Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příručky pro pacienty

27. 11. 2007

Nová příručka seznámí pacienty s jejich právy
30.10.2007

Být pacientem se člověk nenaučí ve škole, proto když přijde nemoc, může se cítit zaskočen. I když už jsou různé příručky pro pacienty, stále hodně lidí se v případě nemoci trápí otázkami, zda jejich léčba je ta nejlepší. Neumějí ale o tom mluvit se zdravotníky a neznají ani svá práva. Příručku pacienta s podtitulem Průvodce pacientskými právy připravila Koalice pro zdraví. Její výkonná ředitelka Jana Petrenko ČTK řekla, že pacienti by měli znát svá práva i povinnosti, protože informovaný pacient lépe dodržuje léčbu.

"Informovaný pacient není ten, který kontroluje lékaře, jak ho léčí, ale je to pacient, který chce spolupracovat," vysvětlila. Pacienti by se proto měli ptát, jde o jejich zdraví, jde o to, aby oni tomu rozuměli; to pomáhá, aby se lépe léčili. Informovaný pacient ví, co a proč dělá, dodala. Právě v komunikaci vidí Petrenko největší problém ve vztazích pacientů a zdravotníků. "Většina stížností není na špatnou péči, to jsou výjimky, přihodí se někdy, ale hlavně na komunikaci," řekla.

Petrenko si myslí, že vztahy by byly lepší, kdyby se pacienti odvážili ptát a lékaři si udělali čas jim vše vysvětlit. Takových lékařů už je podle ní hodně, ale stále ne dost. V brožurce najdou pacienti odpovědi na nejběžnější otázky jako například, zda si mohou vybrat nemocnici a v ní lékaře, který operaci provede, co mají dělat, když je lékař odmítne zaregistrovat, či zda po nich může požadovat lékař platbu v hotovosti.

Příručka zahrnuje i práva a povinnosti pacientů, obdobný dokument chystá podle Petrenko Evropská komise, která vyhlásila 29. březen Evropským dnem pacientů. "Je důležité, aby si pacienti uvědomili, že nejsou diagnóza, jsou člověk postižený nemocí a mají se podle toho chovat," dodala Petrenko. Příručku poskytne bezplatně Koalice pro zdraví, tel: 261 174 079, www.koaliceprozdravi.cz.

ČTK, 30. 10. 2007

Vyšla publikace Nápadník 2007 !!!!!!!!!!!!!

Nápadník - sborník informací a rad pro život s postižením, který vydala Liga za práva vozíčkářů, si lze objednat a zdarma obdržet v tištěné podobě, anebo stáhnout  z webu ve třech verzích, včetně pro zrakově postižené.

 Publikace se člení do 14 kapitol - Sociální zabezpeční, Výhody, Příspěvky zdravotně postiženým občanům, Zákon o sociálních službách a příspěvek na péči, Reforma veřejných financí v praxi, Kompenzační a rehabilitační pomůcky, Náhrada škody na zdraví, Rehabilitace, Doprava, Bydlení a architektonické bariéry, Pracovní uplatnění, Volný čas, Kontakty a Pravomoci úřadů a správní řízení. 

Lze si ji objednat a zdarma obdržet v tištěné formě (objednávky na telefonu: 541 249 175, mailu: info@ligavozic.cz nebo formou sms na tel.: 777 010 331) nebo si ho můžete stáhnout na stránkách Ligy za práva vozíčkářů.

http://www.ligavozic.cz/index.php?akce=105

více info na:

http://www.aktivnizivot.cz/vas-web-zive/aktuality/vysla-publikace-napadnik-2007-a457016

 

Náhledy fotografií ze složky Bern pes