšími formami onemocnění – hlavně RA, u kterých i stávající účinná léčba selhává, je možné docílit odpovědi – to znamená zlepšení. Léky biologické podstaty rychle snižují reaktanty akutní fáze (sedimentace, CRP protein), zmenšují počet bolestivých a oteklých kloubů a zpomalují až zastavují rentgenovou progresi /ničení kloubů-které je vidět na rtg snímcích/ onemocnění. Poslední studie při aplikaci u časných forem revmatoidní artritidy RA prokázala, že u až 50 % pacientů lze navodit remisi, tedy nepřítomnost onemocnění.


 

Úplné vyléčení nemoci však zatím možné není!

 

 


 

 

Jak se to s biol. léčbou ve světě? Kolik pacientů by biologickou léčbu mělo dostat, aby byl stav optimální?

Ve Spojených státech je tímto druhem léčby léčeno až 40 % pacientů s revmatoidní artritidou, v západní Evropě je tento počet 2–3 krát nižší. V České republice je zase 3–4 krát nižší než v západní Evropě. Nyní máme v registru asi 1200 pacientů. Optimální by bylo tak kolem 4–5 tisíc. Jsme si vědomi finanční náročnosti léčby, u nás zatím pojišťovny vzdorují a tak jsou pořadníky na léčbu...tyto info jsou o dg.RA...neplatí celkově pro autoimunitní nemoci.

 

 

 


 

 

Obrazek

Biologická léčba u SLE  :

 Trochu odborných informací pro toho, koho by to zajímalo, ale je to složitý a výzkum u SLE je trochu i opožděný, protože nemoc vyžaduje speciální přístup a taky není na světě tolik lidí s touto diagnosou. 


 

"V posledních pěti letech probíhá intenzivní vývoj a testování molekul působících na úrovni ovlivnění T lymfocytů (druh bílých krvinek) buňkami prezentujícími antigen (APC), léků působících útlum B lymfocytů (jiný druh bílých krvinek) pomocí protilátek proti jejich povrchovým molekulám (anti-CD20 – lék je Rituximab a CD22) nebo omezujících jejich vyzrávání a přežití blokem faktoru stimulujícího B lymfocyty (BAFF, BLyS).

Testovány jsou také molekuly, které interferují s aktivací komplementu, cytokiny, interferony a s funkcí toll-like receptorů (TLR) a léky, které mají navodit toleranci k autoantigenům.

Některé léky mohou navodit remisi, jiné prodloužit její trvání. Další výzkum bude nejspíše zaměřen na testování vhodných kombinací a časování dle fází onemocnění."

citace z: http://209.85.129.132/search?q=cache:Lw_LMd9EArAJ:www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/976.pdf+hor%C3%A1k+lupus&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz


 

Celkově bylo citováno ze zdrojů - děkuji :

http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2004092103

http://www.ceskatelevize.cz/program/port/medicina/338-biologicka-lecba/

http://zdravi.doktorka.cz/revmaticka-onemocneni-a-biologicka-lecba/

http://www.mineralfit.cz/domaci-lekar-clanek/tajemstvi-lekarske-vedy-biologicka-lecba-829/

www.lupus.klok.cz

http://209.85.129.132/search?q=cache:Lw_LMd9EArAJ:www.zdravcentra.cz/cps/rde/xbcr/zc/976.pdf+hor%C3%A1k+lupus&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz


 

Obrazek

 

Můžete také zabrousit do diskuse o bilogické léčbě, která byla založena už dříve a je tam pár zajímavých příspěvků :

/clanky/biologicka-lecba/biologicka-lecba---vase-zkusenosti-a-nazory-_diskuse_


 

 

 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Motýli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz -vlasy

(gabi, 12. 6. 2016 22:03)

Je mozne ze mi po2.podani bioterapie rituximabu nerostou chloupky na tele a zacinaji padat vlasy?
Stalo se Vam to nekomu?
Dekuji

RA

(Veronika Žigmundová, 28. 2. 2016 19:08)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda už s touto léčbou máte zkušenost a zda se u ní používají kortikoidy, jelikož já po nich přibrala už 20 kilo a už dále přibírat nechci. děkuji

Re: RA

(agata, 1. 3. 2016 14:46)

ano, i u biologicke lecby se berou kortikoidy, biologicka lecba se nasazuje K stávající léčbě, která se nevysazuje a nasadí se, když léky na sle už neučinkují nebo je velký život-ohrožující relaps. K kortikoidum je potreba vedet,jak jist, proto si nahledejte clanek na tomto odkaze.
https://lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/stravovani-a-rady-u-brani-kortikoidu.html
hezke dny.
Kortikoidy zadrzuji vodu v tele, az se nemoc zklidni, leky se snizi a vaha se vetsinou vrati na normalni hodnotu

sle a cns

(iveta kovacova, 5. 10. 2014 17:57)

je mozne brat biologicku liecbu ak je lupus usadeny v mozgu

Re: sle a cns

(agata, 5. 10. 2014 18:22)

Iveto, zrovna na tohle jsme se minule ptala profesorky na kontrole a ona řekla, že ano, že jiné léky nejsou na mozkovou tkán postiženou SLE tak učinné. Je otázka asi, kterou molekulu biologicke lečby zvolit, ale lékaři znaj a sledují studie, proto se ptej svých oš. lékařů, spíš asi v NURCHU - ti mají jednoznačně o tomto největší přehed. Pokud tam nechodíš, učitě se tam objednej na konzultaci. www.nurch.sk
papa Agata, držím pěsti, at jsi brzy FIT :o)

Info o molekulach leku /asi ne jen pro SLE/

(Simona, 8. 2. 2012 20:00)

Základní charakteristika a typy biologických léků:

* Blokátory TNF-alfa monoklonálními protilátkami (infliximab, golimumab, adalimumab)
* Pegylovaná humanizovaná monoklonální protilátka (certolizumab)
* Blokátory TNF-alfa pomocí solubilního TNF receptoru (etanercept)
* Rekombinantní fúzovaný protein (abatacept)
* Chimérická monoklonální protilátka proti CD20 (rituximab)
* Humanizovaná monoklonální protilátka proti receptoru pro IL-6 (tocilizumab)