Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kranio-sakrální terapie

29. 7. 2009

Kraniosakrální terapie /také cranio-sacrální; CST/
(z latinského cranium = lebka, sacrum = kříž neboli kost křížová; pro zajímavost sakrální = posvátný)

- je jemná, neinvazivní metoda vycházející z oboru Osteopatie

Obrazek

Kraniosakrální terapie (CST)
           s biodynamickým přístupem k člověku



-  Jemná, avšak do hloubky působící metoda harmonizující tělo i duši.
-  Příjemný způsob pro uvolnění a růst osobního potenciálu.
-  Nabízí cestu k prostoru vnitřního klidu.




Vylaďuje kraniosakrální rytmus, který pulzuje hluboko uvnitř našeho fyziologického systému. Tuto hybnou sílu Dr. Sutherland nazýval „primární dýchání" a její stav ovlivňuje naše pohybové funkce, myšlení i emoce.
Pozornost je věnovaná rozpouštění blokád uložených v tkáních (svaly, vaziva, klouby, kosti), uvolňování napětí, starých vzpomínek a traumat uložených v těle.
Terapie nabízí také somato-emocionální uvolnění a tím osvobození se od následků minulých zranění a negativních zkušeností, které vznikají v důsledku přetížení, úrazu nebo silného emočního vypětí.
Během ošetření se používá doteku rukou pro vnímání kraniosakrálního rytmu a jemnými technikami se podpoří jeho harmonické plynutí a celkové uvolnění těla i mysli.
Provádí se na lehátku v pohodlném oblečení. 


 

 

Využití kraniosakrální terapie:

Úvodem:


CST je jemná a zároveň velmi účinná metoda pro vyšetření a zlepšení funkčnosti kraniosakrálního systému.

Kraniosakrální systém je fyziologický systém tvořící centrum našeho bytí zahrnující membrány a mozkomíšní mok, který obklopuje, chrání, vyživuje a detoxikuje mozek a míchu - představuje vnitřní prostředí pro jejich vývoj, růst a funkční schopnosti od embryonálního vývoje až do smrti.

Jelikož CST působí na nejhlubších strukturách a ústrojí centrálního nervového systému, příznivě ovlivňuje pohybové a koordinační mechanizmy včetně bolestí, zažívací systém, dýchací systém, srdeční funkce a endokrinní systém (souvisí s produkcí hormonů).




Použití:


Pro svůj výrazný vliv na přirozený ozdravný proces v organismu je CST čím dál tím více využívaná pro zlepšení imunity - podpoření naší schopnosti odolávat nemocem.
Avšak význam CST je nejenom v prevenci, je účinná pro širokou škálu zdravotních potíží spojených především s bolestí a zhoršenou funkčností nebo dysfunkcí, např.:
- stres, napětí, přetížení
- bolesti hlavy a migrény
- chronické bolesti krční páteře, zad a kloubů
- zhoršené/omezené pohybové funkce těla
- poruchy centrálního nervového systému
- nespavost, neklid
- traumata, deprese
- potíže s učením a soustředěním se
- hyperaktivita u dětí
- emocionální poruchy
- snížená imunita
- poúrazová a pooperační rekonvalescence, uvolnění spazmatických (křečovitých) stavů
- potíže v oblasti čelistí, skřípání zubů
- některé ušní a oční poruchy
- autismus


 

Vyšetření :

se provádí zjišťováním pohyblivosti jednotlivých částí kraniosakrálního systému, které se při správné funkci pohybují v souladu s kraniosakrálním rytmem (nezávislém na našem vědomí a fyzické zátěži). Vedle srdečního a dýchacího jde o třetí nejdůležitější nepřetržitý rytmus pulzující hluboko v našem těle, jehož interval je 6-12 cyklů za minutu. Je tvořen produkcí a následným vstřebáváním mozkomíšního moku (tělesná tekutina nesmírně důležitá pro náš mozek, míchu a CNS/centrální nervovou soustavu) - tento proces je možné zjednodušeně připodobit neustálému přílivu a odlivu odehrávajícímu se uvnitř nás.




Blokády :

 

narušení kraniosakrálního rytmu vznikají jednak fyzickým způsobem (úrazy, operace, léky a drogy, zátěžové vlivy na držení těla apod.), ale rovněž psychickými šoky a traumaty. Pokud jsou jednotlivé kosti či tělesné struktury nepohyblivé, nebo jsou v napětí, je ve své funkci omezen mozek a mícha a tím jsou ovlivněny i funkce, které utiskované části mozku a míchy řídí. Zároveň pokud se nepohybují volně lebeční kosti, nemůže se pohybovat mozková plena, a tím dochází k zablokování páteře. Nebo naopak: dojde-li k zablokování páteře, nemůže se pohybovat mozková plena a pak je omezen i pohyb lebečních kostí a fungování mozku. Techniky kraniosakrální terapie umí uvolnit bloky v popisovaném systému.




Ošetření: 


Použitím jemného doteku terapeuta (tlaku nebo tahu, obvykle ne většího 5 gramů) a specifických technik dochází k rozpouštění blokád v kraniosakrálním systému uložených v tkáních (svaly, vaziva, klouby, kosti), k uvolňování napětí, starých vzpomínek a traumat přetrvávajících v těle a k harmonizaci kraniosakrálního rytmu.

V průběhu terapie může dojít k somato-emocionálnímu uvolnění (SE). SE je terapeutický proces, který rozšiřuje a doplňuje účinky CST o osvobození těla i mysli od následků minulých zranění, traumat a negativních zkušeností. Vyrovnává emoce s tím spojené, které by jinak mohly bránit úplnému uvolnění ostatních struktur a příznivě tím působí na uvolnění a růst našeho potenciálu.

Provádí se na lehátku v pohodlném oblečení. Průběh má často relaxační až meditativní charakter. Ošetření trvá 60-90 min, součástí prvního ošetření je pohovor a diagnostika.

 

Obrazek




Původ:
Za průkopníky CST se považují Dr. Andrew Tailor Still, Dr. William Garner Sutherland a Dr. John E. Upledger

 

Náhledy fotografií ze složky Srdce